?>

Marketler stok yapıp yüzde 60'lık ekstra zamla satmaya başladı

Doların yükselişini fırsat bilen marketlerin zam oyunu ifşa oldu. Marketlerin yüzde 60 gibi fahiş oranlarda kar ile ürün sattıklarını öne süren toptancı esnafı 'Büyük depoları olan 'zincir'ler, raflara ürün koymak istemiyor. Stokçuluk yapıyor, haksız kazançlar elde ediyor

EKONOMİ - 4 yıl önce

Son haftalarda dövizdeki yükselişle birlikte zam furyası yaşanıyor. Ancak önceden üretilmiş ve depolarda var olan ürünler üzerinden büyük spekülasyon yaşanıyor. Gıda toptancıları, marketlerin "zam beklentisi" üzerine raflara ürün koymadıklarını ve stokçuluk yaptığını iddia ediyor.

"DEPOLARINDA ÜRÜNLERİ STOKLAYIP, YÜZDE 60 KAR İLE SATIYORLAR"

Samsun'da faaliyet gösteren bir toptancı esnafı, kendilerinin fabrikadan yüzde 7,5 kâr ile marketlere ürün sattıklarını belirterek "Bizler aralıksız piyasaya mal veriyoruz. Ancak marketler ve hatta bakkallar bile verdiğimiz ürünleri raflarına koymuyor. Örneğin bir hafta sonra yeni zam öngörerek, depolarında ürünleri stokluyor. Neredeyse yüzde 60 kâr ile satış yapılıyor. Bu, kabul edilebilir bir marj değil" dedi.

"DOLARI FIRSAT BİLİP ÜRÜNLERİNE İSTEDİKLERİ ZAMMI YAPIYORLAR"

Dövizin artışını fırsat bilenlerin bu yöntem ile fiyatları el birliğiyle artırdıklarını ifade eden toptancılar "Piyasada döviz hassasiyeti çok yüksek. Artık herkes her şeyin fiyatına bakıyor. Üretici veya esnaf da bunu fırsat bilerek, ürünlerine istedikleri zammı rahatlıkla yapıyor. Bu algı piyasayı altüst etmiş durumda" ifadelerini kullandı.

"ZAM VE YÜKSEK KAR BİR TARAFA, STOK YAPMAK SUÇTUR"

Bakanlık denetimlerinin raf fiyatları üzerinden yapıldığını söyleyen toptancı esnafı "Bir önceki ay ile mevcut günün fiyatları kıyaslanıyor. Hâlbuki girişi fatura fiyatlarına bakılmalı. Aradaki uçurum fark, o zaman görülecektir. Marketçilerin bazısı iyi niyetli değil. Bir ürüne en fazla ne kadar zam gelebilir? Yüzde 30 diyelim. Bu da bugünden yarına olacak bir iş değil. Ancak yüzde 60 zam, fırsatçılıktır. Bunu her ay düzenli şekilde yapıyorlar. Yaşanan durum enflasyonu da tetikliyor. Özellikle atıştırmalık grupta bu daha çok yaşanıyor. Bisküvi, kek, çikolata, cips gibi ürünlerin fiyatlarına bir bakın, her ay düzenli zam geliyor. Zam ve yüksek kâr bir tarafa, stok yapmak suçtur. Büyük depoları olan zincirler, ürün stoklamayı rahatlıkla yapabiliyor. Zaten bu atıştırmalık grupta son tüketim tarih aralığı yüksek. Malın bozulma ihtimali de yok" şeklinde konuşuyor.

İSTEDİĞİ FİYATI KOYUYOR

Türkiye gazetesinin haberine göre toptancılardan çıkan ürünün kâr marjının belli olduğunu da ifade eden esnaf, şunları söylüyor: Bizim rakamlar sabit, yüzde 10'u geçmez. Ama serbest piyasa diye isteyen istediği fiyatı üzerine koyuyor. Bu, ticari ahlaka uymayan bir durum. 'Nasıl olsa dolar artıyor' düşüncesiyle fırsatçılık yapılıyor. Yakın zamanda 21 bin liralık fatura kestik. O marketin, bizden aldığı ürünü sadece 1 hafta bekletip, yüzde 30 kâr ile satışa çıkardığını gördük. Bu sebeple denetimler kesinlikle giriş faturaları ile raf fiyatları arasındaki farka bakılarak yapılmalı.

Haftanın Öne Çıkanları

Cinsel içerikli film yıldızı Adriana Chechik'ten olay itiraf: Çekimler sırasında omurgam çıktı

2021-12-02 22:00 - MAGAZİN

Bircan Bali ifşa edilen özel fotoğrafları hakkında konuştu: Bence öpün ilişki öpüşünce güzel

2021-12-05 13:00 - MAGAZİN

'Kırmızı Işık, Yeşil Işık'taki bebeği seslendirmişti! Henüz Squid Game'i izlememiş!

2021-11-29 13:32 - MAGAZİN

Seçil Gür'ün göğüslerine silikon taktırdığını gören sunucular, canlı yayında sessiz kalamadı

2021-12-01 13:33 - MAGAZİN

Altın Kelebek Ödülleri'nde katılan Melis Sezen, dekoltesiyle ve sözleriyle törene damga vurdu

2021-12-05 21:32 - MAGAZİN

Müjde Ar ve Hülya Avşar'ın bilinmeyen fotoğrafları

2021-12-05 12:01 - MAGAZİN

47. Altın Kelebek Ödülleri'nde ünlülerin kıyafetleri nefes kesti!

2021-12-05 23:32 - MAGAZİN

Dilara Aksüyek, Onur Bay'ı çabuk unuttu! İşte yeni aşkı

2021-11-30 02:00 - MAGAZİN

Seyhan Soylu, kendisine küsen Nihat Doğan'a 1,5 milyon TL'lik güzellik merkezi aldı!

2021-11-30 11:01 - MAGAZİN

Gözlerden uzak yaşıyorlar! Okan Bayülgen'in kızı İstanbul büyüyor!

2021-12-04 16:00 - MAGAZİN

İlgili Haberler

Devlet Desteğiyle Hayvancılık Güçleniyor

12:34 - EKONOMİ

  TÜRKİYE’DE GLUTENSİZ ÜRETİM YAPAN İLK KADIN KOOPERATİFİ SİİRT’TE AÇILDI

12:28 - EKONOMİ

1525 Tonluk Asfalt Desteği

13:12 - EKONOMİ

Kuzu, Türkiye-Cezayir Forumunda

13:11 - EKONOMİ

Çiftçiye Destek Görüşmesi

13:02 - EKONOMİ

Günün Manşetleri

Türkiye Şampiyonası 1. Kademe Maçları Siirt’te Oynanacak

20:03 - SPOR

Siirt’te Apartman Dairesinde Yangın Çıktı! Ev Kullanılamaz Hale Geldi

18:38 - YAŞAM

Devlet Desteğiyle Hayvancılık Güçleniyor

12:34 - EKONOMİ

“Manevi Değerler Birliğin Temelidir”

12:34 - YAŞAM

Siirt Şirvan'da Okul Bahçelerine Lavanta Fidanları Dikildi

12:32 - EĞİTİM