?>

Parkinson hastaları dikkat! Beyin pili yaşamı kolaylaştırıyor

Nöroloji Kliniği’nden Prof. Dr. Özge Yılmaz Küsbeci, parkinson hastalığının erken dönemlerinde ilaç tedavisi ve egzersiz ile semptomların etkin bir şekilde kontrol edilebileceğini belirtti.

SAĞLIK - 3 yıl önce

Türkiye’de yaklaşık 150 bin civarında parkinson hastası olduğu ve artan yaşlı nüfusla birlikte bu rakamın 20 yıl sonra iki katına çıkacağı tahmin ediliyor. İzmir Ekonomi Üniversitesi Medical Park Hastanesi Nöroloji Kliniği’nden Prof. Dr. Özge Yılmaz Küsbeci, parkinson hastalığının erken dönemlerinde ilaç tedavisi ve egzersiz ile semptomların etkin bir şekilde kontrol edilebileceğini belirtti. Küsbeci, “Zaman ilerledikçe ilaç tedavisi parkinson hastalığı bulgularını kontrol etmede yeterli gelmemektedir. Uygun hastalarda beyin pili uygulamaları ile bulguları başarılı bir biçimde kontrol edebiliyoruz. İlaç tedavisi en iyi şekilde düzenlenmiş olmasına rağmen eğer hastanın hareketlerinde belirgin kısıtlılık ve dalgalanmalar, istemsiz hareketler ve dirençli titremeler varsa beyin pili tedavisi uygulanabilir” dedi. 

   EN AZ 5 YIL PARKİNSON HASTASI OLMASI GEREKİYORParkinson hastalarında beyin pili tedavisi için karar verirken multidisipliner yaklaşımın gerekli olduğunun altını çizen Küsbeci, “Nöroloji, beyin cerrahisi ve psikiyatri hekimlerinden oluşan bir konseyde hastalar değerlendiriliyor ve uygun hastalar belirleniyor. Tedavi başarısını belirleyen en önemli faktörler uygun hasta seçimi, hedefin doğru belirlenmesi, beyin cerrahisi hekiminin deneyimli olması ve ameliyat sonrası dönemde doğru takiptir. Bu faktörlerin başında parkinson hastalığı süresinin en az 5 yıl olması gerekiyor. Parkinson benzeri hastalıklar ilk beş sene tedaviye kısmen de olsa yanıt verebilirler. O nedenle tedavi yanıtının 5 yıl geçtikten sonra da alınması parkinson hastalığı tanısını doğrulayan en önemli faktördür” şeklinde konuştu.

İLACA YANIT İYİ OLMALIHastaların parkinson tedavisinde kullanılan levodopa ilacına yanıtının iyi olması gerektiğinin altını çizen Küsbeci, “Bu durumu belirlemek için ameliyat öncesi dönemde hastalara levodopa testi yapılır ve ilacın etkinliğine bakılır. 65 yaşından sonra beyin pili tedavisinden alınacak yanıt azalıyor. Beyin pili uygulanan 65 yaş üstü hastalarda bilişsel bulgular kötüleşebiliyor. Bu nedenle hastalar ameliyat kararı verilmeden önce dikkatli bir şekilde değerlendirilmekte, gerekli testler yapılmakta ve demansı ve ciddi depresyonu olan hastalara beyin pili uygulamamakta. Birçok merkezde 70 yaş üstü vakalarda beyin pili ameliyatı yapılmamakta. Hastalarda elektrotların yerleştirildiği hedefin doğruluğunun tedavi başarısındaki en önemli faktörlerden birisi olması nedeniyle hastaların beyin MR’larında hedeflemeyi zorlaştıracak bulgular olmamalı. Ciddi kalp hastalığı, geçirilmiş inme, yaşam beklentisini azaltan kanser benzeri hastalıkları olan hastalarda beyin pili uygulamıyoruz” dedi. 

KAYNAK : İHA
Haftanın Öne Çıkanları

Çukur'un mafyöz Timsah Celil'i cinsiyet değiştirdi

2022-01-20 17:09 - MAGAZİN

Transparan elbiseyle sahne alan Gülşen, cesur dansıyla sevenlerini ikiye ayırdı

2022-01-17 08:07 - MAGAZİN

Panik anları! Defne Samyeli'nin küçük kızı Derin Talu, makyajsız görüntülendi

2022-01-21 08:09 - MAGAZİN

Transparan elbiseyle sahneye çıkan Gülşen, kalça dansı yaptı

2022-01-17 07:33 - MAGAZİN

Hadise'nin tektaşının fiyatı ortaya çıktı

2022-01-21 03:12 - MAGAZİN

Camdaki Kız'ın Nalan'ı Burcu Biricik önceden garsonluk yapmış

2022-01-21 01:12 - MAGAZİN

Gülşah Saraçoğlu'ndan Deha Bilimlier'de yasak aşk iddialarına cevap: Neden beni suçluyorsu

2022-01-21 00:39 - MAGAZİN

Edis ile öpüşen kızı için Selami Şahin: Çocuklarım büyüdü, hayatlarına karışmıyorum

2022-01-20 22:38 - MAGAZİN

Haftanın son gününde Dolar ve Euro kaç lira? Merkez'in faiz kararı etkili oldu mu?

2022-01-21 08:39 - EKONOMİ

Beyin ameliyatı geçiren İbrahim Tatlıses'in oğlu Ahmet Tatlıses, yaşadıklarını anlattı

2022-01-21 09:12 - MAGAZİN

İlgili Haberler

Siirt Eğitim ve Araştırma Hastanesinde Normal Doğum Bilinçlendirme Etkinliği Düzenlendi

10:11 - SAĞLIK

Siirt Eğitim ve Araştırma Hastanesi Personeline Bilgi Güvenliği Eğitimi Verildi

10:09 - SAĞLIK

Siirt Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde Endoskopi Destekli Yüz Kemiği Ameliyatı Başarıyla Gerçekleştirildi

09:55 - SAĞLIK

Siirt Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde İntörn Hekimlere Sütur Eğitimi Verildi

23:49 - SAĞLIK

Siirt Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde Hasta Ziyaretleri Gerçekleştirildi

23:46 - SAĞLIK

Günün Manşetleri

Siirt Türk Telekom Fen Lisesi'nden GAP Yeşil İnovasyon'da Büyük Başarı

12:32 - EĞİTİM

Siirt Eğitim ve Araştırma Hastanesinde Normal Doğum Bilinçlendirme Etkinliği Düzenlendi

10:11 - SAĞLIK

Siirt Eğitim ve Araştırma Hastanesi Personeline Bilgi Güvenliği Eğitimi Verildi

10:09 - SAĞLIK

Siirt'te İşçiler 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Gününü Kutladı

15:03 - GÜNDEM

Siirt’te Su Krizi Aşıldı: Hesko İsale Hattı'ndaki Arıza Giderildi

16:07 - GÜNDEM