?>

Kovid-19 hastalarına dikkat çeken uyarı: Hafif geçirenlerde de rastlıyoruz

Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Göz Hastalıkları Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Hüban Atilla, koronavirüs hastalığı için şaşılık uyarısında bulunarak, "Koronavirüsü illaki ağır atlatmak gerekmiyor hafif geçirenlerde de rastlıyoruz" dedi.

SAĞLIK - 4 yıl önce

Sağlık kongresi için Antalya'ya gelen Türk Oftalmoloji Derneği yönetim kurulu üyesi Atilla, şaşılık üzerine bilimsel çalışmalar yürüttüğünü belirterek, şaşılığın toplumda yüzde 1-2 oranında daha çok çocuklarda görüldüğünü söyledi.

“İKİ GÖZÜN BİR ARADA KULLANILMASINI ENGELLİYOR”

Şaşılığın uzun dönemde göz tembelliğine neden olduğunu dile getiren Atilla, "İki gözün bir arada kullanılmasını engelliyor. O yüzden tarama programlarına önem veriyoruz. Türkiye'de 5 yıldır, Sağlık Bakanlığı Halk Sağlığı Çocuk ve Ergen Sağlığı Dairesi Başkanlığı ile derneğimizin de katkılarıyla tarama programı yürütülüyor." diye konuştu. Taramalar sayesinde doğumsal problemler, sistemik hastalıklar, katarakt, göz tansiyonu gibi sorunların tespit edilebildiğini bildiren Atilla, üç yıldır da okul öncesine yönelik taramalar yaparak, miyobu erken belirleyebildiklerini aktardı.

ERKEN TANIYLA ÖNLENEBİLİR

Atilla, okul çağındaki çocukların görme kusurlarının düzeltilmesinin hem çocuğun okul başarısını etkilediğini hem de baş ağrısı, okula gitmekte ve okumakta isteksizlik gibi problemleri çözdüğünü ifade etti. Şaşılığın da önemli bir sağlık sorunu olduğuna dikkati çeken Atilla, "Erken tanıyla şaşılığı önleyebiliyoruz. Sonradan çıkan şaşılıkların büyük bir kısmı gözlükle düzeltilebiliyor ya da kayma miktarı azaltılabiliyor. Şaşılıkta cerrahi tedavilerde de oldukça başarılıyız. Amacımız bir an önce şaşılığı düzeltmek, çocukların iki gözüyle eşit görmesini ve göz tembelliğini engellemek. Eğer çocukluk çağında şaşılığı düzeltemezsek, maalesef gelişim tamamlandıktan sonra bunu tekrar kazandırmamız mümkün olmuyor." ifadelerini kullandı.

Koronavirüsten daha bulaşıcı ve öldürücü: 14 ülkeye yayıldı!

ŞAŞILIK YAPTIĞI TESPİT EDİLDİ

Koronavirüsün göz sorunlarına da neden olduğuna dikkati çeken Atilla, şunları kaydetti:

"İlk başlarda 'pembe göz' dediğimiz çapaklanma, kızarıklık oluyordu. Sonraki dönemlerde koronavirüsün şaşılık da yaptığı tespit edildi. Servislerimize başvurularda, gözü hareket ettiren kaslarda felç nedeniyle ortaya çıkan şaşılıklar görüyoruz. Bize gelen vakalarda artış oldu. Literatüre de artan sayıda bildiriliyor. Önce tek tük vakalar oluyordu, artık seri şeklinde bildirilmeye başlandı. Koronavirüs sadece çocuklarda değil, büyüklerde de şaşılığa neden olabiliyor. Koronavirüsü illaki ağır atlatmak gerekmiyor, hafif geçirenlerde de rastlıyoruz."

Aşı olmayan kalp hastalarına kritik uyarı

GÖZ HASTALIKLARININ NEDENLERİ

Koronavirüs nedeniyle yaşanan şaşılığın iki, üç ayda düzelebildiğini vurgulayan Atilla, Kovid-19'dan dolayı şu ana kadar gözlerde kalıcı bir hasarla karşılaşmadıklarını ancak dikkatli olmak gerektiğini söyledi.

Atilla, sağlıksız beslenme, gün ışığından az yararlanma, sporun az yapılmasının da göz hastalıklarına neden olabildiğini vurgulayarak, "Göz sağlığını korumak için koronavirüsten korunmak, sağlıklı beslenmek, en az bir saat gün ışığından yararlanmak, bilgisayarı kol mesafesinde tutmak, arada mola verip uzaklara bakmak ve gözleri kapatarak dinlendirmek gerekiyor." şeklinde konuştu.

KAYNAK : AA
Haftanın Öne Çıkanları

Türkiye'de deprem riski olan bölgeler nerelerdir? Türkiye fay hattı haritası...

2021-11-17 16:33 - YAŞAM

Başak Dizer ve Kıvanç Tatlıtuğ çiftinin erkek bebekleri olacak

2021-11-19 10:00 - MAGAZİN

Burak Deniz, Didem Soydan'ı çabuk unuttu! Böyle yakalandı

2021-11-21 03:00 - MAGAZİN

Ronaldo'nun sevgilisinden Messi'ye kalpli sosyal medya mesajı: Aman duymasın

2021-11-18 01:32 - SPOR

Buharkent, Türkiye Tırmanma Yarışı'na ev sahipliği yapacak

2021-11-16 12:33 - SPOR

Aleyna Tilki'nin annesi Havva Öztel, takipçisinin mesajlarını ifşa etti

2021-11-19 08:01 - MAGAZİN

Basit Önlemler ile Çocukları Hastalıklardan Korumak Mümkün

2021-11-16 12:33 - SAĞLIK

Üç Kuruş'un güzel oyuncusu Aslıhan Malbora, mini şortlu pozlarıyla büyülüyor

2021-11-20 08:00 - MAGAZİN

İbrahim Hakkı’nın İzinde Gökyüzü Gözlem Şenliği

2021-11-16 12:12 - EĞİTİM

'Dayı: Bir Adamın hikayesi' filmi bir kabadayının yaşam öyküsünü anlatıyor

2021-11-20 18:32 - MAGAZİN

İlgili Haberler

KKKA ve Kene Uyarısı

13:08 - SAĞLIK

Genel Cerrahi Uzmanı Dr. İbrahim Özalp Hasta Kabulüne Başladı

11:27 - SAĞLIK

Siirt EAH'de "Dünya El Hijyeni Günü" Etkinliği

11:19 - SAĞLIK

Eruh’ta Çocuk Doktoru Eksikliği: Aileler Çözüm Bekliyor

19:04 - SAĞLIK

Siirt Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nden Mayıs Ayı Cilt Kanseri Farkındalık Ayı Kapsamında Önemli Uyarılar

14:39 - SAĞLIK

Günün Manşetleri

Türkiye Şampiyonası 1. Kademe Maçları Siirt’te Oynanacak

20:03 - SPOR

Siirt’te Apartman Dairesinde Yangın Çıktı! Ev Kullanılamaz Hale Geldi

18:38 - YAŞAM

Devlet Desteğiyle Hayvancılık Güçleniyor

12:34 - EKONOMİ

“Manevi Değerler Birliğin Temelidir”

12:34 - YAŞAM

Siirt Şirvan'da Okul Bahçelerine Lavanta Fidanları Dikildi

12:32 - EĞİTİM