?>

7 medeniyetin izini taşıyan camide 126 sonra yıl ilk namaz

Antalya'da, tarihi Kaleiçi'ndeki Şehzade Korkut Camii'nin 2019'da başlayan restorasyon çalışmaları tamamlandı. 7 medeniyetin tüm izleri korunarak müze-cami konseptiyle restore edilen cami, 126 yıl aradan sonra yeniden ibadete açıldı.

GÜNDEM - 4 yıl önce

Antalya'nın tarihi semti Kaleiçi'nde, Selçukluların fethi sonrası kiliseden camiye çevrilerek, Şehzade Korkut'un adının verildiği camide, 1896 yılında yangın çıktı. Kubbesi ve minaresinin ahşap külahı yanan cami, büyük hasar görünce ibadete kapatıldı. Zaman içinde yenilenmemesi yüzünden camiye, halk arasında 'kesik minare' denilmeye başlandı. Daha önce 6 kez müdahale edilen, en ciddi restorasyonu 1974'te yapılan Şehzade Korkut Camii'nin yeniden ibadete açılması için dönemin valisi Münir Karaloğlu tarafından başlatılan çalışmalar kapsamında, 2017 yılının Nisan ayında ihalesi yapılarak restorasyonuna başlandı.123 YIL SONRA KÜLAHI YERİNE KONULDUSelçukluların Antalya'yı fethiyle 'fethin sembolü' olan, Osmanlı İmparatorluğu döneminde ise 2'nci Bayezid'in oğlu Şehzade Korkut'un Teke Sancak Beyliği'ne atanmasıyla onarılan caminin restorasyonu kapsamında, 2019 yılında 'kesik minare' olarak anılmasına neden olan minaresine 123 yıl sonra ahşap külah takıldı. Helenistik, Roma, Bizans, Selçuklu, Beylikler, Osmanlı ve Cumhuriyet dönemlerine ait tüm izlerin korunarak müze-cami konseptiyle restore edilen cami, 10 Ocak'ta kılınan ilk namazla birlikte 126 yıl aradan sonra yeniden ibadete açıldı.15 ASIRLIK CAMİVakıflar Bölge Müdürü Hüseyin Coşar, Şehzade Korkut Camii'nin 15 asırlık ve 2 bin 500 yıl öncesine kadar birçok medeniyete ev sahipliği yapan Kaleiçi'nin simge eserlerinden biri olduğunu söyledi. Coşar, “Kaleiçi, 2 bin 500 yıl önce medeniyetin olduğu ve çok kadim bir şehirleşmeye sahip. Şehir meydanı dediğimiz bu bölümde geniş alanda agora tabir edilen meydanın köşesine kilise olarak yapılmış sonrasında çeşitli dönemlerde her medeniyet kendine göre değişiklikler yapmış. Selçuklulara kadar geliyor ve Türklerin Antalya'yı fethetmesiyle birlikte burası camiye dönüşüyor. Şehzade Korkut'un isminin verilmesinin sebebi de minaresini Şehzade Korkut yapmış ve bu yörenin aslında tek şehzade camisi olması nedeniyle de çok önemli" diye konuştu.Camide 1896'da çıkan yangında çatısı ve minaresinin ahşap külahının yandığını, camide büyük hasar oluşması nedeniyle kullanılamaz hale geldiğini anlatan Hüseyin Coşar, minarenin külahının yanması nedeniyle de 'kesik minare' denilmeye başlandığını kaydetti. Sonraki yıllarda da çöplüğe dönüştüğünü ve bakımsızlıktan yapının yüzde 50'den fazla kısmının yıkılarak bugüne kadar geldiğini aktaran Coşar, en son 1976'da Vakıflar Genel Müdürlüğü'nün yaptığı onarımın, bugünkü restorasyon tekniklerine uygun olmasa da yapının kalan kısımlarını ayakta tuttuğunu ve bugüne kadar geldiğini söyledi.

7 DÖNEMİN İZLERİ KORUNDURestorasyona ilk başlandığında çok ciddi statik sorunlar yaşandığını, başladıktan sonra bile bazı alanların yıkıldığını ve yeniden yaptıklarını anlatan Coşar, “Hummalı bir çalışma oldu. 80 kişilik bilim heyeti oluşturuldu, koruma kurulları ve kendi uzmanlarımızın ciddi desteği oldu çünkü burada temel amacımız şuydu; 7 farklı dönem var ve bu 7 dönemi de yansıtmamız lazım. Dışarıdan biri geldiğinde 'Şurası Helenistik, şurası Roma, şurası Bizans, burası Selçuklu, burası Osmanlı, burası Cumhuriyet ve şurası da 2018'den sonra yeni yapılmış' gibi insanların görebileceği bir müze-cami fonksiyonu verme düşüncesindeydik. Bunda başarılı olduk, gerçekten çok zor bir işti" diye konuştu.AVLUSU DA AÇIK HAVA MÜZESİBeden duvarının 39 santimetre kayıkken, sökülüp yeniden örüldüğünü, derz aralarında küçük tuğla parçalarını bile numaralandırıp aynı yere koyduklarını dile getiren Vakıflar Bölge Müdürü Coşar, “Şu an bakıldığında hiçbir ayrım görülemez. Restorasyonu yaptık ve ibadete açıldı. Açık hava müzesine dönüştürülen avlu kısmında da restorasyona başladığımızda monopterosun (bir çatıyı destekleyen ancak duvarları olmayan dairesel sütun dizisi) yarısı gözüküyordu, yarısı da yolun altındaydı. Roma dönemine ilişkin çok önemli yapı fakat kaldırım altında kalmıştı. Üzerindeki kalıntı da köşedeydi. Koruma kurulundan izinle kazı yapıldı ve monopterosun tamamı çıkarıldı. İbadet etmek isteyene de ziyaret etmek isteyene de iyi bir alternatif olacak" dedi.

Haftanın Öne Çıkanları

Filmde şehit Ferhat Gedik'i canlandıran İsmail Hacıoğlu, galada konuşurken duygulandı

2022-01-08 09:31 - MAGAZİN

Şevval Şahin'den iç ısıtan fotoğraflar

2022-01-05 02:31 - MAGAZİN

Profesörden omicron uyarısı: Deride kızarıklık ve kabarıklık varsa test yaptırın

2022-01-07 19:02 - SAĞLIK

Arda Kural yıllar sonra itiraf etti: Hastanede sadece Ece Erken ziyaret etti

2022-01-06 00:31 - MAGAZİN

İç çamaşırı giymeyen Buket Aydın kendini sansürledi, arkadaşı açık açık paylaştı

2022-01-06 14:32 - MAGAZİN

Üç Kuruş dizisinde oynayan Aslıhan Malbora'nın asıl mesleği bambaşka çıktı!

2022-01-08 17:01 - MAGAZİN

Mehmet Ali Erbil'in mesajlarını ifşa eden Ece Ronay, evlendi

2022-01-10 08:01 - MAGAZİN

Stephanie Matto, aşırı talebe yetişmeye çalışırken hastanelik oldu

2022-01-04 22:01 - MAGAZİN

Çok Güzel Hareketler Bunlar ile ünlenen Murat Eken'in son hali şaşırttı

2022-01-10 23:01 - MAGAZİN

Hasan Can Kaya açtı ağzını yumdu gözünü! Sert sözler...

2022-01-04 23:31 - MAGAZİN

İlgili Haberler

“Anne Sevgisi En Yüce Değerdir”

12:27 - GÜNDEM

Siirt Protokolünden Şehit Ailesine Ziyaret

12:26 - GÜNDEM

HAYIRLI OLSUN TRAFİĞİ SÜRÜYOR

12:25 - GÜNDEM

Siirt’te Şampiyonluk Kutlamasında Facianın Eşiğinden Dönüldü!

01:47 - GÜNDEM

BİK Bölge Müdürü Yürekli’den Siirt’te Yoğun Temas Trafiği

13:17 - GÜNDEM

Günün Manşetleri

Türkiye Şampiyonası 1. Kademe Maçları Siirt’te Oynanacak

20:03 - SPOR

Siirt’te Apartman Dairesinde Yangın Çıktı! Ev Kullanılamaz Hale Geldi

18:38 - YAŞAM

Devlet Desteğiyle Hayvancılık Güçleniyor

12:34 - EKONOMİ

“Manevi Değerler Birliğin Temelidir”

12:34 - YAŞAM

Siirt Şirvan'da Okul Bahçelerine Lavanta Fidanları Dikildi

12:32 - EĞİTİM