?>

Koronavirüs tiroit iltihabına yol açabiliyor

Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları Uzmanı Dr. Esra Tutal son zamanlarda ağrılı tiroit iltihabının koronavirüs dolayısıyla ortaya çıkan bir hastalık olduğunu belirterek kovidi belirtisiz geçirenlerde bile görülebildiğini ifade etti.

SAĞLIK - 4 yıl önce

Liv Hospital Samsun  Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları Uzmanı Dr. Esra Tutal, tiroit bezi hastalıkları ile ilgili bilgilendirmelerde bulundu .Subakut tiroiditin, ağrılı tiroit bezi hastalıklarının en sık nedeni olduğunu belirten Uzm. Dr. Esra Tutal, “Genellikle viral bir üst solunum yolu enfeksiyonundan birkaç hafta sonra başlar. Nedeni tam olarak bilinmemektedir. Hastalarda boynun ön bölgesinde tiroit bezinin olduğu bölgede kulağa vuran, yutkunmakla artan bir ağrı vardır. Ağrı çeneye, dişlere, kulaklara kadar yayılabilir. Dokunmakla boyun ön kısmında şiddetli ağrı ve hassasiyet vardır. Ağrı sağdan sola, soldan sağa ya da aynı tarafta farklı noktalara yer değiştirebilir. Ağrının yanı sıra yorgunluk, eklem ağrısı, kas ağrısı, hafif ateş gibi grip benzeri belirtiler de olur. Hastalarda genelde bademcik iltihabı ya da faranjit gibi bir hastalık olabileceği düşünülerek gereksiz antibiyotik kullanımı olabilmektedir” diye konuştu.

Soğuk havalarda artışa geçiyor: Egzamaya dikkat!

SON DÖNEMLERDE ARTIŞA GEÇTİ Son dönemde ağrılı tiroit iltihabının Kovid-19 dolayısıyla da ortaya çıkan bir hastalık olmaya başladığını ifade eden Uzm. Dr. Esra Tutal, “Grip virüsü ve diğer virüslerin yanı sıra bu dönem çok sık karşılaştığımız korona virüs enfeksiyonu bu hastalığa neden olabilmektedir. Hatta Kovid-19’u belirtisiz geçirdikten sonra bile hastalarda subakut tiroidit (ağrılı tiroit iltihabı) gelişebiliyor” şeklinde konuştu.   YANLIŞ TEDAVİNİN ÖNÜNE GEÇİLMELİDİRÇeneye vuran ve dişleri sızlatan bir ağrı varsa dikkat edilmesi gerektiğini ifaden eden Dr. Tutal, “ Kişilerde boyun ön bölgede tiroit bezi kısmında yaşanan ve yutkunmayla artan bir ağrı olduğunda; özellikle çeneye vuran, dişleri sızlatan ağrı varsa mutlaka bir Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları uzmanına başvurulmalı, yanlış tedavinin önüne geçilmelidir. Teşhis hastanın belirtileri, muayene bulguları, tiroit ultrasonu ve laboratuvar bulguları ile konulur. İyileşme sürecini uzatıp, kişinin günlük yaşam kalitesini belirgin azaltır. İş gücü kaybına yol açar. Ayrıca yeterli süre tedavi edilmeyen hastalarda bir süre sonra tekrarlayabilir. Uzun dönemde tiroit bezinde kalıcı harabiyete yol açabilir. Hastalığın şiddetine göre anti-enflamatuar ilaçlar veya kortizon türevi ilaçlar kullanılır. Antibiyotik tedavisinin bu hastalıkta yeri yoktur” açıklamasında bulundu.   GENETİK OLARAK YATKIN KİŞİLERDE GELİŞİYORKovid-19’un tiroit bezlerinde oluşturduğu hasara değinen Uzm. Dr. Tutal, “Kovid-19 enfeksiyonu, otoimmun tiroidit (Haşimoto hastalığı) hastalığını tetikleyebilir, ayrıca enfeksiyon bittikten bir süre sonra subakut tiroidite (ağrılı tiroit iltihabı) yol açabilir. Bu hastalık genetik olarak yatkın kişilerde oluşmaktadır. Bu hastalık özelinde dikkat edilebilecek özel bir tedbir yok. Genel anlamda viral hastalıklardan korunma tedbirleri (el hijyeni, maske, sosyal mesafe vs.) önerilir. Hem mevsimsel gribin sık görüldüğü hem de koronavirüs pandemisinin devam ettiği bu günlerde belirtileri olan hastalarda subakut tirodit ihtimali akılda tutulmalıdır” ifadelerini kullandı.

KAYNAK : İHA
Haftanın Öne Çıkanları

Aygün Aydın, 'Sana neden escort diyorlar?' sorusuna verdiği cevapla gündem oldu!

2021-12-28 18:02 - MAGAZİN

Yalan Dünya dizisinin Orçun'u Bartu Küçükçağlayan sahneye etekle çıktı

2021-12-28 22:02 - MAGAZİN

73 yaşındaki Erman Toroğlu, el ele görüntülendiği genç sevgilisiyle evlendi

2022-01-01 23:01 - MAGAZİN

Acun Ilıcalı'nın 15 yaşındaki kızı Yasemin, neredeyse annesiyle aynı boyda!

2022-01-02 01:01 - MAGAZİN

Erman Toroğlu dünya evine girdi! Bakın kiminle evlendi

2022-01-02 01:31 - MAGAZİN

72 yaşındaki Erman Toroğlu, el ele görüntülendiği genç sevgilisiyle evlendi

2022-01-01 22:01 - MAGAZİN

Ozan Çolakoğlu'ndan eşi Gülşen'in sahne kıyafetlerine yorum : Çok beğeniyorum

2022-01-02 15:01 - MAGAZİN

Tüdanya yıllar sonra ortaya çıktı! İşte son hali...

2021-12-31 13:31 - MAGAZİN

Hakan Ural'ın yıllar sonra yaptığı Sibel Can itirafı: Ben bunun bedelini ödedim

2022-01-01 15:02 - MAGAZİN

Pınar Altuğ'un gözlerden uzak büyüyen kızı büyüdü! Annesinin boyuna yaklaştı

2022-01-02 09:01 - MAGAZİN

İlgili Haberler

İdari ve Mali Hizmetler Müdür Yardımcısı Erdoğan’ın Yönetim Tarzı Takdir Topluyor

10:50 - SAĞLIK

İki Uzman Doktor Siirt Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde Göreve Başladı

12:43 - SAĞLIK

Siirtli Hekimler Akşam Yemeğinde Bir Araya Geldi

12:39 - SAĞLIK

Taramanızı Yaptırın, Sağlığınızı Koruyun

13:19 - SAĞLIK

Dr. Mehmet Selim Noyan’a Yeni Görev  

13:17 - SAĞLIK

Günün Manşetleri

Vatandaşın ekmeğiyle kim oynuyor?

13:23 - GÜNDEM

YURTLİG’de Zirveye Çıkan Sporcular Ödüllendirildi

13:22 - SPOR

Çocuklar Geleceğin Mesleklerini Yerinde Öğreniyor

13:22 - YAŞAM

Dalgıç Ekibi Göreve Hazır

13:19 - YAŞAM

Haşere ve Kenelere Karşı Mücadele

13:19 - YAŞAM