?>

ASKON Genel Başkanı Aydın: 'Yeni konjonktür Türkiye'nin elini güçlendirdi'

Anadolu Aslanları İş Adamları Derneği (ASKON) Genel Başkanı Orhan Aydın, Ukrayna-Rusya arasındaki çatışma ortamının Türkiye'nin jeopolitik konumunun önemini bir kere daha ortaya koyduğunu belirtti.

EKONOMİ - 4 yıl önce

Anadolu Aslanları İş Adamları Derneği (ASKON) Genel Başkanı Orhan Aydın, Ukrayna-Rusya arasındaki çatışma ortamının Türkiye'nin jeopolitik konumunun önemini bir kere daha ortaya koyduğunu belirtti.

ASKON tarafından yapılan açıklamada görüşlerine yer verilen Orhan Aydın, Türkiye'nin jeopolitik konumunun özellikle enerji koridoru açısından büyük önem arz ettiğini ve AB ile ABD'nin bunun yeniden farkına vardığını belirtti.

Ukrayna-Rusya geriliminin yeni konjonktürel gelişmeleri de beraberinde getirdiğini, özellikle güvenli ve maliyeti düşük enerji koridoru meselesinin yeniden AB ve ABD'nin gündemine geldiğini aktaran Aydın, şu değerlendirmelerde bulundu:

"AB, gazının kabaca yüzde 40'ını Rusya'dan alıyor. Ulaştırma ve Çevre Araştırma Grubu'nun rakamlarına göre, bu bağımlılık günde yaklaşık 118 milyon dolara mal oluyor. AB alternatif gaz kaynakları bulmaya çalışıyor. Orta ve uzun vadede daha yeşil güç kaynaklarının kapasitesini ikiye katlayarak enerji verimliliğini artırmayı düşünüyorlar. Ne var ki bu adımların hayata geçirilmesi bir hayli zorlu ve uzun bir süreç isteyen konular. Sonuç olarak enerji konusunda Rusya'ya bağımlı olan AB ülkelerinin ivedi bir şekilde Rusya harici güvenli limanlara ihtiyacı vardır. Cumhurbaşkanımız Erdoğan'ın son dönemlerde yürüttüğü diplomatik temaslardan da bunu ziyadesi ile anlamaktayız. Türkmenistan, Azerbaycan, İran, İsrail ve Orta Doğu'nun gazı ve petrolü için yegane güvenli, maliyeti düşük enerji koridorunun tek geçiş noktası ise Türkiye'dir."

Aydın, bu nedenle AB ve ABD'nin Türkiye'ye yöneleceğini, gelişen bu yeni konjonktürün ise Türkiye'nin elini güçlendirdiğini belirterek, "Türkiye bu konuda oluşturulacak her türlü masaya eli çok güçlü bir şekilde oturacaktır. Bu nedenle Akdeniz kıta sahanlığı, Kuzey Kıbrıs, Suriye ve Libya meselelerini gündeme getirmeli, buradaki çözümsüzlüklerin giderilmesi noktasında taleplerini ileterek bir an önce çözüme ulaştırılmasını sağlamalıdır." ifadelerini kullandı.

Haftanın Öne Çıkanları

Habertürk Tv'de İlginç Anlar! Habertürk Sunucusu Hülya Hökenek'in Eşi Bakın Kim Çıktı

2022-03-10 21:09 - MAGAZİN

Prof. Dr. Vefik Arıca anlattı: Çocuklarda dikkat eksikliği için fosfatidilserin

2022-03-10 13:18 - SAĞLIK

Sıla Türkoğlu ve Halil İbrahim Ceyhan Çifti Aşka Geldi

2022-03-05 23:12 - MAGAZİN

Necati Şaşmaz'ın Yeni Mesleği Şoke Etti!

2022-03-10 03:39 - MAGAZİN

YouTube'da yüzbinlerce abonesi bulunan fenomen Tolunay Ören, ilk kazancını söyledi

2022-03-11 12:16 - MAGAZİN

Pınar Deniz, Yiğit Kirazcı ayrılığıyla ilgili ilk kez konuştu: Kötü biten ilişkim yok

2022-03-10 18:39 - MAGAZİN

Bergüzar Korel Kızıyla Keyifli Anlarını Paylaştı!

2022-03-10 04:12 - MAGAZİN

Galaya Yeni Sevgilisiyle El Ele Katıldı

2022-03-11 02:39 - MAGAZİN

Ebru Akel Yeni Sevgilisiyle İlk Kez Görüntülendi!

2022-03-06 00:13 - MAGAZİN

Ukrayna saflarına katıldılar: Amacımız Putin ve Rusya'dan intikam almak

2022-03-05 07:09 - DÜNYA

İlgili Haberler

70 Bin TL'ye satılan çamaşır makinesi ikinci elde 6 bin TL

13:05 - EKONOMİ

120 Kişiye İş Kapısı Oldu

12:55 - EKONOMİ

Faiz İndirildi, Vade 72 Aya Çıkarıldı

12:52 - EKONOMİ

Basın İçin Ortak Çalışma Vurgusu

12:47 - EKONOMİ

Borçlu Abonelere Elektrik Verilmeyecek

12:36 - EKONOMİ

Günün Manşetleri

Vatandaşın ekmeğiyle kim oynuyor?

13:23 - GÜNDEM

YURTLİG’de Zirveye Çıkan Sporcular Ödüllendirildi

13:22 - SPOR

Çocuklar Geleceğin Mesleklerini Yerinde Öğreniyor

13:22 - YAŞAM

Dalgıç Ekibi Göreve Hazır

13:19 - YAŞAM

Haşere ve Kenelere Karşı Mücadele

13:19 - YAŞAM