?>

Şanlıurfa'da Bir Günde 33 Kaçak Trafo Tespit Edildi

Dicle Elektrik, Şanlıurfa'da drone destekli denetimlerle sadece bir günde 33 adet kaçak trafo tespit etti.

YAŞAM - 10 ay önce

Toplam 4.950 KVA gücündeki trafoların, 3 binin üzerinde konutun elektrik ihtiyacını karşılayabilecek kapasiteye sahip olduğu belirlendi. Dicle Elektrik Genel Müdürlüğü, “Ekonomiye ve elektrik altyapısına zarar veren bu yasa dışı kullanımla mücadelemiz, teknolojik imkanların da desteğiyle kararlılıkla devam edecek” açıklamasında bulundu.

Kayıpsız, kesintisiz ve kaliteli enerji arzını sağlama hedefiyle yatırımlarını sürdüren Dicle Elektrik, yürüttüğü teknolojik denetimlerle kaçak elektrikle mücadelede etkin adımlar atmaya devam ediyor. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı ile Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu'nun regülasyonları çerçevesinde hizmet veren Dicle Elektrik, Şanlıurfa'da drone destekli kontrollerle bir günde tam 33 kaçak trafo tespit etti. Tarımsal sulama alanlarında yer alan bu trafoların toplam gücü ise 4.950 KVA olarak belirlendi.

Gömme ve mobil trafo teknikleri dikkat çekti

Dicle Elektrik kaçak denetim ekipleri, Şanlıurfa'nın Siverek ilçesine bağlı Yoğurtçu, Uzunpınar ve Yoğunca mahallelerinde drone destekli güzergah taramaları gerçekleştirdi. Bu kontrollerde kimi toprağa gömülü, kimi traktör römorkuna yerleştirilerek mobilize edilen toplam 33 adet kaçak trafoya ulaşıldı. Drone kameraları söz konusu trafoların koordinat bilgilerini, marka ve güçlerini de kayıt altına aldı.

3.000'i aşkın konutun elektrik ihtiyacına denk

Tespit edilen 4.950 KVA gücündeki kaçak trafolar, 3.000'i aşkın konutun tüm elektrik ihtiyacını karşılayabilecek kapasitede. Kullanıldıkları her gün kamuya milyonlarca lira zarar veren bu trafolar, kayıp-kaçağın azaltılması ve enerji arz güvenliğinin sağlanması açısından büyük risk taşıyor. Dicle Elektrik Genel Müdürlüğü, “Ekonomiye ve elektrik altyapısına zarar veren bu yasa dışı kullanımla mücadelemiz, teknolojik imkânların da desteğiyle kararlılıkla devam edecek” mesajını paylaştı.

Denetimler sırasında drone görüntülerinde, kaçak trafoların bulundukları yerden hızla sökülerek taşındığı, sulama kaynaklı aşırı elektrik kullanımının ise tarımsal alanları adeta bataklığa dönüştürdüğü gözlendi. Kaçak kullanım nedeniyle sistemde yaşanabilecek teknik arızalar ve ekonomik kayıpların önüne geçmek için Dicle Elektrik savcılığa başvurarak trafolara el konulması talebinde bulundu.

Şanlıurfa yatırımları 20 milyar TL’yi aşacak

2013 yılında gerçekleşen özelleştirmenin ardından Şanlıurfa’da enerji altyapısına yönelik yatırımlarını aralıksız sürdüren Dicle Elektrik, bugüne kadar kent genelinde toplam 17 milyar TL’yi aşkın yatırım gerçekleştirdi. 2025 yılı hedefleri doğrultusunda bu rakamın 20 milyar TL’yi geçmesi öngörülüyor. Bu yıl için belirlenen yatırım programı kapsamında ise mevcut elektrik şebekesinin yenilenmesi, kapasite artırımları ve akıllı şebeke dönüşümünü içeren toplam 90 farklı projenin hayata geçirilmesi planlanıyor. Böylece Şanlıurfa’nın enerji altyapısı çok daha güçlü, modern ve sürdürülebilir hale getirilecek.

Haftanın Öne Çıkanları

Siirt Fıstığı Yetiştiricilerine Uygulamalı Eğitim

2025-07-10 12:49 - EKONOMİ

Siirt İl Sağlık Müdürü Besim Hacıoğlu: “Çalışmayan Gider”

2025-07-09 13:49 - SAĞLIK

Siirt EAH'de Zor Ameliyat Başarıyla Tamamlandı: Kaburga Kıkırdağıyla Yeni Burun

2025-07-10 09:49 - SAĞLIK

Siirt’e 27 Yeni Hekim Ataması Yapıldı

2025-07-04 13:44 - SAĞLIK

Siirt İl Sağlık Müdürü Dr. Besim Hacıoğlu, Hekimlerden Gelen Talepler Dinlendi

2025-07-07 22:24 - SAĞLIK

Siirt Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde “Mobbing ile Mücadele” Eğitimi

2025-07-09 14:57 - SAĞLIK

Leman Dergisine Siirt’ten Suç Duyurusu 

2025-07-04 09:57 - GÜNDEM

Siirt Kırsalında Jandarma Tarafından Doğada Yaralı Bulunan Kuşlar Koruma Altına Alındı

2025-07-05 15:00 - YAŞAM

Daha Önce 3 Kez Rinoplasti Ameliyatı Olan Hasta, Sağlığına Siirt Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde Kavuştu

2025-07-07 13:00 - SAĞLIK

Vatandaşlardan Üst Geçit Talebi: “Kaza Olmadan Önlem Alınmalı!”

2025-07-08 16:15 - GÜNDEM

İlgili Haberler

Siirt’te Apartman Dairesinde Yangın Çıktı! Ev Kullanılamaz Hale Geldi

18:38 - YAŞAM

Siirt SGK İl Müdürü İlbaş, Personelin Sosyal Güvenlik Haftası'nı Kutladı

13:39 - YAŞAM

“Manevi Değerler Birliğin Temelidir”

12:34 - YAŞAM

İpek Yolu Kervanı Türkiye’den COP17’ye Uzanan Yolculuğa Başladı

12:31 - YAŞAM

ÇAMURA SAPLANAN BÜYÜKBAŞ HAYVAN KURTARILDI

12:24 - YAŞAM

Günün Manşetleri

Türkiye Şampiyonası 1. Kademe Maçları Siirt’te Oynanacak

20:03 - SPOR

Siirt’te Apartman Dairesinde Yangın Çıktı! Ev Kullanılamaz Hale Geldi

18:38 - YAŞAM

Devlet Desteğiyle Hayvancılık Güçleniyor

12:34 - EKONOMİ

“Manevi Değerler Birliğin Temelidir”

12:34 - YAŞAM

Siirt Şirvan'da Okul Bahçelerine Lavanta Fidanları Dikildi

12:32 - EĞİTİM