?>

Ayakkabı ihracatı ilk iki ayda 200 milyon dolara yaklaştı

Türkiye'nin ayakkabı ihracatı ilk iki ayda geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 25,1 artarak 199 milyon dolara yükseldi.

EKONOMİ - 3 yıl önce

Sektörel ihracat verilerine göre, ayakkabı grubunun ocak-şubat döneminde deri ve deri ürünleri ihracatından aldığı pay yüzde 63,9 olarak gerçekleşti. Deri ve deri ürünleri ihracatı ilk 2 ayda 311,3 milyon dolar ihracat yaparken, ayakkabının toplam içerisindeki rakamı 199 milyon dolar oldu.

Ocak-şubat döneminde en yüksek ihracat 18,8 milyon dolarla Rusya'ya yapıldı. Yüzde 22,9'luk artışın yaşandığı Rusya, Türkiye'nin ayakkabı ihracatından yüzde 9,4 pay aldı.

Rusya'yı 16 milyon dolarla Almanya, 12,6 milyon dolarla İspanya, 9,5 milyon dolarla İtalya, 8,8 milyon dolarla Irak takip etti.

Libya, Polonya, Romanya, Birleşik Krallık ve Fransa da Türk ayakkabısının en çok ihraç edildiği ilk 10 ülke arasında yer aldı.

Libya'ya ihracat artışı yüzde 208'i geçti

Ocak-şubat döneminde en çok ayakkabı ihracatı yapılan ilk 10 ülke arasında en yüksek artışın görüldüğü ülke yüzde 208,3 ile Libya oldu. Bu ülkeye yapılan ayakkabı satışından 8,62 milyon dolar gelir elde edildi.

İhracat artışı Polonya'da yüzde 156,3, Birleşik Krallık'ta yüzde 70,1, İtalya'da yüzde 56,4 olarak gerçekleşti. AB ülkelerinin (28) Türkiye'nin ayakkabı ihracatından aldığı pay yüzde 40,7 oldu.

"Rusya'ya alternatif yeni pazar arayışındayız"

Türkiye Ayakkabı Sanayicileri Derneği (TASD) Başkanı Berke İçten, AA muhabirine yaptığı değerlendirmede, Türkiye'nin en çok ayakkabı ihracatı yaptığı ülke olan Rusya'nın Ukrayna ile savaşı sonrası bu ülkeye yapılan satışların durma noktasına geldiğini ve kriz masası oluşturduklarını söyledi.

İçten, "Rusya-Ukrayna arasında yaşanan savaş ortamı nedeniyle bu ülkeler için üretilmiş ama ihracatı yapılamamış stok ürünlerin değerlendirilmesi için yeni pazar yerleri ve e-ticaret siteleri ile görüşmeler yapıyoruz. İç piyasada satış hareketliliği yakalamayı hedefliyoruz." dedi.

Mart sonunda bu yıl 66'ncısı düzenlenecek Uluslararası Ayakkabı Moda Fuarı (AYMOD) için normal şartlarda en yoğun katılımın Rusya bölgesinden olmasını beklediklerini aktaran İçten, bir an önce bitmesini temenni ettiği savaşın devam etmesi halinde bu bölgelerden alım heyetlerinin katılımının az olacağını bildirdi.

Berke İçten, ihracatta önlerini görmek için savaşın gidişatının çok önemli olduğunu kaydederek, "2022 sonunda belirlediğimiz hedeflere ulaşabilmek için temkinli şekilde ilerliyoruz. Sektörümüz halihazırda yeni pazar arayışlarını sürekli olarak devam ettirmektedir." diye konuştu.

KAYNAK : AA
Haftanın Öne Çıkanları

Geçen Ay Ayrılan Müjde Uzman ve Oğuzhan Uğur Cephesinde Flaş Gelişme

2022-03-12 02:39 - MAGAZİN

Prof. Dr. Vefik Arıca anlattı: Çocuklarda dikkat eksikliği için fosfatidilserin

2022-03-10 13:18 - SAĞLIK

Burcu Biricik'in eski hali şaşırttı! 11 yıl önceki yarışma görüntüleri gündem oldu

2022-03-11 23:12 - MAGAZİN

Habertürk Tv'de İlginç Anlar! Habertürk Sunucusu Hülya Hökenek'in Eşi Bakın Kim Çıktı

2022-03-10 21:09 - MAGAZİN

Doğu Demirkol Neden Şiveli Konuşuyor? İlk Kez Açıkladı

2022-03-12 23:13 - MAGAZİN

YouTube'da yüzbinlerce abonesi bulunan fenomen Tolunay Ören, ilk kazancını söyledi

2022-03-11 12:16 - MAGAZİN

Ajda Pekkan'dan Yıldız Tilbe'ye Tepki!

2022-03-13 00:39 - MAGAZİN

Necati Şaşmaz'ın Yeni Mesleği Şoke Etti!

2022-03-10 03:39 - MAGAZİN

Bergüzar Korel Kızıyla Keyifli Anlarını Paylaştı!

2022-03-10 04:12 - MAGAZİN

Pınar Deniz, Yiğit Kirazcı ayrılığıyla ilgili ilk kez konuştu: Kötü biten ilişkim yok

2022-03-10 18:39 - MAGAZİN

İlgili Haberler

Güneydoğu LED ile Aydınlanıyor: Dicle Elektrik’ten 900 Kilometrelik Dev Yatırım  

10:50 - EKONOMİ

Kurtalan-Siirt Demiryolu İhalesi İptal Edildi, Gözler 17 Haziran’a Çevrildi

00:11 - EKONOMİ

Siirt'te 250 Çocuk İçin Sünnet Şöleni: “Kirvem Polis Olsun” Projesi Gönülleri Fethetti

12:43 - EKONOMİ

Siirt’te 34 Milyon Liralık Sözleşmeli Böğürtlen Üretim Projesi Başlıyor

13:12 - EKONOMİ

Dicle Elektrik’ten Güneydoğu’ya 120 Milyar TL’lik Yatırım

13:14 - EKONOMİ

Günün Manşetleri

Kene Isırmalarında Doğru Müdahale Hayat Kurtarıyor

11:20 - SAĞLIK

Siirt’te Feci Olay: Elektrik Akımına Kapılan Yaşlı Çift Hayatını Kaybetti

15:35 - GÜNDEM

Siirt’te "Kahraman Jandarma"nın Kuruluş Yıl Dönümü Kutlandı

13:13 - GÜNDEM

Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, Siirt'te böğürtlen hasadına katıldı

10:22 - GÜNDEM

Siirt’te LGS’ye Girecek Öğrencilere Ücretsiz Ulaşım Desteği

10:03 - GÜNDEM