?>

Uzmanlar Denizli'de meydana gelen sarsıntıları değerlendirdi

Denizli'de gece saatlerinde meydana gelen farklı büyüklüklerdeki 20 sarsıntı, "Bu sarsıntılar büyük bir depremin habercisi mi" sorularını yeniden gündeme taşıdı. Denizli'de büyük bir depremin beklendiğine işaret eden uzmanlar, bu sarsıntıları beklenen depremin habercisi şeklinde değerlendirmenin ise doğru olmadığını savundu.

GÜNDEM - 4 yıl önce

Denizli'de gece saatlerinde AFAD verilerine göre en büyüğü 3,8 olmak üzere 20 sarsıntı meydana geldi. Merkez üssü Pamukkale ilçesi Irlıganlı Mahallesi olan depremler nedeniyle gece saatlerinde vatandaşlar sokaklara çıktı. Ardı ardına meydana gelen depremler kent genelinde birçok noktada hissedildi. Gece saatlerinde panik ve korkuya sebep neden olan depremlerin ardından vatandaşların akıllarında soru işaretleri oluştu.

Denizli Jeoloji Mühendisleri Odası Başkanı ve Pamukkale Üniversitesi Jeoloji Bölümü Öğretim Görevlisi Doç. Dr. Barış Semiz, gece saatlerinde meydana gelen depremlerin bağımsız depremler olduğunu belirterek, 'Depremleri herhangi bir depremin öncüsü veya artçısı olarak ya da bunun arkasından büyük bir deprem olacak ve ya büyük bir depremi engelledi şeklinde değerlendirmek yanlış olur. Gece saat 03.20 civarlarında olan deprem, 3,7 ile başladı 4,1'e çıktı. Onun ardından saat 05.00'e doğru 3,1'lere kadar düştü. Bu depremleri bağımsız deprem olarak değerlendirebiliriz. Merkez üssü Irlıganlı civarında oldu. Buraya baktığımızda Pamukkale fayzone içerisinde normal bir kırılma olarak değerlendirebiliriz. Bu deprem bağımsız bir depremdir. Bu deprem olduğu için arkasından büyük bir deprem gelecek şeklinde değerlendiremeyiz. Ya da bu deprem oldu artık rahatız da diyemeyiz' dedi.

'1717 depreminin tekrarlanma periyoduna çok yakın bir dönemdeyiz'

Denizli Kent Arşivi'nde bulunan belgelerde bahsedilen 1717 yılında gerçekleşen ve kentin adeta yerle bir olmasına neden olan depremin tekrarlanma periyoduna yaklaşıldığını öne süren Doç. Dr. Barış Semiz, 'Denizli'de bir deprem olma ihtimali her zaman için var. Bu potansiyele her zaman için sahip ama bunu bir önceki deprem ve faylarla ilişkilendirmek yanlış olur. 1717 depreminin tekrarlanma periyoduna çok yakın bir dönemdeyiz. Her zaman için deprem olma potansiyeline sahibiz. Ama 4,1 büyüklüğünde deprem oldu diye hemen arkasından büyük bir deprem olacak diye ilişkilendiremeyiz. 300 ile 350 yıllık tekrarlama periyotları var. Ona göre düşündüğümüz zaman yaklaşık o tekrarlama periyodunun içerisine geldiğimiz için yakın zamanda deprem olma ihtimalini yüksek görüyoruz. Bunu şöyle de değerlendirebiliriz, şuanda bu depremlerin fay ozanı içerisindeki sekmenlerinin kırılması sonucundaki faylar olduğu içinde küçük küçük hareketlerle bunun biraz daha rahatlama sürecinde olduğunu ve iyi bir şey olarak da değerlendirebiliriz. Bölgemiz açısından Büyük Menderes ve Gediz Grabenin kesişim noktasında zaten aktif bölgesindeyiz. Her zaman için deprem olma potansiyelimiz bizim için yüksek' diye konuştu.

Haftanın Öne Çıkanları

Burcu Biricik'ten estetik itirafı

2021-01-03 18:39 - MAGAZİN

Batman İl Emniyet Müdürü Köroğlu Kıraç: 'Huzurlu ve güvenli bir kentteyiz'

2021-01-04 16:35 - GÜNDEM

'Pandemide kamburluk riski herkesi etkiliyor'

2021-01-04 16:18 - SAĞLIK

Büyük ve güçlü Türkiye'nin temelleri atılıyor

2021-01-03 17:46 - POLİTİKA

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'ndan Yemen'e taziye mesajı

2021-01-03 18:36 - POLİTİKA

Fethiye'de polis memuru Özcan Turan yaşamını yitirdi

2021-01-04 16:50 - ASAYİŞ

Jandarma kapı kapı dolaşıp KADES'i tanıttı

2021-01-04 15:40 - ASAYİŞ

2021 Sağlık Çalışanları Yılı oldu

2021-01-03 17:14 - SAĞLIK

Erzurum'da sağlık çalışanlarına kayak eğitimi

2021-01-02 22:08 - SAĞLIK

Sağlıklı Kentler Birliği DSÖ'nün konferansına katıldı

2021-01-03 17:23 - SAĞLIK

İlgili Haberler

Siirt'te İşçiler 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Gününü Kutladı

15:03 - GÜNDEM

Siirt’te Su Krizi Aşıldı: Hesko İsale Hattı'ndaki Arıza Giderildi

16:07 - GÜNDEM

Siirt/Merkez İlçe Köylere Hizmet Götürme Birliği Encümen Seçimi Yapıldı

15:09 - GÜNDEM

Modern İşgalcilere Kim Dur Diyecek! Kafe İşletenler Kaldırımları Satın Mı Aldı?

14:44 - GÜNDEM

Son Günlerde Ülke Genelinde Artan Sarsıntılar… Siirt'te Kentsel Dönüşümü Kaçınılmaz Kılıyor

14:08 - GÜNDEM

Günün Manşetleri

Siirt Türk Telekom Fen Lisesi'nden GAP Yeşil İnovasyon'da Büyük Başarı

12:32 - EĞİTİM

Siirt Eğitim ve Araştırma Hastanesinde Normal Doğum Bilinçlendirme Etkinliği Düzenlendi

10:11 - SAĞLIK

Siirt Eğitim ve Araştırma Hastanesi Personeline Bilgi Güvenliği Eğitimi Verildi

10:09 - SAĞLIK

Siirt'te İşçiler 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Gününü Kutladı

15:03 - GÜNDEM

Siirt’te Su Krizi Aşıldı: Hesko İsale Hattı'ndaki Arıza Giderildi

16:07 - GÜNDEM