?>

Olumsuz hava şartları Bodrum mandalinasında verimi düşürdü

Tadı, kokusu ve aromasıyla damaklarda eşsiz bir tat bırakan Bodrum mandalinası geçen ay ilçede yaşanan dolu yağışı ve fırtınadan olumsuz etkilendi.

EKONOMİ - 3 yıl önce

Bitez, Ortakent, Yalıkavak mahalleleri başta olmak üzere yarımadanın farklı bölgelerindeki tarlalarda yarım asırdan fazla süredir yetiştirilen, yurt içi ve yurt dışından oldukça talep gören Bodrum mandalinası olumsuz hava şartları nedeniyle üreticisini üzdü.

Bodrum Ticaret Odası (BODTO) ve Bodrum Turunçgil Üreticileri Birliği Başkanı Mahmut Serdar Kocadon, AA muhabirine, bu yıl mandalina rekoltesinin geçen yıla göre daha iyi olduğunu söyledi.

İlçede etkili olan dolu ve fırtınanın ürünlere zarar verdiğini anlatan Kocadon, şöyle konuştu:

"Dolu, don ve fırtınadan maalesef büyük miktarda mandalina kaybımız oldu. Bu bizim Bodrum çiftçimiz için maddi kayıp olmuştur. Bodrum mandalinası diğer türlere göre geç yetişiyor ve biraz soğuklarda toplanıyor. Erken toplamak da olabilir ancak o anda piyasaya hakim olan mandalina türü satsuma. O yüzden Bodrum mandalinası bu türle rekabet edemiyor çünkü şu anda ülkemizde en çok tüketilen mandalina türü satsuma. Bizimki daha çok butik bir ürün haline geldi. Daha az üretiyoruz. Amacımız satsuma piyasada azaldığı zaman devreye girip daha iyi fiyata satmak. Geçen yıl bahçede kilosu 75-80 kuruştu. Bu yıl ise 1,5-2 liraya çıktı. Bu bizim için avantaj."

Yıllardır babadan kalan mandalina bahçesindeki ürünleri işleyen turizmci ve üretici Erman Aras da hava koşullarının bir anda ürünleri olumsuz yönde etkilediği söyledi.

Yerli mandalinanın ocakta hava şartlarının riskli olduğu dönemde yetiştiğini aktaran Aras, "Bizim bir aydan da kısa sezonumuz var. Her yıl hava şartları değişebiliyor. Bu yıl rekolteden çok ümitliydik ancak ocağın ilk haftasından sonra iki saat yağan doluyla karşılaştık. O dolu ve arkasından gelen fırtına bütün ürünleri yere döktü. 30 ton mandalinamızı feda ettik. Umutlarımız seneye kaldı ama bundan artık ders çıkarmamız gerekiyor." ifadelerini kullandı.

Bodrum mandalinasını "yeşil formunda kullanalım" önerisi

Bodrum yerli mandalinasının temmuz ayında yeşil halindeyken de kullanılabilir bir ürün olduğuna dikkati çeken Aras, şöyle konuştu:

"Yerli Bodrum mandalinası bir sanayi ürünüdür. Birçok menülerde de kullanılabilecek bir üründür. Eğer biz temmuzdan itibaren yeşil formunu kullanabilir ve bütün işletmelerimizi de menülerine bu ürünleri koymalarını sağlayabilirsek o zaman sezonumuzu çok uzatacağız. Aralık ayına yani, mandalina yenebilir forma gelene kadar belki de yüzde 60 rekoltesini kullanabilir duruma geleceğiz. Bunu yaparsak aralıkta daha az ve kaliteli ürüne ulaşmış olacağız. Bu yıl buradan hepimiz bir şey öğrenmiş olduk."

Mandalinanın yeşil haldeyken tüketiminin öne çıkarılması gerektiğini vurgulayan Aras, "Burada yetkililere ve işletmelere de iş düşüyor. Eğer bu çalışma olursa bundan böyle hiçbir mandalinayı yere dökmeyiz. Biz bu ürünü ocağın ilk haftasına kadar yüzde 100'ünü kullanabiliriz." diye konuştu.

KAYNAK : AA
Haftanın Öne Çıkanları

Aleyna Tilki'nin annesi Havva Öztel'den kendi videosuna yorum: Uuuu fena

2022-02-28 14:12 - MAGAZİN

Murat Dalkılıç'tan Bomba Hande Erçel ve Merve Boluğur İtirafı!

2022-03-03 03:39 - MAGAZİN

Burak Yılmaz, Süper Lig'e geri dönüyor! İşte jübile tarihi ve futbolu bırakacağı takım

2022-03-02 22:12 - SPOR

Fenerbahçe'nin Yıldızı Jose Sosa Çapkınlık Turunda

2022-03-03 02:09 - MAGAZİN

Rosier ilk golünü yine kupada attı!

2022-03-02 21:39 - SPOR

Gürkan Zengin: Türkiye'ye hak ettiği değeri vermeyen bedelini öder

2022-03-01 00:13 - POLİTİKA

Kasımpaşa - Fenerbahçe! İlk 11'ler

2022-02-28 19:38 - SPOR

PFDK, Sadık Çiftpınar'a 3 maç men cezası verdi

2022-02-25 05:39 - SPOR

Serkan Çayoğlu'ndan Ayrılık Açıklaması

2022-03-03 20:39 - MAGAZİN

Beşiktaş, Sivas deplasmanından 3 puanı aldı

2022-02-26 21:09 - SPOR

İlgili Haberler

Güneydoğu LED ile Aydınlanıyor: Dicle Elektrik’ten 900 Kilometrelik Dev Yatırım  

10:50 - EKONOMİ

Kurtalan-Siirt Demiryolu İhalesi İptal Edildi, Gözler 17 Haziran’a Çevrildi

00:11 - EKONOMİ

Siirt'te 250 Çocuk İçin Sünnet Şöleni: “Kirvem Polis Olsun” Projesi Gönülleri Fethetti

12:43 - EKONOMİ

Siirt’te 34 Milyon Liralık Sözleşmeli Böğürtlen Üretim Projesi Başlıyor

13:12 - EKONOMİ

Dicle Elektrik’ten Güneydoğu’ya 120 Milyar TL’lik Yatırım

13:14 - EKONOMİ

Günün Manşetleri

Kene Isırmalarında Doğru Müdahale Hayat Kurtarıyor

11:20 - SAĞLIK

Siirt’te Feci Olay: Elektrik Akımına Kapılan Yaşlı Çift Hayatını Kaybetti

15:35 - GÜNDEM

Siirt’te "Kahraman Jandarma"nın Kuruluş Yıl Dönümü Kutlandı

13:13 - GÜNDEM

Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, Siirt'te böğürtlen hasadına katıldı

10:22 - GÜNDEM

Siirt’te LGS’ye Girecek Öğrencilere Ücretsiz Ulaşım Desteği

10:03 - GÜNDEM