?>

3.823 İşyerini Elektriksiz Bırakmış, Sanayi Üretimini Felç Etmişti: Trafo Hırsızına 8 Yıl 4 Ay Hapis Cezası!  

Geçtiğimiz ekim ayında Şanlıurfa’daki Evren Sanayi Sitesi ve Akabe TOKİ’ye enerji sağlayan Dicle Elektrik’e bağlı trafoya girerek bakır kabloları çalan sanık, 8 yıl 4 ay hapis cezasına çarptırıldı.

YAŞAM - 2 hafta önce

Yaklaşık 1 milyon TL’lik zarara yol açan hırsızlık, 3.823 işyerini elektriksiz bırakarak sanayi üretimini durma noktasına getirmişti. Olay anı güvenlik kamerasına yansımış, şirketin suç duyurusunda bulunduğu sanık, kısa sürede yakalanmıştı. Dicle Elektrik yetkilileri, bu tür müdahalelerin yalnızca maddi değil, aynı zamanda hayati riskler taşıdığına dikkat çekti.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı ile Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu’nun regülasyonları çerçevesinde hizmet veren Dicle Elektrik’in hizmet bölgesinde yer alan Şanlıurfa’da 3.823 işyerine ev sahipliği yapan Evren Sanayi Sitesi ile Akabe TOKİ konutlarına enerji sağlayan trafo binasına yönelik 2 Ekim 2024 tarihinde gerçekleşen hırsızlık girişimi bu kez ağır cezayla sonuçlandı. Dicle Elektrik’e ait trafo binasının kapısını levye ile kırarak içeri giren ve yaklaşık 1 milyon TL’lik bakır kabloyu çalan 23 yaşındaki M.F., mahkeme kararıyla 8 yıl 4 ay hapis cezasına çarptırıldı.

Hem üretimi sabote etti, hem milyonluk zarar verdi

Güvenlik kameralarına da yansıyan olayda, sanık M.F. levye ile trafo binasının kapısını kırarak içeri girmiş ve bakır kabloları sökerek elektrik sistemine ciddi zarar vermişti. Bu müdahale, Evren Sanayi Sitesi’ndeki 3.823 işyerinin üretim faaliyetlerini durma noktasına getirirken Akabe TOKİ’deki 5.177 abonenin de uzun süre elektriksiz kalmasına neden olmuştu.

Cezasız kalmadı

Dicle Elektrik avukatlarının suç duyurusu üzerine yürütülen soruşturma sonunda yakalanan sanık M.F. hakkında mahkeme, ‘Kamu malına zarar vermek’ suçundan 2 yıl 1 ay, ‘Nitelikli hırsızlık’ suçundan ise 6 yıl 3 ay olmak üzere toplam 8 yıl 4 ay hapis cezasına hükmetti.

“Şebekelere müdahale can ve mal güvenliğini tehdit ediyor”

Konuya ilişkin açıklamalarda Dicle Elektrik, enerji altyapısına yapılan müdahalelerin yalnızca maddi değil, aynı zamanda hayati riskler de yarattığını vurguladı. Yapılan açıklamada, “Şebekeye bu tür müdahaleler, kesintisiz enerji arzını etkilerken aynı zamanda vatandaşların can ve mal güvenliğini de tehlikeye atmaktadır. Bu nedenle ne amaçla olursa olsun şebekelere müdahale edilmemelidir” dedi.

Uyarılara rağmen Kızıltepe’de benzer bir girişim yaşandı

Ard arda yaşanan bu vakalar, Dicle Elektrik'in kamuoyuna yaptığı uyarıların ne denli hayati olduğunu bir kez daha gözler önüne serdi. Son olarak Mardin’in Kızıltepe ilçesine bağlı Yayıklı Mahallesi’nde, tarımsal sulamadan kaynaklanan kesintiyi bahane eden bazı kişiler, trafo binasının kilidini kırarak izinsiz şekilde şebekeye müdahalede bulundu. Güvenlik kamerasına yansıyan görüntüler sonrasında Dicle Elektrik avukatları, bu kişiler hakkında ‘yetkisiz alana girme’ ve ‘başka insanların can ve mal güvenliğini tehlikeye atma’ suçlamalarıyla savcılığa suç duyurusunda bulundu.

Haftanın Öne Çıkanları

Siirt Üniversitesinde neler oluyor?

2025-04-14 13:22 - GÜNDEM

Şefik Erden, Siirt Belediye Başkan Danışmanı Oldu

2025-04-14 14:40 - GÜNDEM

Kurtalan-Siirt Demiryolu Projesi Nisan Ayında İhaleye Çıkıyor

2025-04-11 09:59 - GÜNDEM

DEM parti merkez ilçe başkanları belli oldu

2025-04-10 11:34 - GÜNDEM

MHP Siirt İl Başkanı Cengizhan Tükenmez'den MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'ye Ziyaret

2025-04-11 22:08 - POLİTİKA

Siirt’te Play-Off Hayecanı Öncesi Atatürk Stadyumu’nda İnceleme

2025-04-08 16:13 - SPOR

Siirt’te Güvenlik Ve Asayiş Değerlendirme Toplantısı Vali Kızılkaya Başkanlığında Yapıldı

2025-04-08 16:11 - ASAYİŞ

Basında Yeni Görev: Durak, Ekol TV'de

2025-04-10 14:25 - GÜNDEM

Siirt'te Karda Mahsur Kalan Yolcu Minibüsü Kurtarıldı

2025-04-13 14:33 - GÜNDEM

Millet Kıraathanesinde kitap okuma etkinliği düzenlendi

2025-04-10 14:09 - GÜNDEM

İlgili Haberler

Emrah'tan İl Emniyet Müdürü Öztürk'e ziyaret

10:57 - YAŞAM

Askerlik Şubesi Yeni Binasında Hizmete Başladı

13:11 - YAŞAM

Siirt'te ÇATOM Ziyareti: Kadınların Güçlenmesine Vurgu

10:07 - YAŞAM

Şanlıurfa’da tarımsal sulama alanlarında kaçak tüketim yüzde 96’ya ulaştı

15:52 - YAŞAM

Siirt Havalimanı 2025 Yaz Uçuş Tarifesi Yayınlandı

23:34 - YAŞAM

Günün Manşetleri

Siirt'te İşçiler 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Gününü Kutladı

15:03 - GÜNDEM

Siirt’te Su Krizi Aşıldı: Hesko İsale Hattı'ndaki Arıza Giderildi

16:07 - GÜNDEM

Siirt/Merkez İlçe Köylere Hizmet Götürme Birliği Encümen Seçimi Yapıldı

15:09 - GÜNDEM

Modern İşgalcilere Kim Dur Diyecek! Kafe İşletenler Kaldırımları Satın Mı Aldı?

14:44 - GÜNDEM

Son Günlerde Ülke Genelinde Artan Sarsıntılar… Siirt'te Kentsel Dönüşümü Kaçınılmaz Kılıyor

14:08 - GÜNDEM