?>

Depremler sonrası Gaziantep’te 16. yüzyılda yapılan caminin terazisi kaydı

Gaziantep’te 16’ncı yüzyılda yapıldığı tahmin edilen Bostancı Camii’nde bulunan döner deprem terazilerinden biri, asrın felaketi olarak nitelendirilen 6 Şubat’taki depremlerde hasar aldı.

GÜNDEM - 3 yıl önce

Kahramanmaraş merkezli 6 Şubat’ta meydana gelen 7.7 ve 7.6 büyüklüğündeki iki büyük deprem yıkıcı etkilere yol açarken, birçok tarihi yapı da ciddi hasar aldı. Asrın felaketinin ciddi hasar verdiği tarihi yapılardan biri de Gaziantep’in Şahinbey ilçesinde bulunan ve 16. yüzyılda yapıldığı tahmin edilen Bostancı Camii oldu. Bostancı Camii’nin giriş kapısının iki tarafında bulunan sütunlardaki döner taşlarla oluşturulan deprem terazilerinden biri, deprem sonrası oluşan hasar nedeniyle kayarak dönemez oldu. “Deprem şiddetli şekilde salladığı zaman hasar aldı”

Depremlerde ağır hasar almadan önce deprem terazilerinin döndüğünü ve depremlerin ardından terazilerden birinin dönmediğini söyleyen mahalle esnafı Abdulkadir Kuzucu, “Depremden önce Bostancı Camii’nin deprem terazisi adını verdiğimiz merdanelerin ikisi de dönüyordu. Depremden sonra camimiz ağır hasar alınca merdanelerden biri dönmemeye başladı. Deprem şiddetli şekilde salladığı zaman hasar aldı” dedi. “6 Şubat depreminden sonra biri döndü biri dönmedi”

Camide bulunan deprem terazilerinden birinin 6 Şubat depreminde oluşan hasar sonucu dönmediğini belirten mahalle sakini Hacı Ali Demir ise, “Deprem terazileri, depremden sonra cami sağ tarafa doğru çökme yaptığı için sağ tarafta bulunan sütun dönmüyor. Solda bulunan sütun dönüyor. Deprem şiddetli ve üst üste yaşandığı için sütunlardan biri bir daha dönmedi. 16. yüzyılda yapılan bu caminin dışında bulunan sütunlar, deprem terazisidir. Depremi tespit etmek ve hasar alıp almadığını belirlemek için yapılmış. 6 Şubat depreminden sonra biri döndü biri dönmedi” diye konuştu.

Kaynak: KentHaber27.com

Haftanın Öne Çıkanları

İki aile arasında silahlı kavga: 2 ölü

2023-09-19 00:58 - ASAYİŞ

Hem bekçi hem de şair

2023-09-20 16:44 - YAŞAM

İHA muhabirlerinin de öldüğü TAG Otoyolu'ndaki feci kaza ile ilgili davada karar açıklandı

2023-09-21 13:24 - GÜNDEM

Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Elon Musk görüşmesi hakkında açıklama!

2023-09-18 13:01 - GÜNDEM

Dev adamlar galibiyetle başladı

2023-09-18 23:09 - SPOR

Feci kazada hayatını kaybeden sağlıkçının eşinden şoföre verilen cezaya tepki

2023-09-21 14:56 - ASAYİŞ

Hedef Türk bulgurunu dünya mutfaklarıyla buluşturmak

2023-09-19 17:01 - EKONOMİ

Bakan Tekin yeni düzenlemeyi duyurdu…Türkçe ortalaması 70 olmayan sınıfı geçemeyecek!

2023-09-23 12:53 - EĞİTİM

Marius Sumudica: "Sumudica geri döndü"

2023-09-23 11:18 - SPOR

CHP'de adaylar iddialı

2023-09-23 10:42 - POLİTİKA

İlgili Haberler

Bakan Uraloğlu: "Siirt’e 24 Yılda 62,6 Milyar TL Yatırım Yapıldı"

13:43 - GÜNDEM

Kamudan Siirt TSO seçimlerine müdahale mi?

11:03 - GÜNDEM

Sabahın karanlığında oraya koştular

10:38 - GÜNDEM

Bu cadde acilen düzenleme bekliyor

11:20 - GÜNDEM

GGC’nin 40. Geleneksel Yılın Başarılı Gazetecileri Ödülleri sahiplerini buldu

13:52 - GÜNDEM

Günün Manşetleri

Bakan Uraloğlu: "Siirt’e 24 Yılda 62,6 Milyar TL Yatırım Yapıldı"

13:43 - GÜNDEM

10 Yaşındaki Çocuğun Boğazından Canlı Sülük Çıkarıldı

11:16 - SAĞLIK

Şiddete Karşı Kurumlar Bir Arada

11:14 - YAŞAM

DOKTORUN GÜLER YÜZÜ ANJİYO KORKUSUNU YENİYOR

11:11 - SAĞLIK

Kamudan Siirt TSO seçimlerine müdahale mi?

11:03 - GÜNDEM