?>

6 bin liralık bilgisayar 6 liraya satıldı

Yargıtay 3. Hukuk Dairesi, 5 bin 999 liralık ürünün yanlışlıkla 6 liraya satışa sunulmasının Türk Borçlar Kanunu kapsamında "yanılma" olduğuna ve bu durumda satış sözleşmesine bağlılıktan söz edilemeyeceğine karar verdi.

EKONOMİ - 4 yıl önce

Yargıtay 3. Hukuk Dairesi, değeri 5 bin 999 lira olan bilgisayarın yanlışlıkla internet üzerinden 6 liraya satışa sunulmasında, yerel mahkemenin alıcıya ürünün tedarik edilmesine dair kararını bozdu.

Resmi Gazete'de yer alan karara göre, bir firma, internet üzerinden satış yapan bir alışveriş sitesine değeri 5 bin 999 lira olan bilgisayarın satışı için ilan verdi. İnternet sitesinde yanlışlıkla 6 liraya satışa sunulan bilgisayarı bir kişinin sipariş etmesi üzerine yapılan hata anlaşıldı ve sipariş veren kişiye parası iade edildi. Yapılan yanlışlık nedeniyle bir zararı olmamasına rağmen müşteri memnuniyeti adına, sipariş veren kişiye 20 liralık hediye çeki verildi.

Olayın ardından alıcı kişi, satış sözleşmesinin yerine getirilmediğini belirterek, tüketici hakem heyetine başvurdu. Heyet, başvurunun kabulüne karar verdi. Firma tarafından, kararın hukuka uygun olmadığı ileri sürülerek açılan davada da mahkeme ret kararı verdi. Kararda, satıcı tarafından ürünün, satışa sunulduğu fiyattan alıcıya tedarik edilmesi gerektiği belirtildi.

Bunun üzerine Adalet Bakanlığınca, Türk Borçlar Kanunu gereği yanılma hükümleri dikkate alınarak, karar verilmesi gerekirken açılan davada mahkemenin ret kararı vermesinin yasaya aykırı olduğu belirtilerek, kanun yararına bozma isteminde bulunuldu.

Dosyaya bakan Yargıtay 3. Hukuk Dairesi, sonuca etkili olmamak üzere, temyiz talebinin kabulüne ve davanın kanun yararına bozulmasına hükmetti.

Dairenin kararında, 6098 sayılı Türk Borçlar Kanunu'nun 30. maddesinde yer alan, "Sözleşme kurulurken esaslı yanılmaya düşen taraf, sözleşme ile bağlı olmaz." ifadelerine atıf yapılarak, değeri 5 bin 999 lira olan bilgisayarın 6 liraya satışa sunulmasının da bu kapsamda olduğu ifade edildi.

Bu sebeple açılan davada sözleşmenin varlığından söz edilemeyeceği aktarılan kararda, yerel mahkemece ret kararı verilmesinin usul ve yasaya aykırı olduğu kaydedildi.

KAYNAK : AA
Haftanın Öne Çıkanları

Aygün Aydın, 'Sana neden escort diyorlar?' sorusuna verdiği cevapla gündem oldu!

2021-12-28 18:02 - MAGAZİN

Sıla Türkoğlu ve Halil İbrahim Ceyhan cephesinde sürpriz gelişme

2021-12-25 17:32 - MAGAZİN

Merakla beklenen Bergen filminin ilk fragmanı yayınlandı

2021-12-24 08:31 - MAGAZİN

'Kimse aşkımızı sorgulamasın' diyen Cem Adrian'dan, Didem Soydan'la kucak kucağa

2021-12-24 12:32 - MAGAZİN

Yalan Dünya dizisinin Orçun'u Bartu Küçükçağlayan sahneye etekle çıktı

2021-12-28 22:02 - MAGAZİN

Seks Müzesi paylaşımı başına bela oldu! Hapis yolu göründü

2021-12-25 23:32 - MAGAZİN

"Gerekirse simit yenecek" diyen Hülya Avşar'dan bomba açıklama

2021-12-23 17:32 - MAGAZİN

Yargı final mi yapıyor? Pınar Deniz açıkladı

2021-12-23 20:02 - MAGAZİN

Kalp Yarası'nın Ayşe'si Yağmur Tanrısevsin'den aşk açıklaması

2021-12-22 19:31 - MAGAZİN

Yeni sevgilisiyle ilk kez el ele görüntülendi

2021-12-25 21:32 - MAGAZİN

İlgili Haberler

70 Bin TL'ye satılan çamaşır makinesi ikinci elde 6 bin TL

13:05 - EKONOMİ

120 Kişiye İş Kapısı Oldu

12:55 - EKONOMİ

Faiz İndirildi, Vade 72 Aya Çıkarıldı

12:52 - EKONOMİ

Basın İçin Ortak Çalışma Vurgusu

12:47 - EKONOMİ

Borçlu Abonelere Elektrik Verilmeyecek

12:36 - EKONOMİ

Günün Manşetleri

Vatandaşın ekmeğiyle kim oynuyor?

13:23 - GÜNDEM

YURTLİG’de Zirveye Çıkan Sporcular Ödüllendirildi

13:22 - SPOR

Çocuklar Geleceğin Mesleklerini Yerinde Öğreniyor

13:22 - YAŞAM

Dalgıç Ekibi Göreve Hazır

13:19 - YAŞAM

Haşere ve Kenelere Karşı Mücadele

13:19 - YAŞAM