?>

Mevsimsel depresyon kadınlarda daha fazla görülüyor

Uzmanlar, mevsimsel depresyonun kadınlarda daha fazla görüldüğünü belirterek, hamur işi ve tatlı isteğinin depresyon habercisi olduğunu belirtti.

SAĞLIK - 5 yıl önce

İSTANBUL (İGFA) -  Mevsimsel depresyonun en yaygın belirtilerinin artmış uyku ihtiyacı ile gündüz ağırlık hissi, yorgunluk, halsizlik, baş ağrısı veya başka fiziksel sorunlar, odaklanma ve düşünceyi toparlamakla ilgili sorunlar olduğu kaydediliyor. 

Üsküdar Üniversitesi NPİSTANBUL Beyin Hastanesi Uzman Psikolog Sera Elbaşoğlu, mevsimsel depresyona yönelik tavsiyelerde bulundu. Sonbahar ve kış aylarında daha kısa günlerin ve daha az günün ışığının beyinde kimyasal bir takım  değişiklikler yaparak depresyon belirtilerine yol açtığını kaydeden Elbaşoğlu, "Ayrıca uykuyla ilgili bir hormon olan melatonin ile mevsimsel depresyonun bir ilişkisi olabileceği de düşünülmektedir. Mevsimlerin ve gün ışığının insan üzerinde birçok fizyolojik ve psikolojik etkisi vardır" dedi.

Elbaşoğlu, belirtiler arasında cinsel isteğin azalması, hamur işi ve tatlı gibi kan şekerini yükselten yiyeceklere yönelme ve kilo almanın yer aldığını kaydetti. Depresif süreçlerde genelde öncelikle diş fırçalama, banyo yapma gibi kişisel bakımın aksatılmaya başlandığını belirten Sera Elbaşoğlu, “Bu gibi kaybedilen günlük rutinlere planlı ve ölçülü şekilde yeniden dönmek önemlidir. Bozulan yemek düzenini sağlıklı hale getirmek, aktivite miktarını artırmak, aile ve arkadaşlarla vakit geçirmek, eskiden hoşlanılan aktiviteleri yapmak iyi gelecektir. Ayrıca tekrarlayıcı olumsuz düşüncelerden uzaklaşmaya çalışma da çok önemlidir" diye konuştu. 

Haftanın Öne Çıkanları

Funda Eryiğit'ten 'keşke' itirafı

2021-04-30 09:42 - MAGAZİN

Adıyaman'da otomobil ile motosiklet çarpıştı: 2 yaralı

2021-04-29 09:30 - ASAYİŞ

Nizamiye kapısı üzerine düşen memur yaşamını yitirdi

2021-04-30 13:33 - ASAYİŞ

Halı dokuma kursu Malatyalı kadınlara meslek kazandırıyor

2021-04-29 14:43 - EĞİTİM

Oyuncu Fahriye Evcen yatak firmasının marka yüzü oldu

2021-04-27 10:16 - MAGAZİN

Adıyaman’da 242 kök kenevire el kondu

2021-04-29 09:45 - ASAYİŞ

Siirt Belediyesi PERSONEL ALIMI MÜLAKAT SONUÇLARI AÇIKLANDI

2021-04-23 14:22 - GÜNDEM

Adıyaman’da aile içi kavga karakolda bitti

2021-04-28 09:14 - ASAYİŞ

Aydın'da yaşlı adam banyoda baygın bulundu!

2021-04-30 13:36 - ASAYİŞ

Mardin’de judo kuşak sınavı yapıldı

2021-04-27 11:25 - SPOR

İlgili Haberler

Siirt Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde Son Teknoloji İkinci MR cihazı hizmete sunuldu

12:38 - SAĞLIK

Siirt Adliyesi'nde Bebek Dostu Hamlesi

12:17 - SAĞLIK

Eruh Devlet Hastanesi ve ERKUT'tan Başarılı Tatbikat

11:55 - SAĞLIK

Hayat Kurtaran Farkındalık

12:06 - SAĞLIK

Anne Sütü Bilinci Artırılacak

12:02 - SAĞLIK

Günün Manşetleri

Bursa’daki Siirtli Sivil Toplum Temsilcileri TBMM’de Ağırlandı

12:48 - YAŞAM

Vatandaş soruyor: Millet Bahçesi projesinin akıbeti ne oldu?

12:45 - GÜNDEM

Tarihi Köprüde Belirsizlik

12:44 - GÜNDEM

Tayfi Yaprağı Geçim Kapısı Oldu

12:43 - EKONOMİ

Kayalıklardan Akan Hayat

12:43 - YAŞAM