?>

Uzun süren bel ağrılarına dikkat

Gaziantep Özel ANKA Hastanesi Beyin, Omurilik ve Sinir Cerrahisi Uzmanı Opr. Dr. Abdurrahman Özdemir, toplumda oldukça yaygın görülen sağlık sorunları arasında yer alan bel fıtığına dikkat çekti.

SAĞLIK - 2 yıl önce

Bel fıtığının korkulması gereken bir durum olmadığını belirten Op. Dr. Özdemir, doğru tedavi ile hastalıktan kurtulmanın mümkün olduğunu dile getirdi.

Opr. Dr. Abdurrahman Özdemir, bel fıtığının belirtileri, nedenleri ve tedavi yöntemleri ile ilgili şu bilgiler vererek, “Omurgalar arasında yer alan kıkırdağın aşırı zorlama nedeniyle yerinden kayıp omurilik kanalı içine doğru uzanması sonucu, bacaklara gelen sinirlere ve omuriliğe baskıyla ortaya çıkan bir durumdur. Fıtık etkilenen kas grubuna bağlı olarak; güçsüzlük, hissizlik, yanma, uyuşma, idrar tutamama ve büyük abdesti kaçırma gibi belirtiler verebilir. Her bel veya boyun ağrısı fıtık olmamakla birlikte bu ağrıları insanlar mutlaka hayatlarında birkaç kez yaşamaktadır ancak bunun araştırılması ve teşhisi çok önemlidir. Eğer fıtık hastayı hiçbir zaman tehdit etmeyip sadece belirli dönemlerde ağrılara sebep olacaksa, yılda 1-2 defa tutulma şeklinde görülecekse, bu dönemde ilaçlardan yararlanmak mümkündür. Başlangıç aşamasındaki bel fıtığının egzersiz, dinlenme ve ilaç gibi çok basit tedaviler ile kontrol altında tutulması mümkünken ilerlemiş bel fıtığı hem yol açtığı sağlık sorunları hem de yaşam kalitesi üzerindeki olumsuz etkisi ile mutlaka tedavi edilmelidir” dedi.

“Hastanın önce değerlendirilmesi gerek”

Bel fıtığının ilerlemiş olup olmadığını anlamanın en kolay yönteminin bel fıtığı sorununun yaşam kalitesini düşürmeye başlaması olduğunu söyleyen Op. Dr. Özdemir, “Eğer bel fıtığı artık günlük hayatı olumsuz etkiliyor, bacağa yayılıyor, kişinin daha hareketlerini ciddi düzeyde kısıtlıyorsa, ağrılar ilaçlarla kontrol edilemiyorsa ilerlemeye başlamış demektir. İlerlemiş bel fıtığının en kısa sürede tedavi edilmesi kişinin hareket kabiliyetinin korunması ve tedavinin başarı oranının artması açısından büyük bir öneme sahiptir. Hastanın ameliyatına karar verilmeden önce, hastanın önce ciddi bir şekilde değerlendirilmesi gerekir. Fıtığın radyolojik görüntüsü, bulunduğu bölge gibi hususlar önem taşımaktadır. Belde çok büyük bir fıtık görüldüğünde eğer hiçbir bulgusu yoksa endişe duyulmaz. Fakat boyunda büyükçe bir fıtık görüldüğünde, hastanın hiçbir bulgusu olmasa da omurilik basısı net ise ameliyat önerilir. Çünkü hastanın ters bir hareketinde omuriliğe bası artarsa hastanın felç kalma riski bulunmaktadır. Bu nedenle erken teşhis ve tedavi hayati önem taşımaktadır” diye konuştu.

Kaynak: KentHaber27.com

Haftanın Öne Çıkanları

Siirt’te İki Ton Fıstığa El Konuldu

2023-10-04 15:49 - YAŞAM

Gaziantep'te şok intihar! Genç kız 4. kattan atladı

2023-10-04 21:54 - ASAYİŞ

Siirt’te Jandarma, 4 Ekim Dünya Hayvanları Koruma Gününü Unutmadı

2023-10-05 10:06 - YAŞAM

Gaziantep'in utanç tablosu

2023-10-04 22:34 - EĞİTİM

“Hastane Üç Branşta Önemli Bir Merkez Haline Geldi”

2023-09-29 14:59 - SAĞLIK

Fadıloğlu: “Öğrencilerimizin, meslek sahibi olması bizim için çok önemli”

2023-10-05 12:42 - EĞİTİM

Tahmazoğlu LGS’de dereceye giren öğrencilerle bir araya geldi

2023-10-03 17:18 - EĞİTİM

SİÜ’de fıstık ve keçi üretiminin arttırılması ile ilgili değerlendirme toplantısı yapıldı

2023-10-03 09:55 - EĞİTİM

Gaziantep'te Şehit Düşen Polis Memuru Emirhan ŞİMŞEK için tören düzenlenecek

2023-10-05 10:09 - GÜNDEM

Yunus Polisler feci kaza yaptı: 1 Şehit 2 Yaralı

2023-10-05 00:49 - ASAYİŞ

İlgili Haberler

Kene Isırmalarında Doğru Müdahale Hayat Kurtarıyor

11:20 - SAĞLIK

Dicle Elektrik Masa Tenisi Takımı Türkiye Şampiyonasında Mücadele Edecek

10:33 - SAĞLIK

Siirt’te En İyi Narkotik Polisi: Anne" Projesi Kapsamında Siirt'te Bilgilendirme Eğitimi Düzenlendi

10:09 - SAĞLIK

Genç Yaşta Kalp Krizi Uyarısı: “Vakalar 20’li Yaşlara Kadar İndi”

00:16 - SAĞLIK

Gördüm-Duydum-Yazdım

00:07 - SAĞLIK

Günün Manşetleri

Kene Isırmalarında Doğru Müdahale Hayat Kurtarıyor

11:20 - SAĞLIK

Siirt’te Feci Olay: Elektrik Akımına Kapılan Yaşlı Çift Hayatını Kaybetti

15:35 - GÜNDEM

Siirt’te "Kahraman Jandarma"nın Kuruluş Yıl Dönümü Kutlandı

13:13 - GÜNDEM

Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, Siirt'te böğürtlen hasadına katıldı

10:22 - GÜNDEM

Siirt’te LGS’ye Girecek Öğrencilere Ücretsiz Ulaşım Desteği

10:03 - GÜNDEM