?>

Pandemideki doğumlarda anne ve bebek ölümleri üç kat arttı

Cinsel Sağlık ve Üreme Sağlığı Hakları (CİSÜ) Platformu, Uluslararası Anne Sağlığı ve Hakları Günü kapsamında, pandemiyle mücadelenin, annenin gebelik dönemi ve doğum sonrasındaki ihtiyaçlarını da kapsayacak şekilde yürütülmesi çağrısında bulundu.

SAĞLIK - 5 yıl önce

İSTANBUL (İGFA) - Kadınların sağlık hizmetlerine, doğum kontrol ve kürtaj olanaklarına erişimiyle önlenebilir olduğu belirtilen bu ölümlerin, dünyanın bir yılı aşkın süredir mücadele ettiği pandemi koşullarında daha da artmasından endişe ediliyor. 

CİSÜ Platformu sekretaryasını yürüten TAP Vakfı Genel Koordinatörü Nurcan Müftüoğlu, Uluslararası Anne Sağlığı ve Hakları Günü kapsamında yaptığı açıklamada, yaşanan bu sağlık krizinin kadın sağlığı üzerindeki etkilerine dikkat çekti. Pandemi süreci, üreme sağlığı ve haklarına erişimi olumsuz etkilediğine dikkati çeken Müftüoğlu, daha fazla sayıda kadın; güvenli annelik, doğurganlığın düzenlenmesi ve gebelik sonlandırma hizmetlerine erişememe riskiyle karşı karşıya olduğunu söyledi. 

Öte yandan İngiltere merkezli Lancet dergisinde Mart 2021’de yayımlanan, aralarında Türkiye’nin de bulunduğu 17 ülkede yapılan araştırma, hamilelerin sağlık hizmetlerine erişiminin bu dönemde kısıtlandığını, doğum sırasında anne ve bebek ölümlerinin üç katına çıktığını ortaya koydu. Londra St. George Hastanesi tarafından yürütülen araştırmaya göre, bunda hem sağlık merkezlerindeki doluluk hem de hamile kadınların koronavirüs kapma korkusuyla hastanelere gitmemeyi tercih etmesi etkili oldu. Bu nedenle sağlıklı doğumlar sonrası meydana gelen doğum sonrası depresyonunun, anneliğe bağlı kaygı bozuklukları ve annelerin ruh sağlığında bozulma da büyük oranda artış gösterdiği kaydedildi.

Haftanın Öne Çıkanları

Kilitli parke taşlı onarım işleri yaptırılacaktır

2021-04-06 21:33 - GÜNDEM

Arnavut kaldırımı yapım işi yaptırılacak

2021-04-05 22:39 - YAŞAM

Bina kazan dairesi işi yaptırılacaktır

2021-04-05 22:42 - YAŞAM

Laboratuvar malzemeleri satın alınacak

2021-04-07 23:07 - YAŞAM

Bakım onarım hizmeti alınacaktır

2021-04-05 22:43 - YAŞAM

Polis Haftası kutlandı

2021-04-07 15:37 - YAŞAM

Siirt'te trafik kazası: 3 yaralı

2021-04-05 16:58 - ASAYİŞ

Pompa bakım onarım hizmeti alınacaktır

2021-04-07 23:06 - GÜNDEM

Siirt’te balık avlamak isteyen adamın elinde dinamit patladı

2021-04-05 16:55 - ASAYİŞ

Gemlikli şehidin kızı da artık polis

2021-04-10 18:09 - GÜNDEM

İlgili Haberler

Miraç İçin Seferberlik

11:14 - SAĞLIK

Ağustos Sedef Hastalığı Farkındalık Ayı: Cildin Ötesine Bakmak

12:42 - SAĞLIK

Siirt Sağlığında Tarihi Adım

10:18 - SAĞLIK

İki Uzman, Tek Merkezde Şifa Dağıtacak

09:23 - SAĞLIK

Riskli Kalp Hastasına Umut Oldular

13:04 - SAĞLIK

Günün Manşetleri

Çocuklar Kahvaltı Programında Buluştu

11:18 - YAŞAM

Siirtli Çocuklar Yaz Kampında Mersin’in Keyfini Çıkardı

11:17 - YAŞAM

İki Köyün İçme Suyu İçin İhaleye Çıkılıyor

11:16 - EKONOMİ

Siirt Özel İdaresi’nin Gelir-Gideri Açıklandı

11:16 - EKONOMİ

PTT’den Sahte Mesaj Dolandırıcılığı Uyarısı

11:14 - GÜNDEM