?>

Vertigo ile başa çıkmak doğru tanı ile mümkün

Vertigo, toplumda bilinen adıyla baş dönmesi, oldukça sık görülen bir sorun. Öyle ki toplumda görülme oranı yüzde 20-30 arasında değişiyor. Kadınlarda erkeklere göre yaklaşık 3 kat daha fazla görülen vertigo, artan yaşla beraber daha sık ortaya çıkıyor.

SAĞLIK - 5 yıl önce

Hava değişikliğinden hatalı hareket etmeye, ışıktan yüksek sese maruz kalmaya, stresten öksürüğe kadar pek çok etken baş dönmesini tetikleyebiliyor. Kulak Burun Boğaz Uzmanı Doç. Dr. Deniz Tuna Edizer, altta yatan hastalığa bağlı olarak baş dönmesine pek çok şikayetin de eşlik edebildiğine dikkat çekerek, eşlik eden yakınmalar arasında bulantı, kusma, çınlama, işitme kaybı, kulakta dolgunluk hissi, terleme, çarpıntı ve nefes darlığı görüldüğünü, gerek tetikleyiciler, gerekse eşlik eden şikayetlerin vertigoya yol açan hastalığa göre değiştiğini söyledi.

Kulak Burun Boğaz Uzmanı Doç. Dr. Deniz Tuna Edizer, baş dönmesine en sık neden olan 6 hastalıkla ilgili önemli bilgiler verdi.

Baş dönmesine en sık yol açan hastalıklar arasında pozisyonel vertigo (BPPV) yer aldığını ifade eden Doç. Dr. Edizer, denge sinirinde iltihap olarak tanımlanan vestibüler nörit hastalığının da sık görülen vertigo nedenlerinden birini olduğunu söyledi. 7-10 gün boyunca sürekli seyreden, ancak şiddeti azalarak devam eden baş dönmesine yol açtığına vurgu yapan Doç. Dr. Edizer, "İç kulak sıvılarında (endolenf) genişleme sonucu oluşan meniere hastalığı da önemli bir baş dönmesi etkenidir. Yine iç kulağın iltihaplanması olarak bilinen labirentit varlığında baş dönmesine işitme kaybı ve bulantı/kusma eşlik ediyor. Migren tanısı olan birçok hastada klasik migren atakları dışında bağımsız vertigo atakları görülebiliyor. Baş dönmesi atağı sırasında sıklıkla baş ağrısı görülmemesi ve tetikleyicilerin varlığı önemli özellikler arasında yer alıyor" dedi.

DOĞRU TANI ÖNEMLİ

Öte yandan baş dönmesine yol açan damar hastalıklarının önemli bir oranının tıkanıklık sonucu oluştuğunu belirten Doç. Dr. Deniz Tuna Edizer, damar hastalıklarının etkilenen alana göre birçok ek şikayetlere de sebep olabildiğini, ani ortaya çıkan durumlarda ilk amaçlarının kısa sürede tanıyı doğru bir şekilde koymak ve uygun tedavinin başlatılmasını sağlamak olduğunu sözlerine ekledi.

Haftanın Öne Çıkanları

Burcu Biricik'ten estetik itirafı

2021-01-03 18:39 - MAGAZİN

'Pandemide kamburluk riski herkesi etkiliyor'

2021-01-04 16:18 - SAĞLIK

Batman İl Emniyet Müdürü Köroğlu Kıraç: 'Huzurlu ve güvenli bir kentteyiz'

2021-01-04 16:35 - GÜNDEM

Büyük ve güçlü Türkiye'nin temelleri atılıyor

2021-01-03 17:46 - POLİTİKA

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'ndan Yemen'e taziye mesajı

2021-01-03 18:36 - POLİTİKA

Jandarma kapı kapı dolaşıp KADES'i tanıttı

2021-01-04 15:40 - ASAYİŞ

CHP eski Milletvekili Fikri Sağlar'a soruşturma

2021-01-04 10:18 - POLİTİKA

Fethiye'de polis memuru Özcan Turan yaşamını yitirdi

2021-01-04 16:50 - ASAYİŞ

Erzurum'da sağlık çalışanlarına kayak eğitimi

2021-01-02 22:08 - SAĞLIK

2021 Sağlık Çalışanları Yılı oldu

2021-01-03 17:14 - SAĞLIK

İlgili Haberler

KKKA ve Kene Uyarısı

13:08 - SAĞLIK

Genel Cerrahi Uzmanı Dr. İbrahim Özalp Hasta Kabulüne Başladı

11:27 - SAĞLIK

Siirt EAH'de "Dünya El Hijyeni Günü" Etkinliği

11:19 - SAĞLIK

Eruh’ta Çocuk Doktoru Eksikliği: Aileler Çözüm Bekliyor

19:04 - SAĞLIK

Siirt Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nden Mayıs Ayı Cilt Kanseri Farkındalık Ayı Kapsamında Önemli Uyarılar

14:39 - SAĞLIK

Günün Manşetleri

Türkiye Şampiyonası 1. Kademe Maçları Siirt’te Oynanacak

20:03 - SPOR

Siirt’te Apartman Dairesinde Yangın Çıktı! Ev Kullanılamaz Hale Geldi

18:38 - YAŞAM

Devlet Desteğiyle Hayvancılık Güçleniyor

12:34 - EKONOMİ

“Manevi Değerler Birliğin Temelidir”

12:34 - YAŞAM

Siirt Şirvan'da Okul Bahçelerine Lavanta Fidanları Dikildi

12:32 - EĞİTİM