Akarca, daha sonra Siirt Üniversitesi Merkez Konferans Salonu'nda düzenlenen "Ombudsman Siirt'te Gençlerle Buluşuyor" programında üniversiteli öğrencilerle bir araya geldi. Akarca, yaptığı konuşmada, 19 Mayıs Atatürk'ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı'nda Siirt'te gençlerle bir araya gelmenin mutluluğunu yaşadığını söyledi. 19 Mayıs'ın bir milletin yeniden ayağa kalkışının, özgürlüğe ve bağımsızlığa uzanan yürüyüşünün sembolü olduğunu ifade eden Akarca, "Sizler, sadece bugünün değil yarının da mimarlarısınız. Ülkemizin geleceğini inşa edecek olan da sizlerin aklı, vicdanı ve üretkenliğidir. Türkiye Yüzyılı'nın en önemli aşamalarından olan 'Terörsüz Türkiye', yarınlara ve geleceğe daha ümitle ve daha güvenle bakmamızı sağlayacaktır." dedi.
Üniversitelerin bir tarafının bilimle diğer tarafının insanla, toplumla ve hayatla iç içe olması gerektiğine dikkati çeken Akarca, bu kurumların bilimsel çalışmalarla sınırları genişletirken, insanların düşünce dünyasında filizlenen yeni anlayışların, fikirlerin ve değerlerin ortaya çıkmasında da etkin rol oynadığını anlattı.
"Türkiye'yi yalnızca bilgi ve teknolojiyi dışarıdan temin eden bir tüketici konumundan çıkararak, bilgiyi kendi dinamikleriyle üreten, geliştiren ve küresel ölçekte ihraç eden öncü bir ülke haline getirmeyi hedefliyoruz." diyen Akarca, şunları kaydetti:
"Bu vizyonun kalbinde ise üniversitelerimiz yer almaktadır. Çünkü bilimde ve teknolojide atılım yapmanın, özgün fikirler geliştirmenin ve katma değeri yüksek üretim modelleri inşa etmenin yolu, araştıran, sorgulayan ve üreten bir akademik ekosistemden geçmektedir. Mühendislikten temel bilimlere, sosyal bilimlerden sağlık alanına kadar üniversitelerimizin ortaya koyacağı yenilikçi çalışmalar, hem bilim dünyasında, hem de Türkiye’nin küresel rekabet gücüne doğrudan katkı sağlayacaktır. Bilgiyle kalkınan bir Türkiye inşa etmek, üniversitelerimizin bu yolculukta üstleneceği vizyoner ve dönüştürücü anlayışla mümkün olacaktır."
KDK hakkında bilgi veren Akarca, 2012'de kurulan bu kurumun vatandaşların kamu kurum ve kuruluşlarıyla yaşadığı sorunları inceleyen, çözüm önerileri sunan, insan haklarına dayalı bir denetim mekanizması olduğunu bildirdi.
Amaçlarının bireylerin haklarının korunmasını ve kamuda iyi yönetim anlayışını yerleşmesini sağlamak olduğunu vurgulayan Akarca, Türkiye Büyük Millet Meclisi'ne bağlı Anayasal bir kurum olan KDK'nin Türkiye'de çocukların tek başlarına, velisinin onayı olmadan doğrudan başvuru yapabilecekleri tek kurum olduğunu ifade etti.
"KDK, yaptığı çalışmalarıyla vatandaşların hak arama kültürünü yaygınlaştırıyor, idarenin hizmet kalitesinin arttırıyor, idarelerde iyi yönetim ilkelerinin yerleştiriyor, mahkemelerin dava yükünü hafifletiyor, idarelerde şeffaf, hesap verebilir, insan odaklı bir yaklaşımın oluşmasını sağlıyor." İfadelerini kullanan Akarca, konuşmasını şöyle sürdürdü:
"Kurumumuza herkes başvuru yapabilmektedir. Başvuru yapmak çok kolaydır, herhangi bir şekil, şart yoktur. Başvurularınızı internet sitemiz üzerinden yapabilirsiniz. Başvurulardan herhangi bir ücret alınmamakta ve en geç 6 ay içerisinde sonuçlanmaktadır. Hepimiz kamu hizmetlerinden yararlanıyoruz. Öğrenciler olarak sizler de eğitim, barınma, burs, yurt imkanları, sağlık hizmetleri gibi konularda çeşitli kamu kurumlarıyla iletişimde oluyorsunuz. Bu süreçte bazen gecikmeler ve eksikliklerle karşılaşabilirsiniz. İşte tam da bu noktada, KDK sizlere yardımcı oluyor. Bizler bu başvuruları sadece dinlemekle kalmıyor derinlemesine incelemeler yaparak sorunları çözmeye çalışıyoruz."
Hayatın gelecek kaygısıyla heba edilemeyecek kadar güzel ve değerli olduğunu belirten Akarca, üniversiteli gençlere içerisinde bulundukları anın kıymetini bilmelerini tavsiye etti.
Programa, Vali ve Belediye Başkan Vekili Kemal Kızılkaya, AK Parti Yerel Yönetimler Başkan Yardımcısı ve Siirt Milletvekili Mervan Gül, Cumhuriyet Başsavcısı Tuğan Sarıca, Türkiye Barolar Birliği Yönetim Kurulu Üyesi Nizam Dilek, Kamu denetçileri Ertunç Erkan Balta, Sadettin Kalkan, Abdullah Cengiz Makas ve Özcan Yıldız ile genel sekreter Mehmet Doğan, kamu kurum ve sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri ve vatandaşlar katıldı.