?>

Vertigo ile başa çıkmak doğru tanı ile mümkün

Vertigo, toplumda bilinen adıyla baş dönmesi, oldukça sık görülen bir sorun. Öyle ki toplumda görülme oranı yüzde 20-30 arasında değişiyor. Kadınlarda erkeklere göre yaklaşık 3 kat daha fazla görülen vertigo, artan yaşla beraber daha sık ortaya çıkıyor.

SAĞLIK - 6 yıl önce

Hava değişikliğinden hatalı hareket etmeye, ışıktan yüksek sese maruz kalmaya, stresten öksürüğe kadar pek çok etken baş dönmesini tetikleyebiliyor. Kulak Burun Boğaz Uzmanı Doç. Dr. Deniz Tuna Edizer, altta yatan hastalığa bağlı olarak baş dönmesine pek çok şikayetin de eşlik edebildiğine dikkat çekerek, eşlik eden yakınmalar arasında bulantı, kusma, çınlama, işitme kaybı, kulakta dolgunluk hissi, terleme, çarpıntı ve nefes darlığı görüldüğünü, gerek tetikleyiciler, gerekse eşlik eden şikayetlerin vertigoya yol açan hastalığa göre değiştiğini söyledi.

Kulak Burun Boğaz Uzmanı Doç. Dr. Deniz Tuna Edizer, baş dönmesine en sık neden olan 6 hastalıkla ilgili önemli bilgiler verdi.

Baş dönmesine en sık yol açan hastalıklar arasında pozisyonel vertigo (BPPV) yer aldığını ifade eden Doç. Dr. Edizer, denge sinirinde iltihap olarak tanımlanan vestibüler nörit hastalığının da sık görülen vertigo nedenlerinden birini olduğunu söyledi. 7-10 gün boyunca sürekli seyreden, ancak şiddeti azalarak devam eden baş dönmesine yol açtığına vurgu yapan Doç. Dr. Edizer, "İç kulak sıvılarında (endolenf) genişleme sonucu oluşan meniere hastalığı da önemli bir baş dönmesi etkenidir. Yine iç kulağın iltihaplanması olarak bilinen labirentit varlığında baş dönmesine işitme kaybı ve bulantı/kusma eşlik ediyor. Migren tanısı olan birçok hastada klasik migren atakları dışında bağımsız vertigo atakları görülebiliyor. Baş dönmesi atağı sırasında sıklıkla baş ağrısı görülmemesi ve tetikleyicilerin varlığı önemli özellikler arasında yer alıyor" dedi.

DOĞRU TANI ÖNEMLİ

Öte yandan baş dönmesine yol açan damar hastalıklarının önemli bir oranının tıkanıklık sonucu oluştuğunu belirten Doç. Dr. Deniz Tuna Edizer, damar hastalıklarının etkilenen alana göre birçok ek şikayetlere de sebep olabildiğini, ani ortaya çıkan durumlarda ilk amaçlarının kısa sürede tanıyı doğru bir şekilde koymak ve uygun tedavinin başlatılmasını sağlamak olduğunu sözlerine ekledi.

Haftanın Öne Çıkanları

Burcu Biricik'ten estetik itirafı

2021-01-03 18:39 - MAGAZİN

'Pandemide kamburluk riski herkesi etkiliyor'

2021-01-04 16:18 - SAĞLIK

Batman İl Emniyet Müdürü Köroğlu Kıraç: 'Huzurlu ve güvenli bir kentteyiz'

2021-01-04 16:35 - GÜNDEM

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'ndan Yemen'e taziye mesajı

2021-01-03 18:36 - POLİTİKA

Büyük ve güçlü Türkiye'nin temelleri atılıyor

2021-01-03 17:46 - POLİTİKA

Jandarma kapı kapı dolaşıp KADES'i tanıttı

2021-01-04 15:40 - ASAYİŞ

Fethiye'de polis memuru Özcan Turan yaşamını yitirdi

2021-01-04 16:50 - ASAYİŞ

CHP eski Milletvekili Fikri Sağlar'a soruşturma

2021-01-04 10:18 - POLİTİKA

Erzurum'da sağlık çalışanlarına kayak eğitimi

2021-01-02 22:08 - SAĞLIK

Sağlıklı Kentler Birliği DSÖ'nün konferansına katıldı

2021-01-03 17:23 - SAĞLIK

İlgili Haberler

Ağustos Sedef Hastalığı Farkındalık Ayı: Cildin Ötesine Bakmak

12:42 - SAĞLIK

Siirt Sağlığında Tarihi Adım

10:18 - SAĞLIK

İki Uzman, Tek Merkezde Şifa Dağıtacak

09:23 - SAĞLIK

Riskli Kalp Hastasına Umut Oldular

13:04 - SAĞLIK

 “Açık Kalp Ameliyatı” müjdesi bölgenin gündemine oturdu

12:57 - SAĞLIK

Günün Manşetleri

Eski İl başkanı Muhdi Koyuncu da CHP’den istifa etti

22:23 - POLİTİKA

HAYAT 112 Acil Mobil Uygulaması İçin Kamu Spotu Yayında

15:11 - GÜNDEM

SİİRT VE MALATYA PROTOKOLÜ, BOZKURTOĞLU ÇİFTİNİN MUTLU GÜNÜNDE BULUŞTU

13:19 - YAŞAM

Barajlarda su seviyesi düşüyor

12:43 - YAŞAM

SİİRT'İN ZİRVESİNDEKİ GİZEM: İRUN KALESİ KEŞFEDİLMEYİ BEKLİYOR

12:43 - YAŞAM