?>

Diyarbakır'da çaresiz aile çocuklarının SMA tedavisi için destek arıyor

Diyarbakır'da SMA Tip 1 ile mücadele eden Ebubekir Acar ve Zeynep Acar çiftinin çocuğu Meryem’in SMA tedavisi olabilmesi için 2,4 milyon dolara ihtiyaç var. Tedavi masraflarını karşılayamayan aile gerekli parayı biriktirmeye çalışıyor. "Hastalık çocuklarımızın suçu değil" diyen Baba Acar, "Çocuklarımızı gözden çıkarmasınlar. Ekim ayında yardım kampanyası başlattık ama yüzde ikiye yeni ulaştık" dedi.

SAĞLIK - 5 yıl önce

Yağmur ENSARİ (DİYARBAKIR YENİGÜN)-

Türkiye’deki  SpinalMüskülerAtrofi (SMA) hastası bebeklerden yalnızca biri olan 3 çocuklu Acar ailesinin 3 yaşındaki kızı Meryem Acar, hayata tutunmak için yurtdışında tedavi görmeyi bekliyor. Henüz 6 aylıkken SMA Tip 1 tanısı konan Meryem bebeğin hayata tutunması için 2,4 milyon dolar gerekli.

Türkiye’de uygulanamayan tedavi için yurtdışına gidecek olan aile tedavi masrafını karşılamak için sosyal medyadan yardım kampanyası başlatıldı. Geçtiğimiz yıl Ekim ayında başlatılan kampanyanın yüzde 2’ye ulaştığını söyleyen baba Ebubekir Acar, “Türkiye’de tedavi imkânı bulamıyoruz. Kampanya çok yavaş ilerlediği için bir ilerleme sağlayamıyoruz. Kızımın hayata tutunması için tedavi görmesi gerekiyor. Hastalık bizim seçimimiz değil, kızımın tedavi görmesini istiyoruz” diye konuştu.

‘Çocuklarımız gözden çıkarılmasın’

Hastalık sürecinin sıkıntılı ilerlediğini ve Meryem’in hayatta kalması için çaba sarf ettiklerini belirten Acar, “Kızım solunum cihazına bağlı yaşıyor. Beslenmesi burnundan midesine inen hortumla sağlanıyor. Henüz 3 yaşında olmasına rağmen kızım makineye bağlı bir hayat yaşıyor. Çocuklarımız gözden çıkarılmasın. Her gün, her dakika ölümü yaşıyoruz. Hastalık kızımın veya bizim isteğimiz, suçumuz değil. Küçücük bedeniyle sırtlandığı yük çok ağır. Çocuklarımız gözlerimizin önünde hastalıkla mücadele ediyorlar ama elimizden bir şey gelmiyor” dedi.

‘Türkiye’de tedavi imkânı yok’

Türkiye’de tedavi olamadıklarını anlatan Acar, yüzde 1’lik ihtimali bile denemek istediklerini belirterek, çocuğun gözleri önünde acı çektiğini söyledi.

‘Medikal destekler yetersiz kalıyor’

Yutkunma refleksi olmadığı için düzenli olarak boğaz temizliği yapıldığını söyleyen Acar, “Yutkunamadığı sürekli boğaz temizliğinin yapılması gerekiyor. Bakanlık tarafından medikal destek veriyor ama yetersiz kalıyor. Temizlik için günlük 1 tane, yıllık toplam 365 tane tek hortum veriliyor ancak kızım boğulma tehlikesi yaşadığı için bazı günler 6 hatta 10 tane bile kullandığımız oluyor. Tanesini 2 liradan aldığımı temizleme ekipmanları ciddi maddi külfete neden oluyor. Bu konuda da ne yazık ki gerekli ve yeterli desteği göremiyoruz. Türkiye’de uygulanamayan tedavi yöntemi daha az gelişmiş ülkelerde uygulanıyor. Aileler olarak çocuklarımızın tedavi edilmesini talep ediyoruz” dedi.

Haftanın Öne Çıkanları

Bakan Koca: Bazı kayıplar da zafer çok yakınken verilir

2021-03-21 17:57 - GÜNDEM

Merkez Bankası Başkanı değişti!

2021-03-20 02:25 - EKONOMİ

Türkiye, İstanbul Sözleşmesi'nden ayrıldı

2021-03-20 02:13 - GÜNDEM

HDP'li Ömer Faruk Gergerlioğlu serbest bırakıldı

2021-03-21 13:40 - GÜNDEM

Kocaeli Halk Kürsüsü ilk genel kurulunu yaptı

2021-03-22 08:48 - GÜNDEM

Borsada işlemler ikinci kez durduruldu!

2021-03-22 12:16 - EKONOMİ

WhatsApp ve Instagram'a erişim sorunu!

2021-03-19 20:50 - TEKNOLOJİ

Hastaneye kaldırılan Ali Sunal'dan haber var

2021-03-20 13:12 - MAGAZİN

Twitter'ın ilk tweet'ini 2,9 milyon dolara aldı!

2021-03-23 14:10 - DÜNYA

"COVID-19 sonradan da kalıcı etki bırakıyor"

2021-03-23 12:00 - SAĞLIK

İlgili Haberler

KKKA ve Kene Uyarısı

13:08 - SAĞLIK

Genel Cerrahi Uzmanı Dr. İbrahim Özalp Hasta Kabulüne Başladı

11:27 - SAĞLIK

Siirt EAH'de "Dünya El Hijyeni Günü" Etkinliği

11:19 - SAĞLIK

Eruh’ta Çocuk Doktoru Eksikliği: Aileler Çözüm Bekliyor

19:04 - SAĞLIK

Siirt Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nden Mayıs Ayı Cilt Kanseri Farkındalık Ayı Kapsamında Önemli Uyarılar

14:39 - SAĞLIK

Günün Manşetleri

Türkiye Şampiyonası 1. Kademe Maçları Siirt’te Oynanacak

20:03 - SPOR

Siirt’te Apartman Dairesinde Yangın Çıktı! Ev Kullanılamaz Hale Geldi

18:38 - YAŞAM

Devlet Desteğiyle Hayvancılık Güçleniyor

12:34 - EKONOMİ

“Manevi Değerler Birliğin Temelidir”

12:34 - YAŞAM

Siirt Şirvan'da Okul Bahçelerine Lavanta Fidanları Dikildi

12:32 - EĞİTİM