?>

Dünyada Sadece Siirt'te Yetişiyor

Koparmanın Bedeli 699 Bin 245 Lira

YAŞAM - 2 ay önce

Siirt'in Pervari ilçesinde keşfedilen ve bilim dünyasına "Gladiolus siirtensis" (Siirt Kılıç Otu) adıyla kazandırılan endemik bitki, dünya genelinde yalnızca yaklaşık 300 metrekarelik bir alanda doğal olarak yetişiyor. Nesli kritik tehlike altında bulunan bitkiye zarar verenlere 699 bin 245 lira idari para cezası uygulanıyor.

Siirt Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mehmet Fidan ile Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi öğretim üyeleri Doç. Dr. Süleyman Mesut Pınar ve Doç. Dr. Hüseyin Eroğlu tarafından yürütülen "Siirt İlinin Karasal ve İç Su Ekosistemleri Biyolojik Çeşitlilik Envanter ve İzlemesi Projesi" kapsamında Herekol Dağı eteklerindeki Kovanağzı köyü kırsalında keşfedilen bitki, 2023 yılında bilim dünyasına tanıtıldı.

Uluslararası Doğa Koruma Birliği (IUCN) kriterlerine göre yalnızca tek bir yaşam alanına sahip olması nedeniyle "CR" (Kritik Tehlike Altında) kategorisinde yer alan Siirt Kılıç Otu'nun dünyada bugüne kadar başka bir bölgede yetiştiği tespit edilmedi.

Prof. Dr. Mehmet Fidan, bölgenin biyolojik çeşitlilik açısından büyük önem taşıdığını belirterek, Herekol Dağı çevresinde yeni bitki türlerinin de keşfedilebileceğini ifade etti. Yeni keşfedilen bitkilere bulundukları ilin adını vermeye özen gösterdiklerini belirten Fidan, bu nedenle türün "Gladiolus siirtensis" adını aldığını söyledi.

Yaklaşık 20 gün boyunca çiçek açan bitkinin, süs bitkisi olarak ekonomiye kazandırılabilmesi için çalışmalar planlandığını dile getiren Fidan, kültüre alınmasının ardından park ve bahçelerde de kullanılabileceğini kaydetti.

Araçla ulaşımın mümkün olmadığı sarp bir bölgede yetişen Siirt Kılıç Otu, hem çok dar bir alanda bulunması hem de otlanma baskısı nedeniyle yok olma tehlikesiyle karşı karşıya bulunuyor. Yetkililer, vatandaşlardan bu eşsiz bitkiye zarar vermemeleri konusunda duyarlı olmalarını isterken, koruma altında bulunan türü koparanlara 699 bin 245 lira idari para cezası uygulanacağını hatırlattı.

Haftanın Öne Çıkanları

Şirvan Belediye Başkanı Necat Cellek Hayatını Kaybetti

2026-07-12 22:51 - GÜNDEM

Özer ailesinin acı günü

2026-07-11 12:28 - YAŞAM

Köprü Bekleyen Hayatlar

2026-07-15 10:17 - YAŞAM

Siirt’te Baraj Sularının Yükselmesiyle Mahsur Kalan Genç Kurtarıldı

2026-07-08 22:41 - GÜNDEM

  Siirt'te Dicle Elektrik Abonelerine Hesap Numarası Zorunluluğu

2026-07-13 12:22 - GÜNDEM

Necat Yayla'dan Siirt'te Nezaket Ziyaretleri

2026-07-10 15:14 - GÜNDEM

16 Emniyet Mensubuna Terfi

2026-07-15 11:39 - ASAYİŞ

Gazetecilerden Siirt İl Emniyet Müdürü Özdemir'e ziyaret

2026-07-08 13:40 - ASAYİŞ

Siirt Emniyetine 5 Personel Alınacak

2026-07-11 12:12 - ASAYİŞ

Demiryolu Hayali Adım Adım Gerçekleşiyor

2026-07-08 13:46 - GÜNDEM

İlgili Haberler

Selden zarar gören fıstık bahçelerine şimdi de yaban domuzları dadandı

12:23 - YAŞAM

Foto Nizam’ın Kaleminden: Siirt Beyaz bir Gelin fotoğrağrafta mı kaldı? Beyaz Evler, Yeşil Fıstıklar ve Güzel İnsanlar

17:03 - YAŞAM

Siirt’in Yeni Öğretmenevi Projesinde İlk Kazma Vuruldu

15:54 - YAŞAM

Bir pazara sahip çıkamadık

15:34 - YAŞAM

Gördüm-Duydum-Yazdım

12:52 - YAŞAM

Günün Manşetleri

SİİRT'TE 30 AĞUSTOS ZAFER BAYRAMI’NIN 104. YILDÖNÜMÜ COŞKUYLA KUTLANDI

22:06 - GÜNDEM

Selden zarar gören fıstık bahçelerine şimdi de yaban domuzları dadandı

12:23 - YAŞAM

İlay Aksoy’dan “doğrudan temin” tepkisi: “Binlerce alım ihalesiz yapıldı”

11:08 - GÜNDEM

GÖRDÜM-DUYDUM-YAZDIM: "SİİRT EĞİTİMDE GERİYE GİTTİ"

10:00 - EĞİTİM

TGK Genel Başkanı Kolaylı'dan 81 İl Başkanına Mektup

09:46 - EKONOMİ