?>

İbrahim Kalın: "Karabağ'ın özgürleşmesiyle tarihte yeni bir sayfa açıldı"

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, Karabağ’ın özgürleşmesiyle tarihte yeni bir sayfanın açıldığını söyledi.

POLİTİKA - 5 yıl önce

Dünyanın dört bir yanından on binlerce Müslümanı bir araya getiren Amerikalı Müslüman çatı kuruluşlarının yıllık olarak düzenlediği MAS-ICNA Kongresine katılmak üzere ABD'de bulunan Kalın, Türkiye'nin Chicago Başkonsolosluğunda, ABD'de yaşayan Türk vatandaşları ile bir araya geldi.

Türkiye'nin Washington Büyükelçisi Hasan Murat Mercan ve Chicago Başkonsolosu Engin Türesin'in ev sahipliği yaptığı buluşmada konuşan Kalın, Türkiye'den gelip ABD'de farklı alanlarda kariyer ve iş anlamında başarılar elde edenleri görmekten mutluluk duyduğunu söyledi.

Kalın, Türkiye ile ABD arasındaki kültürel ilişkinin oldukça eski olduğunu belirterek, iki ülke toplumları arasındaki ilişkilerin önemini vurguladı.

Türk-Amerikan ilişkilerinin, stratejik ortaklık perspektifi geliştirecek kadar kritik olduğuna değinen Kalın, "Ama Türkiye'nin tehdit algısını, karşı karşıya kaldığımız tehditleri dikkate almayan, önemsemeyen yaklaşımların da Amerikan yönetimleri tarafından hayata geçirildiğini gördük. Terörle mücadele konusunda özellikle beklediğimiz düzeyde, kapsamda, derinlikte desteği maalesef çoğu zaman göremedik." diye konuştu.

ABD'nin Suriye'de YPG/PKK terör örgütüne destek vermeye devam etmesi, Türkiye'nin S-400 hava savunma sistemleri alımı üzerinden ABD tarafından yaptırıma tabi tutulması, Türkiye'nin F-35 programından çıkarılması ve ABD'nin FETÖ terör örgütüne karşı istenilen düzeyde ve kararlılıkta adım atmamış olmasının iki ülke arasındaki temel ihtilaf konuları olduğunu ifade eden Kalın, bunların çoğunun eski ABD başkanlarından Barack Obama döneminde başladığını, Donald Trump döneminde de devam ettiğini dile getirdi.

Kalın, itilaflı konuların yanı sıra Türkiye ile ABD'nin üzerinde çalışmaya devam ettiği ve mutabık kaldığı alanlar olduğuna dikkati çekti.

ERMENİ DİASPORASININ ARGÜMANINI BİNA ETTİĞİ YAPI ÇÖKMEK ÜZERE

Bir soru üzerine ABD'deki Ermeni lobisinin Türkiye karşıtlığını kimliğinin bir parçası haline getirdiğini aktaran Kalın, "Kafkaslarda çok farklı bir süreç ilerliyor, şimdi bu diasporanın bütün enerjisini, argümanını üzerine bina ettiği yapı çökmek üzere. Yani Türkiye-Ermenistan veya Türk-Ermeni çatışması, Kafkaslarda artık sona eriyor. Karabağ'ın özgürleşmesi ile birlikte, bağımsızlığını kazanarak Azerbaycan topraklarına katılması ile birlikte tarihte artık yeni bir sayfa açıldı orada." diye konuştu.

Artık kimsenin de bu anlamda bir beklentisinin olmadığını belirten Kalın, Türkiye ile Ermenistan'ın karşılıklı olarak ilişkileri normalleştirmek üzere adımlar attığını kaydetti.

Kalın, normalleşme sürecinin en çok da Ermenistan'a yarayacağını belirterek, denizlere erişimi olmayan, ekonomik olarak zayıf ve Rusya'nın vesayeti altındaki Ermenistan'ın Türkiye ile ilişkileri normalleştirmesinin hem siyasi hem de ekonomik olarak bu ülkeye büyük katkı sağlayacağını sözlerine ekledi.

KAYNAK : AA
Haftanın Öne Çıkanları

Sıla Türkoğlu ve Halil İbrahim Ceyhan cephesinde sürpriz gelişme

2021-12-25 17:32 - MAGAZİN

Merakla beklenen Bergen filminin ilk fragmanı yayınlandı

2021-12-24 08:31 - MAGAZİN

'Kimse aşkımızı sorgulamasın' diyen Cem Adrian'dan, Didem Soydan'la kucak kucağa

2021-12-24 12:32 - MAGAZİN

Macron'un karısı, erkek olarak doğduğunu iddia edenlere dava açacak

2021-12-21 08:31 - DÜNYA

Seks Müzesi paylaşımı başına bela oldu! Hapis yolu göründü

2021-12-25 23:32 - MAGAZİN

"Gerekirse simit yenecek" diyen Hülya Avşar'dan bomba açıklama

2021-12-23 17:32 - MAGAZİN

Yargı final mi yapıyor? Pınar Deniz açıkladı

2021-12-23 20:02 - MAGAZİN

Kalp Yarası'nın Ayşe'si Yağmur Tanrısevsin'den aşk açıklaması

2021-12-22 19:31 - MAGAZİN

Atasay'ın marka yüzü Hande Erçel oldu

2021-12-22 02:32 - MAGAZİN

Yeni sevgilisiyle ilk kez el ele görüntülendi

2021-12-25 21:32 - MAGAZİN

İlgili Haberler

Sarıtaş’tan TBMM’de Çocukların Cezaevi Koşullarına İlişkin Eleştiri

11:15 - POLİTİKA

Eski İl başkanı Muhdi Koyuncu da CHP’den istifa etti

22:23 - POLİTİKA

Şehitler Köyünden “Terörsüz Türkiye” Desteği

12:42 - POLİTİKA

Yeni Halk Kütüphanesi İçin Girişim

12:25 - POLİTİKA

AK Parti'de Üye Mesaisi

12:58 - POLİTİKA

Günün Manşetleri

Çocuklar Kahvaltı Programında Buluştu

11:18 - YAŞAM

Siirtli Çocuklar Yaz Kampında Mersin’in Keyfini Çıkardı

11:17 - YAŞAM

İki Köyün İçme Suyu İçin İhaleye Çıkılıyor

11:16 - EKONOMİ

Siirt Özel İdaresi’nin Gelir-Gideri Açıklandı

11:16 - EKONOMİ

PTT’den Sahte Mesaj Dolandırıcılığı Uyarısı

11:14 - GÜNDEM