Fed Başkanı Powell'dan "Omicron" varyantı uyarısı

Fed Başkanı Powell, vakalardaki son artışın ve Omicron varyantının ortaya çıkmasının, istihdam ve ekonomik faaliyet üzerinde aşağı yönlü riskler oluşturduğuna, enflasyona ilişkin belirsizliği ise artırdığına dair Kongreyi uyaracak.

DÜNYA - 2 yıl önce

Fed, Başkan Powell'ın 30 Kasım'da ABD Senatosunun Bankacılık, Konut ve Kentsel İşler Komitesinde Koronavirüs Yardım, Destek ve Ekonomik Güvenlik Yasası'na (CARES) ilişkin yapacağı konuşmanın metnini yayımladı.

Ekonominin güçlenmeye devam ettiğini belirten Powell, Delta varyantı vakalarındaki artışın geçen yaz ilerlemeyi geçici olarak yavaşlattığını, hanehalkı ve işletme harcamalarında büyümeyi kısıtladığını, tedarik zinciri aksamalarını yoğunlaştırdığını ve bazı durumlarda inanların işlerine dönmesini veya iş aramasını engellediğini kaydetti.

Powell, maliye ve para politikası ile hanehalklarının ve işletmelerin mali durumlarının talebi desteklemeye devam ettiğine işaret ederek, son verilerin, vakalardaki eylül ayı sonrasındaki düşüşün ekonomik büyümede bir toparlanmaya karşılık geldiğini gösterdiğini aktardı.

Gayri safi yurtiçi hasılada 2021'de yaklaşık yüzde 5'lik büyüme beklendiğini ve bunun son yılların en hızlı büyümesi olduğunu belirten Powell, genel ekonomik faaliyette olduğu gibi iş gücü piyasasındaki koşulların da iyileşmeye devam ettiğini bildirdi. Powell, maksimum istihdama ulaşmak için daha alınması gereken yol olduğuna dikkati çekerek, ilerlemenin devam etmesini beklediklerini ifade etti.

Enflasyonist baskılar gelecek yıla kadar devam edecek

Salgın kaynaklı arz ve talep dengesizliklerinin bazı bölgelerde kayda değer fiyat artışlarına katkıda bulunduğunu yineleyen Powell, tedarik zinciri sorunlarının, üreticilerin özellikle ürünlere yönelik güçlü talebi karşılamasını zorlaştırdığını aktardı.

Powell, enerji fiyatları ve kiralardaki artışların da enflasyonu yukarı doğru ittiğine işaret ederek, enflasyonun, Fed'in yüzde 2'lik uzun vadeli hedefinin oldukça üzerinde ilerlediğini kaydetti.

Arz ve talep dengesizlikleri azaldıkça enflasyonun gelecek yıl önemli ölçüde düşmesini beklemeye devam ettiklerini vurgulayan Powell, "Arz kısıtlarının kalıcılığını ve etkilerini tahmin etmek zor, ancak şimdi enflasyonu yukarı doğru iten faktörlerin gelecek yıla kadar uzayacağı görülüyor." ifadesini kullandı.

Powell, iş gücü piyasasındaki hızlı iyileşmeyle de birlikte durgunluğun azalmakta ve ücretlerin hızlı bir şekilde yükselmekte olduğunu aktardı.

Omicron varyantı hakkında ilk kez değerlendirmede bulundu

Fiyat istikrarı hedefine bağlı olduklarının altını çizen Powell, "Araçlarımızı, hem ekonomiyi hem de güçlü bir işgücü piyasasını desteklemek ve yüksek enflasyonun kalıcı hale gelmesini önlemek için kullanacağız." değerlendirmesinde bulundu.

Powell, Omicron varyantına ilk kez değinerek, "Kovid-19 vakalarındaki son artış ve Omicron varyantının ortaya çıkması, istihdam ve ekonomik faaliyet üzerinde aşağı yönlü riskler oluşturuyor ve enflasyon için belirsizliği artırıyor." ifadesini kullandı.

Salgınla ilgili daha fazla endişenin insanların çalışma isteğini azaltabileceğini ve bunun da iş gücü piyasasındaki ilerlemeyi yavaşlatabileceğini belirten Powell, bu durumun, tedarik zinciri aksamalarını da yoğunlaştırabileceğini kaydetti.

Powell, Fed olarak istihdamda tam toparlanmayı desteklemek ve fiyat istikrarı hedefine ulaşmak için ellerinden gelen her şeyi yapacaklarını vurguladı.

KAYNAK : AA
Haftanın Öne Çıkanları

İstanbul'a dönen Serdar Ortaç'ın eski eşi Chloe Loughnan bikinili pozlarıyla büyüledi

2021-11-27 23:01 - MAGAZİN

Instagram'a meydan okudu! Çıplak pozlarını paylaştı

2021-11-27 14:33 - MAGAZİN

Müslüme'nin dedesi Hasan Yağal'ın savunması şoke etti!

2021-11-27 18:33 - MAGAZİN

MasterChef yarışmacıları Dilara Başaran ve Sergen Özen hakkında bomba aşk iddiası

2021-11-25 19:33 - MAGAZİN

İbrahim Tatlıses, oyuncu Simay Barlas'a övgü yağdırdı: Diğer kadınlar onu örnek alsın

2021-11-27 14:01 - MAGAZİN

Dilara Aksüyek, Onur Bay'ı çabuk unuttu! İşte yeni aşkı

2021-11-30 02:00 - MAGAZİN

Miray Daner, yeni sevgilisi Oğulcan Engin'le fotoğrafını paylaştı

2021-11-24 08:33 - MAGAZİN

Hülya Avşar sırt dekolteli kıyafetiyle resmen meydan okudu

2021-11-28 19:02 - MAGAZİN

Masumlar Apartmanı'nın 49. bölüm ön izlemesi yayınlandı! Naci, Safiye'yi öpüyor

2021-11-24 09:00 - MAGAZİN

'Kırmızı Işık, Yeşil Işık'taki bebeği seslendirmişti! Henüz Squid Game'i izlememiş!

2021-11-29 13:32 - MAGAZİN

İlgili Haberler

Erdoğan-Putin zirvesinin başlamasına dakikalar kaldı

12:50 - DÜNYA

Hacı adayları Arafat'a intikal ediyor

11:55 - DÜNYA

OECD toplantısında Gaziantep Büyükşehir’e övgü!

15:56 - DÜNYA

İlk sonuçlar dünya basınında: Erdoğan liderliği elinde tutuyor

20:27 - DÜNYA

Türk SİHA'larını engelleyemeyen Rus ordusu Çin'den destek istedi

09:13 - DÜNYA

Günün Manşetleri

Siirt Belediyesi Arızalı Yolcu Otobüslerini Bakım Ve Onarım İçin Gaziantep'e Gönderdi  

12:09 - GÜNDEM

Siirt’te Peynir Bidonunun İçine Gizlenmiş Uyuşturucu Madde Ele Geçirildi

11:36 - ASAYİŞ

Siirt'te Bir İş Yerine Silahlı Saldırı; 1 Yaralı

11:15 - GÜNDEM

Siirt Belediye Eş Başkanları Esnafı Ziyaret Etti

11:08 - POLİTİKA

Siirtli Gençler Amedspor Maçını Dev Ekrandan İzledi

11:01 - GÜNDEM