?>

Siirt EAH Üroloji Uzmanı Ataman’dan Çocuk Sahibi Olmak İsteyen Çiftlere “Erken Teşhis” Uyarısı

Siirt Eğitim ve Araştırma Hastanesi Üroloji Uzmanı Op. Dr. Miraç Ataman, çocuk sahibi olmak isteyen çiftlerin erken dönemde uzman desteği almasının önemine dikkat çekti.

SAĞLIK - 2 saat önce

Üroloji polikliniğine yapılacak erken başvuruların hem bilinçlendirme hem de olası sağlık sorunlarının erken tespiti açısından büyük önem taşıdığını belirten Ataman, infertilite (kısırlık) probleminin günümüzde birçok çifti etkilediğini söyledi.

Op. Doktor Miraç Ataman yaptığı açıklamada şu ifadelere yer verdi:

İnfertilite (kısırlık), çiftlerin düzenli ve korunmasız cinsel ilişkiye rağmen en az bir yıl içinde gebelik elde edememesi olarak tanımlanır. Üreme çağındaki çiftlerin yaklaşık %15-20’sinde görülür ve vakaların yarısında erkek kaynaklı faktörler rol oynar. Erkek infertilitesinin nedenleri oldukça geniştir: genetik bozukluklar, hormonal dengesizlikler, enfeksiyonlar, anatomik sorunlar ve çevresel faktörler en sık karşılaşılan etkenlerdir.

 Çiftlerin çocuk planlamasına başladıkları dönemde bilgilendirme ve ön değerlendirme amacıyla üroloji polikliniğine başvurmaları önemlidir. Bu başvuru, her zaman infertilite tanısı anlamına gelmez; aksine sağlıklı çiftlerin de üreme sağlığı açısından bilinçli hareket etmesini sağlar.

Yapılacak semen analizi, hormon testleri, fizik muayene ve gerekirse genetik incelemeler, olası risklerin erken fark edilmesine yardımcı olur.

Erken dönemde yapılan kontroller, tedavi gerektiren durumların hızlıca belirlenmesini sağlar.

Başvuru sırasında düzenli cinsel ilişki programı planlanarak gebelik şansı artırılabilir.

Sağlıklı yaşam alışkanlıkları (sigaranın bırakılması, dengeli beslenme, düzenli egzersiz, stres yönetimi) hem doğal yolla gebelik şansını hem de tedavi başarısını yükseltir.

 

Bu genel önlemlerin yanı sıra, erkek infertilitesinde cerrahi ile düzeltilebilen en sık nedenlerden biri varikoseldir. Testislerde toplardamarların genişlemesiyle ortaya çıkan bu durum, sperm kalitesini olumsuz etkileyebilir. Cerrahi tedavi ile varikoselin düzeltilmesi, birçok erkekte üreme potansiyelini artırabilmektedir.

Ayrıca son yıllarda gelişen modern üreme teknolojileri infertilite tedavisinde önemli bir rol oynamaktadır. Tüp bebek (IVF) ve mikroenjeksiyon (ICSI) yöntemleri, doğal yollarla gebelik elde edemeyen çiftler için yüksek başarı oranları sunmaktadır.

Sonuç olarak, üroloji polikliniğine başvuru yalnızca “hastalık” değil, aynı zamanda koruyucu ve bilinçlendirici bir adım olarak görülmelidir. Bu yaklaşım, çiftlerin daha kısa sürede sağlıklı çocuk sahibi olma olasılığını artırır.

Haftanın Öne Çıkanları

Kazanan Futbol, Kazanan Siirt Oldu

2026-05-11 23:04 - SPOR

Siirt'te Kayalıklardan Düşen Yaşlı Adam Hayatını Kaybetti

2026-05-10 19:13 - YAŞAM

Siirt'te Trafiği Rahatlatacak Projede Sona Doğru  

2026-05-12 12:58 - GÜNDEM

Siirt SGK İl Müdürü İlbaş, Personelin Sosyal Güvenlik Haftası'nı Kutladı

2026-05-11 13:39 - YAŞAM

Siirt'te Hemşireler Günü’nde Anlamlı Kutlama: Sağlık Çalışanlarına Gül Takdim Edildi

2026-05-12 15:01 - SAĞLIK

Siirt’te İlçe Milli Eğitim Müdürlüklerine Asaleten Atama

2026-05-13 13:02 - EĞİTİM

Siirt Baykan Kent Ormanı Yenilendi

2026-05-09 14:28 - YAŞAM

Siirt’te Asfalt Çalışmaları Devam Ediyor

2026-05-09 14:31 - YAŞAM

İlk Kazma Vuruldu, Proje Başladı

2026-05-13 13:04 - SPOR

Siirt’te Şampiyonluk Kutlamasında Facianın Eşiğinden Dönüldü!

2026-05-10 01:47 - GÜNDEM

İlgili Haberler

Eruh Ve Baykan’da Sağlıklı Yaşam Yürüyüşü Düzenlendi

13:20 - SAĞLIK

Yeni Hastane İçin Ankara Teması

11:51 - SAĞLIK

Siirtli Hekimler Öğrencilere İlham Oldu

11:51 - SAĞLIK

Siirt Eğitim ve Araştırma Hastanesi'ne Yeni Uzman Doktor Atandı

13:07 - SAĞLIK

Siirt Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde Hemşireler Günü Kutlandı

23:51 - SAĞLIK

Günün Manşetleri

Nihat Özdemir’den, İl Emniyet Müdürü'ne Ziyaret

13:27 - ASAYİŞ

Gökçebağ İçin Hizmet Görüşmesi

13:26 - POLİTİKA

Siirt’te Yağış Rekoru: 2026 Su Yılında Yüzde 300’ü Aşan Artış

13:25 - GÜNDEM

10 ÖĞRENCİ HASTANEYE KALDIRILDI

13:23 - YAŞAM

PARK HALİNDEKİ ARAÇ ALEV ALDI

13:23 - YAŞAM