?>

Pamukkale Üniversitesi Hastanesi Eslem Bebek'in dünyasını aydınlattı

PAÜ Hastanesi'nde 15 aylık Alya Eslem Ağırcan 9 aylıkken yapılan katarakt ameliyatı ile gözünü kaybetmekten kurtuldu.

SAĞLIK - 6 yıl önce

Pamukkale Üniversitesi Hastanesi'nde 15 aylık Alya Eslem Ağırcan 9 aylıkken yapılan katarakt ameliyatı ile gözünü kaybetmekten kurtuldu.Ameliyatı gerçekleştiren Göz Hastalıkları Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Dr. Emine Şeker Ün, kataraktın daha çok orta yaş üstü kişileri etkileyebilen bir hastalık olduğunu hatırlattı. Erken teşhisin bebeklik ve çocukluk katarakt tedavisinde çok önemli olduğuna vurgu yapan Ün, "Görme de yürüme, konuşma gibi beyin tarafından öğrenilebilen bir yetidir. Hayatın ilk 10 yılında herhangi bir sebeple görme duyusunun kesintiye uğraması sonrasında bu sebep tedavi edilse bile görme duyusunun az gelişmesiyle sonuçlanabilir ki biz buna göz tembelliği diyoruz. Göz tembelliğinin tedavisi için hayatın ilk 10 yılı çok önemlidir, bu süre geçirilirse tembellik tedavisi maalesef mümkün olamamakta ve tembel olan göz ömür boyu tembelliğin derecesine göre az görmeye mahkûm olmaktadır' dedi.

'DUYGULAR PAHA BİÇİLEMEZ'

Emine Şeker Ün, 'Alya tedavisini üstlendiğim çocuklarımdan bir tanesi. Ben onlara çocuklarım diyorum çünkü birlikte uzun bir yola çıkıyoruz, ben onların büyümelerine şahit oluyorum ve hayatlarına dokunuyorum. Bebeklerde göz kayması altta yatan daha ciddi bir göz hastalığının veya Alya' da olduğu gibi kataraktın habercisi olabilir. Annenin hamileyken geçirdiği bazı enfeksiyonlar da doğumsal katarakta sebep olabilir. Yine delici veya künt travmalarda her yaşta olabildiği gibi bebek ve çocuklarda lens saydamlığını bozarak katarakt yapabilirler' diye konuştu.

'GÖRME KAZANIMI ELDE ETTİK'

Günümüzde kataraktın tedavisi bebeklerde de cerrahi yoluyla yapıldığını söyleyen Ün, 'Bebek ve çocuk kataraktlarının tedavisi erişkin katarakt tedavisine göre pek çok farklılık gösterdiğinden bu alanda tecrübeli bir göz hekimince üstlenilmeli ve sonrasında da yine tercihen aynı hekimle yola devam edilmelidir. Bebek gözü sürekli değişen ve büyüyen bir yapı olduğu için 3 yaş öncesi yapılan katarakt ameliyatlarında göz içi mercek yerleştirilmez. Bunun yerine gözlük ve kontakt lensle bebeğin görsel rehabilitasyonu sağlanır. Tek taraflı kataraktı olan çocuklarda Alya'da olduğu gibi kontakt lens tedavisi daha uygun bir seçenektir. Özellikle tek taraflı kataraktlarda gelişmiş olan göz tembelliğini tedavi etmek ve elde edilen görsel kazanımı korumak için 10 yaşına kadar mutlaka sağlam göze gün içerisinde belli süre kapatma tedavisi yapılır. Göz gelişiminin %90'ının tamamlandığı ilk 3 yıl geçtikten sonra herhangi bir dönemde göz içi mercek yerleştirme operasyonu planlanabilir. Tedavi süreci özellikle aile için yorucu ve stresli geçse de pediatrik oftalmoloji alanında tecrübeli bir hekim önderliğinde tüm adımlar doğru ve zamanında uygulandığında kazanım tam görme düzeyine kadar çıkabilmektedir. Şu anda Alya'mızda da başarılı bir katarakt cerrahisi sonrası çok iyi bir görme kazanımı elde ettik. Bu kazanım benim başarımdan ziyade anne ve babanın tedaviye uyumu ve disipliniyle elde edildi. Daha yolumuz var ancak aileyle baştan tüm süreci ayrıntılı olarak konuşmak ve süreç boyunca da sağlıklı ve kesintisiz iletişim kurmak bu tedavide başarının anahtarı ve biz bunu başarabildik sanırım' dedi.

Haftanın Öne Çıkanları

Burcu Biricik'ten estetik itirafı

2021-01-03 18:39 - MAGAZİN

'Pandemide kamburluk riski herkesi etkiliyor'

2021-01-04 16:18 - SAĞLIK

Batman İl Emniyet Müdürü Köroğlu Kıraç: 'Huzurlu ve güvenli bir kentteyiz'

2021-01-04 16:35 - GÜNDEM

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'ndan Yemen'e taziye mesajı

2021-01-03 18:36 - POLİTİKA

Büyük ve güçlü Türkiye'nin temelleri atılıyor

2021-01-03 17:46 - POLİTİKA

Jandarma kapı kapı dolaşıp KADES'i tanıttı

2021-01-04 15:40 - ASAYİŞ

Fethiye'de polis memuru Özcan Turan yaşamını yitirdi

2021-01-04 16:50 - ASAYİŞ

CHP eski Milletvekili Fikri Sağlar'a soruşturma

2021-01-04 10:18 - POLİTİKA

Erzurum'da sağlık çalışanlarına kayak eğitimi

2021-01-02 22:08 - SAĞLIK

Sağlıklı Kentler Birliği DSÖ'nün konferansına katıldı

2021-01-03 17:23 - SAĞLIK

İlgili Haberler

Miraç İçin Seferberlik

11:14 - SAĞLIK

Ağustos Sedef Hastalığı Farkındalık Ayı: Cildin Ötesine Bakmak

12:42 - SAĞLIK

Siirt Sağlığında Tarihi Adım

10:18 - SAĞLIK

İki Uzman, Tek Merkezde Şifa Dağıtacak

09:23 - SAĞLIK

Riskli Kalp Hastasına Umut Oldular

13:04 - SAĞLIK

Günün Manşetleri

TEKNOFEST 2026 SAVAŞAN İHA YARIŞMALARI SİİRT’TE BAŞLIYOR

14:52 - GÜNDEM

Çocuklar Kahvaltı Programında Buluştu

11:18 - YAŞAM

Siirtli Çocuklar Yaz Kampında Mersin’in Keyfini Çıkardı

11:17 - YAŞAM

İki Köyün İçme Suyu İçin İhaleye Çıkılıyor

11:16 - EKONOMİ

Siirt Özel İdaresi’nin Gelir-Gideri Açıklandı

11:16 - EKONOMİ