Kalıcı Körlüğe Kadar Götüren Sinsi Hastalık “Glokom”

Gaziantep Özel ANKA Hastanesi Göz Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Erdal Kaydu, genellikle belirti vermeden gizlice ilerleyen yaygın bir göz hastalığı olan glokoma karşı uyardı.

SAĞLIK - 1 yıl önce

Kalıcı Körlüğe Kadar Götüren Sinsi Hastalık “Glokom”

Gaziantep

Gaziantep Özel ANKA Hastanesi Göz Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Erdal Kaydu, genellikle belirti vermeden gizlice ilerleyen yaygın bir göz hastalığı olan glokoma karşı uyardı. Hastalığın ilerleyen evrelerde kalıcı görme kaybına neden olabileceğini vurgulayan Kaydu, erken teşhis koyulmasının hasarın önlenmesi açısından çok önemli olduğunu dile getirdi.

Gaziantep Özel ANKA Hastanesi Göz Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Erdal Kaydu, halk arasında göz tansiyonu ya da karasu hastalığı olarak adlandırılan glokom hastalığına karşı uyardı. Hastalığın tedavi edilmez ise, kalıcı görme kaybına neden olabileceğine dikkat çeken Dr. Kaydu, hastalıkla ilgili şu bilgileri verdi:

“Halk arasında “karasu” adıyla bilinen glokom, diğer adıyla göz tansiyonu, genellikle belirti vermeden gizlice ilerleyen yaygın bir göz hastalığıdır. Tedavi edilmez ise, kalıcı görme kaybına neden olabilir. Glokomda, göz içerisindeki sıvı basıncı, görme yeteneği için gerekli olan göz sinirine zarar verecek düzeyde yüksektir. Göz tansiyonu (glokom), her yaşta görülebilir. Ancak, 40 yaşın üzerindeki hastalarda daha sıklıkla görüldüğünden bu hastaların yılda bir defa göz tansiyonu kontrolünden geçmesi gerekir. Ailesinde göz tansiyonu olanlar ise daha sık kontrolden geçmelidir. Hastaların büyük bir bölümünde herhangi bir belirti görülmez. Erken dönemde bazı hastalarda sabahları belirginleşen baş ağrıları, zaman zaman bulanık görme, geceleri ışıkların etrafında ışıklı halkalar görülmesi, televizyon izlerken göz etrafında ağrı, vb. belirtiler ortaya çıkabilir. göz tansiyonu (glokom), birçok hasta tarafından, ancak, ileri dönemde ve belirgin görme kaybı ortaya çıktığında fark edilir. Aile bireylerinde bulunan glokom hastalığı, ilerleyen yaşlarda görülen şeker hastalığı, miyopi, uzun süreli kortizon tedavisi, göz yaralanmaları ve migren glokom riskini artırır. Diğer bir glokom tipi ise, ileri yaşlarda ani bir şekilde krizle ortaya çıkan dar açılı glokomdur. Şiddetli göz ağrısı, görme azalması, gözde kızarıklık ve bulantı-kusma ile ortaya çıkar. Acil tedavi gerektirir. Bebeklikte ve çocukluk çağında izlenen türlerinde gözde sulanma, ışığa karşı hassasiyet ve gözde büyüme izlenir”

“Her sene göz tansiyonunuzu ölçtürün”

Glokomun, tanı konulduktan sonra tamamen iyileştirilip ortadan kaldırılamayacağını belirten Dr.Kaydu, hastalığın uygun tedavi ile başarılı bir şekilde kontrol altında tutulabileceği ve görme kaybının ilerlemesinin engellenebileceğini belirtti. Dr. Kaydu, göz tansiyonu (glokom) da görme kaybı oluştuktan sonra geri dönüş olmadığından erken tanı önemlidir. Normal göz muayenesi sırasında tespit edilen anormal göz içi basınç artışı, hastalığın ilk belirtisi olabilir. Göz doktoru tarafında düzenli aralıklarla yapılan muayeneler, glokomun erken tanı ve tedavisi için en iyi yöntemdir. Glokom, dikkatli bir göz muayenesi ile teşhis edilir. Teşhise yönelik göz muayenesinde göz doktoru, “tonometre” adı verilen bir aletle hastanın göz içi basıncını ölçer. Hastaya göz dibi muayenesi yaparak göz sinirlerini inceler. Gerekli görürse görme alanında kayıp olup olmadığını belirlemek için görme alanı testi yapar. RNFL, NFA veya HRT gibi görme siniri ve sinir lifi tabakasını inceleyen ileri tetkikler de uygulanabilir. Açık açılı glokom, öncelikle, göz içi basıncını düşüren çeşitli ilaçlarla tedavi edilir. Dirençli vakalarda veya glokom tipine göre cerrahi tedaviler uygulanabilir. Bazı hastalarda birden fazla cerrahi girişim de gerekebilir. Kriz ile ortaya çıkan dar açılı tipinde ise tedavi çok acildir. Lazer tedavileri, kontrol altına alınamayan glokomda veya kapalı açılı glokomda kullanılabilir. Glokom sinsi bir hastalıktır. Her sene göz tansiyonunuzu ölçtürmeyi unutmayınız.”dedi.

Haber Mehmet Ali Zahteroğulları

Kaynak: vizyonhavadis.com

Haftanın Öne Çıkanları

SİİRT BELEDİYESİNDEN BULANIK AKAN ŞEBEKE SUYU İLE İLGİLİ AÇIKLAMA

2023-04-16 00:05 - YAŞAM

Resmi Gazete'de 15.04.2023tarihli kararlar, yönetmelikler ve tebliğler yayımlandı.

2023-04-15 08:50 - POLİTİKA

Siirt'te 80 Personel Alımı Yapılacak

2023-04-11 15:52 - GÜNDEM

Şeyh Ali Arınci'nin torunu Rahmi Solmaz defnedildi

2023-04-17 13:59 - YAŞAM

Siirt İli Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfına 7 Personel Alınacak 

2023-04-12 17:40 - GÜNDEM

Gaziantep’te bir şahıs, yol kenarındaki ağaca asılı halde ölü bulundu

2023-04-10 17:36 - ASAYİŞ

SİİRT VALİLİĞİNDEN KAMUOYUNA BASIN DUYURUSU 

2023-04-14 22:13 - EĞİTİM

Siirt'te Deneme Üretimi Başladı

2023-04-11 13:08 - YAŞAM

SİİRT, RENKLİ VE ÖZGÜN STANDI İLE EMİTT'  FUARINDA İLGİ ODAĞI OLDU

2023-04-13 12:18 - GÜNDEM

VALİ HACIBEKTAŞOĞLU, KURTALAN İLÇESİNDE VATANDAŞLARLA İFTAR SOFRASINDA BİR ARAYA GELDİ

2023-04-15 22:12 - YAŞAM

İlgili Haberler

Opr. Dr. Bayhan, “Bölgede Obezite Tavan Yaptı”

14:40 - SAĞLIK

Siirt Eğitim ve Araştırma Hastanesi Kalite ve Destek Müdürü Engin Erik: Hastanemiz Bölgenin Gözbebeği Oluyor

10:29 - SAĞLIK

Siirt’te otomobil ile minibüs çarpıştı: 7 yaralı

13:32 - SAĞLIK

Kalp ve Damar Hastalıklarına Bağlı Riskleri Azaltmada Hasta ve Hekim işbirliği Çok Önemli

20:11 - SAĞLIK

Siirt’te 30 cm’lik dev enfekte (amfizematöz) polikistik böbrekte nefrektomi yapıldı

10:48 - SAĞLIK

Günün Manşetleri

Siirt Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Şındak "Bölgesel Kalkınma Odaklı Misyon Farklılaşması ve İhtisaslaşma" Toplantısına Katıldı

15:30 - EĞİTİM

Siirt Belediyesi ‘Kürt Dil Bayramı’ İçin Etkinlikler Düzenliyor

14:33 - GÜNDEM

Vali Kızılkaya, Güne Siirt Eğitim Ve Araştırma Hastanesi’ni Denetleyerek Başladı

11:53 - GÜNDEM

Siirt AK Parti'den anneler gününe ilişkin açıklama

16:29 - GÜNDEM

Siirt’te Bir Tırın İçinde 17 Düzensiz Göçmen Ve  Kilolarca Uyuşturucu Madde Ele Geçirildi

15:42 - GÜNDEM