?>

Kansere karşı Avrupa'da elde ettiği deneyimleri Türkiye'ye taşıdı

Bahçeşehir Üniversitesi Tıp Fakültesi Radyasyon Onkolojisi Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Berrin Pehlivan, uzun süre Avrupa'nın farklı ülkelerinde yaptığı kanserle mücadele çalışmalarının ardından deneyimlerini Türkiye'ye taşıdı.

SAĞLIK - 4 yıl önce

Hacettepe Tıp Fakültesinden mezun olduktan sonra aynı üniversitede uzmanlığını alan Pehlivan, Fransa ve İsviçre'de çalışmalarını sürdürdü.

Kanserle mücadelede küresel teknolojiler hakkında araştırmalar yaparak çalışmalarına devam eden Pehlivan, deneyimlerini ülkesinde devam ettirmek için Türkiye'ye dönerek İşletme Yönetimi Yüksek Lisansı (Master of Business Administration-MBA) yaptı. "50 Soruda Kanser" adlı kitabı olan Pehlivan, çeşitli gazete ve dergilere makaleler de yazıyor.

Bilimde kadının yeriyle ilgili AA muhabirinin sorularını yanıtlayan Pehlivan, kadın bilim insanı olmak yorucu olsa da çalışmaktan mutluluk duyduğunu söyledi.

Kanser algısının değişmesi adına çok sayıda sosyal sorumluluk projesi üstlendiğini belirten Pehlivan, yakın zamanda da kanser gibi kronik hastalıklı çocukları olan ailelere yardım amacıyla ülke çapında bir proje başlatacaklarını anlattı.

Pehlivan, dünyanın en iyi sağlık uzmanlarıyla başladığı kariyerinin yine dünyanın en iyileriyle devam ettiğini belirterek, şöyle konuştu:

"'Kişiye özel sağlık, kişiye özel onkoloji' mottosuyla hizmet veren bir kliniğim var. Kliniğin mottosuna tüm kalbimle inanıyorum ve umarım yakın zamanda hepimiz inanacağız. Durmadan öğrenerek eksikliklerimle yüzleşmekten, egomu, vahşiliğini hiç kaybetmeyeceğini düşünerek eğitmekten, durmadan tamamlanmaktan mutluyum. Güçlü bir kadın olmanın, bilinen zenginlikle değil, zihinsel zenginlikle olabileceğini biliyorum ve bunu bildiğim için mutluyum. Bilginin, bilmenin, yaptığın her neyse onu hak ettiği kadar bilmenin ve önemsemenin gerçek ve tek namus olduğunu bilmekten mutluyum. Bilmediğini bilmenin ve söylemenin yüceliğinden de."

Türkiye'de bilimde kadının yerini değerlendiren Pehlivan, dünyanın 4 farklı ülkesinde mesleğini yapma fırsatı bulduğunu, çok ayrı kültürler olsa da hepsinde kadın olmanın şartlarının değişmediğini söyledi.

Pehlivan, "Bilimin çok saygın, etik ve çok değerli bir mecra olması diğer tüm iş ve yaşam ortamlarına göre kadın erkek arasındaki rutin adaletsizliği ve dengesizliği maalesef değiştirmiyor." ifadelerini kullandı.

KADINLARA TAVSİYELER

Kadınlara tavsiyelerde bulunan Pehlivan, "Sizi nasıl konumladıklarını umursamadan, meydan okumalarla dolu bir yaşamı seçtiğinizde bu yakışıksız cins ayrımını daha az hissediyorsunuz. Siz bu öğretilmiş ayrımı bir çentik gibi zihninizde taşımadığınızda en büyük engeli aşmış oluyorsunuz. Çocuklarınızı kız, erkek değil de küçük insanlar olarak algıladığınızda geleceği de tasarlamış oluyorsunuz." dedi.

Prof. Dr. Berrin Pehlivan, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü ile 11 Şubat Uluslararası Bilimde Kadın ve Kız Çocukları Günü gibi günlerde, kadın sorunlarının ya da kadının güçleştirilen yaşamının öne çıktığı konuların gündeme gelmesini olumlu bulduğunu söyledi.

Böyle günlerde kadının süreçleri ve sorunlarının ortaya serildiğine dikkati çeken Pehlivan, "Bu değişmez rutin, kadın adına bir trajedinin ifşası gibi görülebilir ancak öyle değildir. Çünkü sakin denizlerde iyi denizci yetişmez. İyi bir insan olarak bitirmemiz gereken bu hayat yarışı, bizi zorluklarla onurlandırırken karşı cinsimize fark etmedikleri bir trajedi yaşatıyor. Sakin denizlerde iyi bir denizci olamıyorlar." değerlendirmesini yaptı.

KAYNAK : AA
Haftanın Öne Çıkanları

Elmacık kemiğine darbe alan Fenerbahçe'nin forveti Serdar Dursun ameliyat oldu

2022-02-13 16:03 - SPOR

Gökay Kalaycıoğlu aşk bombasını patlattı: Mehmet Aslan ile spiker Figen Civan ilişki yaşıyor

2022-02-12 17:32 - MAGAZİN

Trezeguet ve Pizzi resmen Başakşehir'de

2022-02-08 18:10 - SPOR

Galatasaray tribünlerine "6" işareti yapan İbrahim'den şaşırtan açıklama

2022-02-13 12:33 - SPOR

Sihirli Annem'in 'Ceren'i Gizem Güven, futbolcu eşiyle boşanma kararı aldı

2022-02-10 00:13 - MAGAZİN

Alpaslan'ın neden kadro dışı kaldığı ortaya çıktı! Hoca odadan kovdu

2022-02-08 11:38 - SPOR

İlhan Palut: "Hakem yönetiminden tatmin olmadım"

2022-02-14 02:09 - SPOR

2 sene önce ayrılan Hande Erçel ve Murat Dalkılıç maçta pişti oldu

2022-02-09 11:11 - MAGAZİN

Herkes onu konuşuyor! Serel Yereli'nin transparan sütyeniyle verdiği pozları olay oldu

2022-02-14 01:12 - MAGAZİN

Maça damga vuran olay! Felipe Melo ve Diego Ribas birbirine girdi

2022-02-08 10:38 - SPOR

İlgili Haberler

Siirt Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde Son Teknoloji İkinci MR cihazı hizmete sunuldu

12:38 - SAĞLIK

Siirt Adliyesi'nde Bebek Dostu Hamlesi

12:17 - SAĞLIK

Eruh Devlet Hastanesi ve ERKUT'tan Başarılı Tatbikat

11:55 - SAĞLIK

Hayat Kurtaran Farkındalık

12:06 - SAĞLIK

Anne Sütü Bilinci Artırılacak

12:02 - SAĞLIK

Günün Manşetleri

Otomobil Ters Döndü, 3 Yaralı

13:38 - YAŞAM

Vali Kemal Kızılkaya'nın Babası Son Yolculuğuna Uğurlandı

13:37 - YAŞAM

  5 Kiloluk Keçi Sütü 200 TL'den Satışta

13:34 - EĞİTİM

Okçular Köyünde Yangın: Köylülerin Dayanışması Faciyayı Önledi

13:21 - GÜNDEM

Çay ve Suya Çifte Zam!

11:42 - GÜNDEM