?>

AB, kömür madenini kapatmayan Polonya'nın fonlarını kesiyor

Avrupa Birliği (AB), mahkeme kararına rağmen kömür madenini kapatmayan ve para cezasını ödemeyen Polonya'nın borcuna karşılık birlikten alacağı ödemelerin kesileceğini bildirdi.

EKONOMİ - 5 yıl önce

Avrupa basınına göre, AB Komisyonu, Avrupa Adalet Divanı kararına ve kesilen para cezasına rağmen Turow kömür madeninin faaliyetini durdurmayan Polonya'ya yönelik daha önce uygulanmamış bir süreci yürürlüğe soktu.

AB Komisyonu, Polonya'ya mahkeme kararı sonucunda ödemesi gereken ceza miktarını ülkenin AB'den alacağı ödeneklerden mahsup edeceğine ilişkin bildirim gönderdi. Komisyon, bildirimden 10 gün sonra Polonya'nın AB ödeneklerinden 15 milyon avroluk kesintiye gidecek.

Kesintiye giden süreç

AB'nin en yüksek mahkemesi Avrupa Adalet Divanı, Çekya sınırındaki Turow kömür madenini kapatmadığı gerekçesiyle Polonya aleyhine günlük 500 bin avroluk para cezası kararı almıştı.

Çekya'nın çevre kirliliği gerekçesiyle açtığı davada geçen yıl eylülde alınan kararın ardından Polonya'nın ödemesi gereken miktar şimdiye kadar 70 milyon avroyu buldu.

AB Komisyonu, mahkeme kararının uygulanmasını ve Polonya'nın cezayı ödemesini istiyordu. Komisyon, bugüne kadar Polonya'ya cezanın ödenmesi için iki kez uyarı gönderdi.

Komisyon, uyarılara rağmen biriken ceza miktarını ödemeyen Polonya'ya verilecek fonlardan kesinti sürecine başlamış oldu.

AB Komisyonu uyarısından sonra yapılmayan dönemler için ayrı ayrı kesinti yapılması bekleniyor.

Polonya ise AB'nin yetkisini aştığı gerekçesiyle mahkeme kararına "ilke olarak" karşı çıkıyor.

Polonya elektrik üretiminin yaklaşık yarısını kömürle sağlıyor. Turow maden yatağı da ülkenin en büyük kömür kaynakları arasında bulunuyor.

Polonya ile AB arasındaki tek para cezası anlaşmazlığı Turow madeniyle ilgili değil. Adalet Divanı'nın yargı bağımsızlığı konusunda Polonya'nın günlük 1 milyon avro para cezası ödemesi için ikinci bir kararı daha bulunuyor. Bu ceza için de benzer bir bildirim süreci devam ediyor.

KAYNAK : AA
Haftanın Öne Çıkanları

Trezeguet ve Pizzi resmen Başakşehir'de

2022-02-08 18:10 - SPOR

Zorbay Küçük yine hedefte! Kasımpaşalı Ertuğrul'dan kıyameti koparacak sözler

2022-02-05 19:11 - SPOR

CHP'li Gürsel Tekin, spiker Mehtap Özkan'la evleniyor

2022-02-04 23:37 - YAŞAM

Alpaslan'ın neden kadro dışı kaldığı ortaya çıktı! Hoca odadan kovdu

2022-02-08 11:38 - SPOR

Defne Joy Foster'ın Oğlu Can'ın Son Hali Şaşırttı!

2022-02-02 20:11 - MAGAZİN

Yıllardır hastalıkla mücadele eden Arda Kural'ın son hali olay: Posta Ferit geri döndü

2022-02-06 10:37 - MAGAZİN

Maça damga vuran olay! Felipe Melo ve Diego Ribas birbirine girdi

2022-02-08 10:38 - SPOR

Ümit Şengül: Hakem maçın önüne geçti

2022-02-05 20:11 - SPOR

Gürsel Tekin kendisinden 26 yaş küçük olan haber spikeri Mehtap Özkan ile evleniyor

2022-02-05 00:08 - MAGAZİN

Fenerbahçe maçı öncesi koronavirüs şoku!

2022-02-08 14:38 - SPOR

İlgili Haberler

Siirt-Diyarbakır Otobüs Biletlerine Zam

11:13 - EKONOMİ

ACİL SATILIK DÜKKÂN

13:43 - EKONOMİ

15 YENİ HALK OTOBÜSÜ VE 6 İŞ MAKİNESİ

11:33 - EKONOMİ

VGM Burs Başvuruları Başladı

11:17 - EKONOMİ

Eruh-Siirt Yolcu Ücreti 250 TL Oldu

11:48 - EKONOMİ

Günün Manşetleri

BİZİ ALDATAN BİZDEN DEĞİLDİR

11:42 - YAŞAM

ÇOCUK EVLERİNDE TURŞU MESAİSİ

11:12 - YAŞAM

81 KİLOMETRELİK YOLDA TARİH BELLİ

10:59 - GÜNDEM

5,4 BÜYÜKLÜĞÜNDE DEPREM: SİİRT’TE DE HİSSEDİLDİ

10:57 - GÜNDEM

JANDARMA FISTIK HIRSIZLARINA GÖZ AÇTIRMIYOR

10:24 - ASAYİŞ