?>

İki doz aşıdan sonra antikor oluşmazsa ne olacak?

Bir virüs hastalığında immünoglobulin G tipi koruyucu antikorların gelişme süresi minimum 14 gün olarak kabul ediliyor. Aşı yapıldıktan sonraki gün kan tahlili yaptırılması durumunda antikor seviyesinde yükselme tespit edilememesinin doğal olduğunu belirten uzmanlar, bu sonucun aşının koruyucu olmadığı anlamına gelmediğini ifade ediyor.

SAĞLIK - 5 yıl önce

BURSA (İGFA) - Uzmanlar, vücutta antikor oluşma sürecinin 3 haftaya, 1 aya hatta bazı durumlarda 6 haftaya kadar uzayabildiğine dikkat çekti. 2 doz aşıdan sonra antikor oluşmaması durumunda kişinin koruyucu önlemleri sürdürmesi gerektiğini vurguladı.

Üsküdar Üniversitesi NPİSTANBUL Beyin Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Mikrobiyoloji Uzmanı Dr. Songül Özer, aşıdan sonra antikor oluşması süreci ile ilgili bilgiler paylaştı. Antikor oluşması için en az 14 güne ihtiyaç olduğunu belirten Dr. Özer, "İkinci aşıyı yaptırdıktan sonra 14 gün geçmeden aslında kanda, serumda bakılan antikor seviyesinin yükselmesini beklemiyoruz. Aşıyı yaptırdıktan sonra ertesi gün kan tahlili yaptırıp antikor yükselmiş mi diye bakıldığında yükseldiğinin görülmemesi son derece normal bir durumdur. Bu sonuç aşının korumadığı anlamına gelmez. Antikorların henüz oluşmadığını ya da kanda tespit edilebilir düzeye henüz gelmediğini gösterir. En sağlıklı ölçüm minimum 14 gün sonra yapılmalıdır" dedi.

Antikorun kanda ne kadar süre kalacağına cevap vermenin ne kadar sürede oluşacağına cevap vermekten zor olduğunu ifade eden Özer, ikinci aşılamadan sonra da halen kişide antikor gelişmiyorsa çalışmayı bıraktıklarını söyledi. Aşılama yapılmasına rağmen maske, mesafe ve temizliğe dikkat edilmesi gerektiğini kaydeden Özer, "Antikor gelişmeyen kişiler için konuyu kapatmak gerekiyor. Bu durumda da virüslere karşı önlemleri her zaman hayatlarında bulundurmaları ve korunmaya devam etmeleri gerekiyor' dedi.

Haftanın Öne Çıkanları

MKE Ankaragücü 2-1 Galatasaray

2021-03-03 21:02 - SPOR

1 litre atık yağ 1 milyon litre suyu kirletiyor

2021-02-26 10:41 - EKONOMİ

Konya'da gol sesi çıkmadı

2021-02-26 18:31 - SPOR

TOFAŞ'ın rakibi Galatasaray

2021-02-26 12:59 - SPOR

Türk profesör Prof. Dr. Berrin Tansel'e NASA'dan ödül

2021-02-28 09:49 - GÜNDEM

Milletvekili Osman Boyraz'dan memleketine anlamlı yardım

2021-03-01 18:03 - GÜNDEM

İrfan Can Kahveci: İnşallah Fenerbahçe'den Avrupa'ya gideceğim

2021-03-02 12:30 - SPOR

Kenan Doğulu'dan şok Beren Saat paylaşımı!

2021-02-26 11:16 - MAGAZİN

Derbinin tarihi belli oldu

2021-03-02 17:41 - SPOR

Derbinin VAR hakemi belli oldu

2021-02-28 11:36 - SPOR

İlgili Haberler

İdari ve Mali Hizmetler Müdür Yardımcısı Erdoğan’ın Yönetim Tarzı Takdir Topluyor

10:50 - SAĞLIK

İki Uzman Doktor Siirt Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde Göreve Başladı

12:43 - SAĞLIK

Siirtli Hekimler Akşam Yemeğinde Bir Araya Geldi

12:39 - SAĞLIK

Taramanızı Yaptırın, Sağlığınızı Koruyun

13:19 - SAĞLIK

Dr. Mehmet Selim Noyan’a Yeni Görev  

13:17 - SAĞLIK

Günün Manşetleri

Vatandaşın ekmeğiyle kim oynuyor?

13:23 - GÜNDEM

YURTLİG’de Zirveye Çıkan Sporcular Ödüllendirildi

13:22 - SPOR

Çocuklar Geleceğin Mesleklerini Yerinde Öğreniyor

13:22 - YAŞAM

Dalgıç Ekibi Göreve Hazır

13:19 - YAŞAM

Haşere ve Kenelere Karşı Mücadele

13:19 - YAŞAM