?>

Antioksidan etkili bitkilere rağbet arttı!

Pandemi döneminde bağışıklık sistemini güçlendirecek bitkilere rağbet arttı. Uzmanlar ise, bitkilerin toplanmasından saklanmasına kadar pek çok noktaya dikkati çekti.

SAĞLIK - 6 yıl önce

Üsküdar Üniversitesi Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu Tıbbi ve Aromatik Bitkiler Program Başkanı Dr. Tuğba Kaman, bağışıklık sistemini güçlendirmek amacıyla kullanılan tıbbi bitkilerin tüketiminde dikkati edilmesi gerektiğini söyledi. Dr. Kaman, COVID-19 sebebiyle yaşanılan pandemi sürecinde bağışıklığı güçlendirmek amaçlı antioksidan etkileriyle bilinen ve antimikrobiyal potansiyele sahip olan bitkilerden sumak, kara mürver, zerdeçal, zencefil, çörekotu tohumu ve yağı, zeytin yaprağı, adaçayı, keçiboynuzu meyvesi ve özü, melisa, lavanta, kekik ve meyan kökü gibi tıbbi ve aromatik bitkilere rağbetin oldukça arttığını kaydetti.

Tıbbi ve aromatik bitkilerin etkinliği kadar güvenilirliğinin de önem taşıdığını vurgulayan Dr. Öğretim Üyesi Tuğba Kaman, 'Özellikle bitkisel ürünlerde yapılan tağşiş, yanlış bitki ve standardizasyon yetersizliği gibi durumlardan kaynaklanan sağlık sorunları ve istenmeyen etkiler görülebilmektedir. Öncelikle temin edilecek türün doğru tür olduğundan emin olmak gerekir. Çünkü bitkilerde aynı cinse ait birçok tür bulunabiliyor ve her tür aynı etkilere sahip olmayabiliyor. Örneğin kekik bitkisi pandemi döneminde çok konuşulan bitkilerden biri oldu. Aslında timol taşıyan uçucu yağlar ve timol taşıyan bitki ekstreleri soğuk algınlıklarından solunum yolları antiseptiği ve öksürük giderici olarak en fazla tercih edilen bitkisel ürünlerdir. Ancak ülkemizde timol ve karvakrol içeren birçok kekik türü mevcuttur ve her türde bu etkili maddeler aynı miktarda bulunmamaktadır' uyarısında bulundu.

Pandemi döneminde tüketimi artan bitkilere dikkat çeken Dr. Öğretim Üyesi Tuğba Kaman, bunların koronavirüsle etkinliğini, kanıtlayan çalışmalara ihtiyaç duyulduğunu ifade etti.

Haftanın Öne Çıkanları

TUSAŞ, toplam cirosunun yüzde 40'ını Ar-Ge yatırımlarına harcadı

2021-01-06 14:16 - TEKNOLOJİ

YouTube Müzik beklenen özelliğe kavuşuyor

2021-01-07 15:35 - TEKNOLOJİ

2020 yılının teknoloji alışverişi tercihleri açıklandı

2021-01-07 11:18 - TEKNOLOJİ

4007 Bilim Şenliği protokolü imzalandı

2021-01-06 14:57 - TEKNOLOJİ

Excalibur ‘dan 2021 yılında çıkacak oyunlar listesi

2021-01-07 15:41 - TEKNOLOJİ

Türksat 5A'dan ilk sinyal alındı

2021-01-08 07:45 - TEKNOLOJİ

WhatsApp'tan tepki çeken karar! Verilerini paylaşmayana yasak geliyor...

2021-01-07 13:53 - TEKNOLOJİ

Türksat 5A, 8 Ocak'ta uzaya fırlatılacak

2021-01-07 10:46 - TEKNOLOJİ

Uydu Teknolojileri Haftası başlıyor

2021-01-06 14:11 - TEKNOLOJİ

TikTok'tan Türkiye'ye temsilci atama kararı

2021-01-08 18:00 - TEKNOLOJİ

İlgili Haberler

Orhan Büdün, Başhekim Yardımcısı Oldu

10:05 - SAĞLIK

Hastanede Uyum Eğitimi

10:02 - SAĞLIK

Yeni Sağlık Tesisleri Geliyor

10:00 - SAĞLIK

Aşırı Terleme Cerrahi Yöntemle Tedavi Edilebiliyor

09:59 - SAĞLIK

10 Yaşındaki Çocuğun Boğazından Canlı Sülük Çıkarıldı

11:16 - SAĞLIK

Günün Manşetleri

VEYSEL KARANİ MAHALLESİ’NDE MOTOSİKLET SESLERİ BEZDİRDİ

11:10 - GÜNDEM

SİİRT FISTIĞI 650 TL’YE DÜŞTÜ

11:09 - EKONOMİ

Siirt'te üzüm pekmezi yapımı sürüyor

11:08 - YAŞAM

Siirt'te yağışlar gecikince barajlarda su seviyesi düşüyor

11:06 - YAŞAM

Kalender Tepesi doğa ve fotoğraf tutkunlarını bekliyor

11:02 - YAŞAM