?>

Karayazı Balı coğrafi tescil yolunda

Erzurum; Gaziantep ve Konya’dan sonra ülkemizde en fazla coğrafi işaretli ürüne sahip olan üçüncü il özelliği taşıyor. 54 adet coğrafi işaretli ürünü olan Erzurum’da 1 ürün için daha başvuru yapıldı.

GÜNDEM - 1 yıl önce

Erzurum’da yapılan başvurular sonucu Türk Patent ve Marka Kurumu (TÜRK PATENT) tarafından 54 ürün coğrafi işaret aldı. Bu ürünlerde 48’si mahreç işareti iken, 6 ürün menşei adı aldı. Erzurum adına halen 15 ürün coğrafi işaret için sırada bekliyor. Son olarak; Karayazı İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü geçtiğimiz ay Karayazı Balı için TÜRK PATENT’e coğrafi tescil için başvuru yaptı. Bu arada Erzurum Ticaret Borsası tarafından 2021 yılında coğrafi tescil için başvurusu yapılan Erzurum’u balı halen beklemede olan ürünlerden birisi. TÜRK PATENT’te halen Siyah Kuşburnu, Narman Yeşil Mercimeği, Cılbıra, Erzurum Burması/Erzurum Burma Bileziği, Tortum Ekşi Pestili, Erzurum Yufka Yağlaması, Hınıs Köftesi, Erzurum Babaanne Pastası (Erzurum Pastası), Erzurum Kelecoşu, Erzurum Kuru Kayısı Kaysefesi, Erzurum Kızılcığı ve Erzurum Patates Boranisi de tescil için değerlendirme aşamasında bekliyor.

Coğrafi işaret nasıl alınıyor?

Ülkemizde Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından yürütülen coğrafi işaret tescili ile kalitesi, gelenekselliği, yöreden elde edilen hammaddesi ile yerel niteliklere bağlı olarak belli bir üne kavuşmuş ürünlerin korunması sağlanıyor. Bir ürünün, tüm veya esas nitelikleri belirli bir coğrafi alana ait doğal ve beşeri unsurlardan kaynaklanıyorsa bu durumdaki coğrafi işaretlere “menşe adı” deniliyor. Net bir niteliği, ünü veya diğer özellikleri itibarıyla belirli bir coğrafi alan ile özdeşleşmiş olan; üretim, işleme ya da diğer işlemlerinden en az birinin belirlenmiş coğrafi alan içinde gerçekleşmesi gereken ürünlerin konu olduğu coğrafi işaretlere ise “mahreç işareti” deniliyor.

Kaynak: KentHaber27.com

Haftanın Öne Çıkanları

Siirt Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Şındak, “Üniversite Hızla Gelişiyor”

2023-12-28 16:00 - EĞİTİM

DP Siirt İl Kongresi Yapıldı

2024-01-03 12:07 - POLİTİKA

Ankette En çalışkan milletvekili o isim çıktı.

2023-12-31 11:26 - POLİTİKA

Bakan Yumaklı, Telefon Bağlantısıyla Siirt’te 100 Bin Fidan Dağıtım Törenine Katıldı

2024-01-04 10:07 - YAŞAM

Siirt'te Firari Terör Zanlısı, Jandarma Operasyonuyla Yakalandı ve Tutuklandı!

2023-12-30 13:07 - ASAYİŞ

Rekolte Düştü Fiyatlar Arttı

2024-01-02 11:16 - EKONOMİ

Sigaraya zam geldi

2024-01-04 09:41 - EKONOMİ

2023 Gazeteci Ödülleri Belli Oldu

2024-01-02 23:17 - GÜNDEM

Gaziantep, Süper Kupa’yı istiyor

2024-01-03 11:47 - SPOR

Hastane Personeline Yangın Eğitimi Verildi

2023-12-29 10:31 - SAĞLIK

İlgili Haberler

Siirt'te İşçiler 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Gününü Kutladı

15:03 - GÜNDEM

Siirt’te Su Krizi Aşıldı: Hesko İsale Hattı'ndaki Arıza Giderildi

16:07 - GÜNDEM

Siirt/Merkez İlçe Köylere Hizmet Götürme Birliği Encümen Seçimi Yapıldı

15:09 - GÜNDEM

Modern İşgalcilere Kim Dur Diyecek! Kafe İşletenler Kaldırımları Satın Mı Aldı?

14:44 - GÜNDEM

Son Günlerde Ülke Genelinde Artan Sarsıntılar… Siirt'te Kentsel Dönüşümü Kaçınılmaz Kılıyor

14:08 - GÜNDEM

Günün Manşetleri

Siirt Eğitim ve Araştırma Hastanesinde Normal Doğum Bilinçlendirme Etkinliği Düzenlendi

10:11 - SAĞLIK

Siirt Eğitim ve Araştırma Hastanesi Personeline Bilgi Güvenliği Eğitimi Verildi

10:09 - SAĞLIK

Siirt'te İşçiler 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Gününü Kutladı

15:03 - GÜNDEM

Siirt’te Su Krizi Aşıldı: Hesko İsale Hattı'ndaki Arıza Giderildi

16:07 - GÜNDEM

Siirt/Merkez İlçe Köylere Hizmet Götürme Birliği Encümen Seçimi Yapıldı

15:09 - GÜNDEM