?>

Mardin'in Savur Dağları lavanta kokacak

Mardin'in Savur ilçesinde çiftçilik yapan Mehmet Çelik (54), dededen kalma atıl durumdaki 72 dönümlük tarlası için arpa, buğday, mercimek ve nohut ekmek yerine lavantaya yöneldi. Çelik, tarlada arıcılık da yapacağını ve kilo fiyatı 300 TL'ye kadar satılan lavanta balının çok değerli olduğunu belirterek, 'Tarlanın bir kısmına da kekik ekeceğiz. Kekik ve lavanta balının, bölgenin en değerli ürünleri arasında ön plana çıkacağına inanıyorum' dedi.

EKONOMİ - 4 yıl önce

Şehmus Edis

Mardin'in Savur ilçesine bağlı kırsal İçören Mahallesi'nde çiftçilik yapan Mehmet Çelik, GAP İdaresi, Orman İşletme Müdürlüğü ile Tarım ve Orman İl Müdürlüğü'nün projesi kapsamında, dededen kalma atıl durumdaki 72 dönümlük tarlasına yıllardır süregelen arpa, buğday, mercimek, nohut yerine önce fıstık ardından lavanta ekti. Lavanta bahçesine arı kovanları da yerleştireceğini belirten Çelik, kilosu 300 TL'den satılan lavanta balından gelir elde edecek. Arazisini farklı bir ürün ile değerlendirerek yöre çiftçilerine örnek olmayı hedeflediğini dile getiren Çelik, "Dededen kalma yöntem ve ürünlerin dışına çıkılarak modern tarıma geçilmesi gerekir. Dar alanda yeni ürünlerle daha fazla kazanç sağlanabilir. Lavanta ve diğer endemik bitkilerinin getirisi daha fazladır. Lavantanın yanında fıstık, zeytin ve badem ektik. Mahallemizdeki çiftçilere örnek bir tarla oluşturduk" diye konuştu.

'ALANI FOTOĞRAF TURİZMİNE DE AÇACAĞIZ'

Mehmet Çelik, tarlasının 42 dönümüne lavanta ektiğini kaydederek, "Bunun yanında da 40 kovan arı alacağız. Lavantanın balı çok meşhurdur. Önemli bir bal ve önemli bir besin. Tarlanın bir kısmına kekik ekeceğiz. Kekik ve lavanta balının bölgenin en değerli ürünleri arasında ön plana çıkacağına inanıyorum. Bu arada tam anlamıyla güzel bir proje hazırlandı. Damlama sulama sistemi çekilecek. Bugün lavantalarımızı toprakla buluşturduk. İnşallah önümüzdeki sonbaharda lavanta satışına geçeceğiz ve burayı o zaman gelin damat çekimleriyle fotoğraf turizmine de açacağız" dedi.

Lavanta ekim çalışmasını yerinde inceleyen Tarım ve Orman İl Müdürü Menduh Dinler ise "Bu projeyi GAP'la uyguladık. 70 dekarlık bir projeydi. Amacımız atıl durumda bulunan arazileri tarıma kazandırmaktı. Biz bu projeyi uygularken 3 ürünün birlikte yapılacağını da çiftçilerimize göstermek istedik. Fıstık, 10 yıldan sonra verim vermeye başlayacak. Bunlar arasındaki lavantayla da çiftçinin kendi besinini sağlaması ve para kazanması amaçlandı. Tabi bu lavantalarla arıcılıktan, baldan da para kazanılacak" diye konuştu.

Haftanın Öne Çıkanları

Stjepan Tomas: 'Bu kadar hata yaparsanız Beşiktaş cezayı keser'

2021-01-06 22:19 - SPOR

Süper Lig'de 18. hafta hakemleri açıklandı

2021-01-07 11:54 - SPOR

Vida'nın Mandzukic hayali gerçek oluyor

2021-01-07 09:54 - SPOR

TUSAŞ, toplam cirosunun yüzde 40'ını Ar-Ge yatırımlarına harcadı

2021-01-06 14:16 - TEKNOLOJİ

2020 yılının teknoloji alışverişi tercihleri açıklandı

2021-01-07 11:18 - TEKNOLOJİ

4007 Bilim Şenliği protokolü imzalandı

2021-01-06 14:57 - TEKNOLOJİ

YouTube Müzik beklenen özelliğe kavuşuyor

2021-01-07 15:35 - TEKNOLOJİ

Türkiye'nin LGS yıldızları, Çeşmeli öğrencilerle buluşuyor

2021-01-06 12:36 - EĞİTİM

Excalibur ‘dan 2021 yılında çıkacak oyunlar listesi

2021-01-07 15:41 - TEKNOLOJİ

Beşiktaş Aygaz'a TEMSA'dan otobüs

2021-01-08 13:35 - SPOR

İlgili Haberler

Siirt TSO Başkan Vekili Çalapkulu: “Yatırımcının Yanındayız”

15:59 - EKONOMİ

Siirt’in Şifalı Bitkisi Işkın ABD’de Araştırmalara Konu Oldu

10:35 - EKONOMİ

Şanlıurfa’da Mart Ayında Elektrik Tüketimi Son 3 Yılın En Yüksek Seviyesine Ulaştı…  

09:37 - EKONOMİ

Dicle Elektrik’ten Kadın İstihdamına Katkı: 12 Yılda Kadın Çalışan Sayısı Yüzde 563 Oranında Arttı

10:50 - EKONOMİ

TEDB Siirt Temsilcisi Ömer Faruk Sevgi, İmar Sorunlarını Siirt Valisi ve Belediye Başkan Vekili Kemal Kızılkaya'ya Aktardı

11:22 - EKONOMİ

Günün Manşetleri

Siirt Türk Telekom Fen Lisesi'nden GAP Yeşil İnovasyon'da Büyük Başarı

12:32 - EĞİTİM

Siirt Eğitim ve Araştırma Hastanesinde Normal Doğum Bilinçlendirme Etkinliği Düzenlendi

10:11 - SAĞLIK

Siirt Eğitim ve Araştırma Hastanesi Personeline Bilgi Güvenliği Eğitimi Verildi

10:09 - SAĞLIK

Siirt'te İşçiler 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Gününü Kutladı

15:03 - GÜNDEM

Siirt’te Su Krizi Aşıldı: Hesko İsale Hattı'ndaki Arıza Giderildi

16:07 - GÜNDEM