?>

Geceleri uyutmayan kaşıntıya dikkat! Sebebi 'uyuz' olabilir

Dermatoloji Uzmanı Dr. Kemal Tekeş uyuz hastalığının özellikle okullar, yurtlar, askeri kışlalar ve kreş gibi toplu yaşam yerlerinde salgınlar şeklinde görülebildiğini belirterek uyuz hastalığıyla ilgili uyarılarda bulundu.

SAĞLIK - 3 yıl önce

Uyuz hastalığının özellikle okullar, yurtlar, askeri kışlalar ve kreş gibi toplu yaşam yerlerinde salgınlar şeklinde görülebildiğini belirten Dermatoloji Uzmanı Dr. Kemal Tekeş, “Uyuz hastalığı sosyoekonomik seviyesine, eğitim durumuna bakmaksızın herkeste görülebilir. Uyuzda özellikle gece artan kaşıntı ve sıcak duş ile artan kaşıntı tipik şikâyetlerdir” dedi.

Ortopedi uzmanı kıkırdağın iki düşmanını açıkladı: Kilo ve sigara

HERKESTE GÖRÜLEBİLİRUyuz hastalığının bulaşmasının insandan insana temas ile meydana geldiğini söyleyen Uzm. Dr. Tekeş, “Uyuz hastalığının etkeni, eklem bacaklı böcekler sınıfından olan gözle göremeyeceğimiz küçük bir böcektir. Bulaşma insandan insana temas ile meydana gelmektedir. Hastanın temas ettiği yerlerde birkaç gün bazen 1 hafta daha yaşayabilir. Elele tutuşma, aynı yatağı paylaşma gibi temas durumları bulaşma için yeterlidir. Uyuz hastalığı sosyoekonomik seviye ve eğitim durum gibi kriterlere bakılmaksızın herkeste görülebilir. Özellikle okullar, yurtlar, askeri kışlalar, kreş gibi toplu yaşam yerlerinde salgınlar yapabilmektedir” diye konuştu.  GECELERİ ARTAN KAŞINTIYI İHMAL ETMEYİNUzm. Dr. Tekeş, “Hastalık bulaştıktan sonra ortalama 10 gün ila 50 gün arasında hastalık bulguları meydana gelir. Özellikle gece artan kaşıntı, sıcak duş ile artan kaşıntı tipiktir. Parmak aralarında, el bileğinde, karında, kol altlarında, kadınlarda meme ucu, erkeklerde genital bölge, bacaklar, ayak bileği hastalığın sık görüldüğü bölgelerdir. Küçük çocuklar, 60 yaş üzerindekiler ve bağışıklığı düşük kişilerde yüzde, saçlı deride de hastalık görülebilmektedir” şeklinde konuştu.  KIYAFETLER 60 DERECEDE YIKANMALI Tedavide önemli hususun sadece hastayı değil hastanın aynı evi paylaştığı ve yakın temasta bulunabileceği herkesin tedavi edilmesi olduğunun altını çizen Uzm. Dr. Tekeş, “Hastalığın tedavisinde çeşitli sürme ilaçlar, bazen de hekiminizin önereceği majistral ilaç (doktor tarafından reçeteye yazılmış formüle göre eczanelerde eczacılar tarafından hazırlanan ilaçlar) kullanılmaktadır. Hemen tedavi sonrasında tüm yatak, nevresim takımları, iç çamaşırlar ve etken ile temas eden elbiseler 60 derecede yıkanmalı ve ütülenmelidir. Kurutma makinası varsa ütülemeye gerek yoktur. Yüksek ısıda yıkanamayacak eşyalar 7 gün açık havada ya da büyük poşetlerin içerisine konulup ağzı bağlanarak bekletilmelidir. Tedavi başarılı olsa dahi bazen kaşıntı birkaç hafta daha devam edebilir. Sıradan kaşıntılarla uyuz kaşıntısını ayırmak önemlidir. Özellikle gece artan kaşıntı olduğunda geç kalmadan ve hastalığı bulaştırmadan acilen dermatoloji uzmanına başvurulmalıdır” diyerek sözlerini noktaladı.

KAYNAK : İHA
Haftanın Öne Çıkanları

Çok Güzel Hareketler 2'den Cemile Canyurt'un önceki mesleği şaşırttı

2022-02-19 21:38 - MAGAZİN

Adını Feriha Koydum'un oyuncuları Hazal Kaya ve Ceyda Ateş yıllar sonra buluştu

2022-02-19 09:39 - MAGAZİN

Bir döneme damga vuran gazeteci Mithat Bereket, Sürmenaj hastalığıyla mücadele ediyor

2022-02-18 21:39 - MAGAZİN

Esra Ersoy, kadın takipçisinin yaptığı ahlaksız teklifi ifşa etti

2022-02-19 22:38 - MAGAZİN

CHP Grup Başkanvekili Altay: Oy veren herkesin gönlündeki aday Kemal Kılıçdaroğlu

2022-02-23 16:39 - POLİTİKA

PFDK, Sadık Çiftpınar'a 3 maç men cezası verdi

2022-02-25 05:39 - SPOR

UEFA kulüpler sıralaması açıklandı! Türk takımları...

2022-02-20 14:39 - SPOR

Mahmut Özer duyurdu! Dev proje tamamlandı

2022-02-19 10:39 - EĞİTİM

'Kütüphanesiz Okul Kalmayacak' projesi tamamlandı! Kitap sayısı 50 milyona yükseldi

2022-02-19 12:16 - EĞİTİM

Aleyna Tilki ve Serel Yereli'nin makyajsız yatak pozları magazin gündemine oturdu

2022-02-20 20:40 - MAGAZİN

İlgili Haberler

Kene Isırmalarında Doğru Müdahale Hayat Kurtarıyor

11:20 - SAĞLIK

Dicle Elektrik Masa Tenisi Takımı Türkiye Şampiyonasında Mücadele Edecek

10:33 - SAĞLIK

Siirt’te En İyi Narkotik Polisi: Anne" Projesi Kapsamında Siirt'te Bilgilendirme Eğitimi Düzenlendi

10:09 - SAĞLIK

Genç Yaşta Kalp Krizi Uyarısı: “Vakalar 20’li Yaşlara Kadar İndi”

00:16 - SAĞLIK

Gördüm-Duydum-Yazdım

00:07 - SAĞLIK

Günün Manşetleri

Siirt TSO Başkanı Güven Kuzu: “Vali Kızılkaya, Siirt’e Değer Katan Bir Yönetici”

14:15 - EKONOMİ

Valiler Heyeti Siirt’te Kültürel Ziyaretlerde Bulundu

10:15 - GÜNDEM

Siirt 80. Yıl İlkokulu'nda Futbol Heyecanı

10:01 - EĞİTİM

Kene Isırmalarında Doğru Müdahale Hayat Kurtarıyor

11:20 - SAĞLIK

Siirt’te Feci Olay: Elektrik Akımına Kapılan Yaşlı Çift Hayatını Kaybetti

15:35 - GÜNDEM