?>

Siirt'te jeotermal kaplıca tesisi yapılıyor

Siirt'te 5 ortaklı jeotermal kaplıca tesisinin yapımı için etüt çalışmaları başlatıldı.

GÜNDEM - 5 yıl önce

SİİRT (İGFA)- İl Çevre ve Şehircilik Müdürlüğü jeoloji mühendisleri, firma yetkilileriyle merkeze bağlı Zorkaya köyü yakınlarında termal tesisin yapılacağı alanda zemin etüt çalışması yaptı.

Proje finansörlerinden jeoloji mühendisi eski Siirt Belediye Başkanı Mervan Gül, yaptığı açıklamada, Lineer Metal AŞ Onursal Başkanı Aktay ve şirketin yönetim kurulu başkanı Fikret Baydarman, Doğan Jeotermal Grubu Başkanı Mehmet Ali Doğan ve iş adamları Nedim Tekin ile Mahmut Çabuk arasında geçen ay iyi niyet protokolü imzalandığını söyledi.

 Zorkaya köyünde 45 derece termal su bulunduğunu belirten Gül, imar etüt çalışmalarının ardından sondaj yapılacak alanda bölgeye hitap edecek jeotermal kaplıca tesisinin yapılına başlanacağını aktardı.

 Projenin sadece jeotermal ile sınırlı kalmayacağı, deşarj olan suların organik tarımda kullanılacağını ifade eden Gül, şunları söyledi: "Şu an bulunduğumuz yer merkeze bağlı Zorkaya köyü ve daha önce Billoris kaplıcasının bulunduğu yerdir. Prof. Dr. Veysel Eroğlu Barajının yapımıyla kaplıcamız su altında kaldı.

Projeye iyi niyet protokolü imzalayarak başladık. Ilısu barajı bölgeye büyük bir katma değer sağlamaya başladı. Hem atıl durumda daha önce bir ürün alan araziler bugün iki ürün almaya başladı hem de bölgeye turizm potansiyeli ortaya çıktı. Bölgemizin cazibesi daha da artacak, gelecekte ilimiz jeotermal kaplıcalar bölgesi olacak. Burada ayrıca devre mülkler yapılacak. Hem bölgeye hitap edecek hem de Siirt kalkınacak.

Tesiste bölgenin muhafazakar kimliği göz önünde bulundurularak kadın ve erkeklere yönelik birer plaj yapılacak. Sadece bölge insanları değil yakın coğrafyadaki komşu ülkelerden ziyaretçi çekmeyi de planlıyoruz."  Proje için güçlü ortaklığın kurulduğunu dile getiren Gül, "Paydaşlarımızla gerekli planlamayı yapıyoruz. Bugün de jeoloji mühendisleriyle sahada gerekli inceleme yaparak çalışmalara start verdik.

Projeyi sadece jeotermal olarak sınırlandırmıyoruz, bölge organik tarım yapmaya elverişli. Deşarj olan sudan organik tarım yapmayı planlıyoruz. Hem sulu tarım hem de organik tarım yapılacak. Aktay'ın katkılarıyla; çinko fabrikası, Tıp Fakültesi, Siirt Üniversitesi Hayvan Hastanesi, 40 MW güneş enerji santrali projesinden sonra jeotermal tesisin kurulumu ilimizde ciddi bir istihdam sağlayacak. Emeği geçenlere teşekkür ediyorum." diye konuştu.

Proje paydalarından iş adamı Nedim Tekin de yapılacak tesisle Siirt'i çekim merkezi haline getirmeyi amaçladıklarını belirterek, "İstihdamı da artıracak jeotermal tesisle bölgenin turizmle kalkınmasını tetikleyecek. Çünkü Siirt'te termal kaynak potansiyeli var. Aynı zamanda diğer yatırımların da bölgeye gelmesini sağmayacak. Projenin tüm detaylarıyla ilgileniyoruz." dedi.

Haftanın Öne Çıkanları

Koronavirüs Bilim Kurulu toplanıyor

2021-03-17 12:06 - GÜNDEM

Kocaeli'de Gebzeli EYT'lilerden açıklama

2021-03-16 16:02 - GÜNDEM

Yurtta hava durumu

2021-03-18 08:58 - GÜNDEM

Siirt çevre yolunda korkutucu kaza

2021-03-17 13:48 - ASAYİŞ

Siirt'te uyuşturucu operasyonu

2021-03-17 12:50 - ASAYİŞ

Endişelendiren vaka artışı devam ediyor!

2021-03-17 21:19 - SAĞLIK

Çarpışmanın etkisi ile araç alev aldı

2021-03-17 14:01 - ASAYİŞ

Edirne İpsala'da ev ziyaretleri yasaklandı

2021-03-15 09:42 - GÜNDEM

En pahalı çerez!

2021-03-14 17:41 - GÜNDEM

Zerrin Özer: Abim dediğim insanın tecavüzüne uğradım

2021-03-17 12:45 - MAGAZİN

İlgili Haberler

“Anne Sevgisi En Yüce Değerdir”

12:27 - GÜNDEM

Siirt Protokolünden Şehit Ailesine Ziyaret

12:26 - GÜNDEM

HAYIRLI OLSUN TRAFİĞİ SÜRÜYOR

12:25 - GÜNDEM

Siirt’te Şampiyonluk Kutlamasında Facianın Eşiğinden Dönüldü!

01:47 - GÜNDEM

BİK Bölge Müdürü Yürekli’den Siirt’te Yoğun Temas Trafiği

13:17 - GÜNDEM

Günün Manşetleri

Siirt’te Apartman Dairesinde Yangın Çıktı! Ev Kullanılamaz Hale Geldi

18:38 - YAŞAM

Devlet Desteğiyle Hayvancılık Güçleniyor

12:34 - EKONOMİ

“Manevi Değerler Birliğin Temelidir”

12:34 - YAŞAM

Siirt Şirvan'da Okul Bahçelerine Lavanta Fidanları Dikildi

12:32 - EĞİTİM

  TÜRKİYE’DE GLUTENSİZ ÜRETİM YAPAN İLK KADIN KOOPERATİFİ SİİRT’TE AÇILDI

12:28 - EKONOMİ