?>

Siirt'te Duderan aşireti başlık parasını kaldırdı

Siirt'te Duderan aşireti, evlilik usul ve esaslarına yönelik alınan kararla başlık parasını kaldırdı.

GÜNDEM - 4 yıl önce

SİİRT (İGFA) - Siirt'te aşiret mensupları, Basret Kur'an Kursu'nda kanaat önderi Şeyh Bahattin Oran'ın öncülüğünde bir araya gelerek başlık parasını kaldıran bir karara imza attı. Aşiret liderleri gençlerin evlenmelerinin önünü açan kararı imzaladıkları protokolle kalıcı hale getirdi. 

Şeyh Bahattin Oran, İslam dininde evliliğin önemini dikkati çekerek emeği geçenlere teşekkür etti. Basret Kur'an Kursu hocası Hifzullah Oran ise, gençlere başlık parası, aileler de düğün masrafı gibi büyük külfetler yüklendiğini belirterek, "Evliliğe ve aile hayatına teşvik etmektir. Aile huzuru çok önemlidir. Biz de burada bu kararın oluşmasına öncülük ettik. Aşiretin ileri gelenlerini bir araya getirdik. Şırnak, Silopi ve Cizre'deki aşiretleri örnek aldık, bunları diğer aşiretlere örnek olsun diye yaptık" diye konuştu.

"HER ŞEY DAHİL 200 GRAM ALTIN ALINACAK"

Duderan Aşireti temsilcisi ve kanaat önderi Mehmet Tetik ise 16 kolu olan aşiretin Siirt ve il dışında yaşayan tüm mensuplarının bu karara imza attığını söyledi. Tetik, daha önce 300 bin lirayı aşan düğün masraflarının sadece 200 gram altın ve çeyiz masrafı ile sınırlı olacağını aktararak, "İslam dini evlenip yuva korunlara büyük önem veriyor. Biz de bu hassasiyet içinde olarak tüm aşiret mensuplarıyla bir araya gelerek evliliğin usul ve esaslarını yeniden belirledik. Kararda başlık parası tamamen kaldırıldı. Türü fark etmeksizin her şey dahil 200 gram altın alınacak. Tatlı (şirani) kaldırıldı. Gelinin ailesine 10 bin lira (çeyiz) verilecek. Alınan bu kararı uygulamayan aşiret mensuplarının düğününe kimse katılmayacak" dedi.

Haftanın Öne Çıkanları

Koronavirüs Bilim Kurulu toplanıyor

2021-03-17 12:06 - GÜNDEM

Bakan Koca: Bazı kayıplar da zafer çok yakınken verilir

2021-03-21 17:57 - GÜNDEM

Merkez Bankası Başkanı değişti!

2021-03-20 02:25 - EKONOMİ

Türkiye, İstanbul Sözleşmesi'nden ayrıldı

2021-03-20 02:13 - GÜNDEM

HDP'li Ömer Faruk Gergerlioğlu serbest bırakıldı

2021-03-21 13:40 - GÜNDEM

Yurtta hava durumu

2021-03-18 08:58 - GÜNDEM

Kocaeli'de Gebzeli EYT'lilerden açıklama

2021-03-16 16:02 - GÜNDEM

Siirt çevre yolunda korkutucu kaza

2021-03-17 13:48 - ASAYİŞ

Siirt'te uyuşturucu operasyonu

2021-03-17 12:50 - ASAYİŞ

Endişelendiren vaka artışı devam ediyor!

2021-03-17 21:19 - SAĞLIK

İlgili Haberler

Siirt'te İşçiler 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Gününü Kutladı

15:03 - GÜNDEM

Siirt’te Su Krizi Aşıldı: Hesko İsale Hattı'ndaki Arıza Giderildi

16:07 - GÜNDEM

Siirt/Merkez İlçe Köylere Hizmet Götürme Birliği Encümen Seçimi Yapıldı

15:09 - GÜNDEM

Modern İşgalcilere Kim Dur Diyecek! Kafe İşletenler Kaldırımları Satın Mı Aldı?

14:44 - GÜNDEM

Son Günlerde Ülke Genelinde Artan Sarsıntılar… Siirt'te Kentsel Dönüşümü Kaçınılmaz Kılıyor

14:08 - GÜNDEM

Günün Manşetleri

Siirt Türk Telekom Fen Lisesi'nden GAP Yeşil İnovasyon'da Büyük Başarı

12:32 - EĞİTİM

Siirt Eğitim ve Araştırma Hastanesinde Normal Doğum Bilinçlendirme Etkinliği Düzenlendi

10:11 - SAĞLIK

Siirt Eğitim ve Araştırma Hastanesi Personeline Bilgi Güvenliği Eğitimi Verildi

10:09 - SAĞLIK

Siirt'te İşçiler 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Gününü Kutladı

15:03 - GÜNDEM

Siirt’te Su Krizi Aşıldı: Hesko İsale Hattı'ndaki Arıza Giderildi

16:07 - GÜNDEM