?>

Türk mühendis, 4 milyon liralık simülatörü 120 bin liraya yaptı

Samsun Üniversitesi Uçuş Akademisinde görevli simülasyon mühendisi Emre Bulat, ileri seviye pilotaj eğitimi gören öğrenciler için yurt dışından yaklaşık 4 milyon liraya alınan uçuş simülatörünü 120 bin lira civarında maliyetle geliştirdi.

TEKNOLOJİ - 3 yıl önce

Samsun Üniversitesi Uçuş Akademisinde hususi pilot lisansı alan öğrencilerin ileri seviye aletli uçuş ve gece yetkisi eğitimlerinde tecrübelerini geliştirmeleri amacıyla Cessna 172 Skyhawk tipi eğitim uçağının uçuş simülatörü tasarlandı.

Emre Bulat, AA muhabirine, simülatör yapma fikrinin öğrencilerin ihtiyacından ortaya çıktığını söyledi. Üniversitelerinde sertifikalı simülatör bulunduğunu ama bunda çalışmanın saatlik ücrete tabi olduğunu vurgulayan Bulat, bu nedenle öğrencilerin rahatlıkla çalışma yapabileceği bir simülatör yapma kararı aldıklarını belirtti.

ÖĞRENCİLER SİMÜLATÖRDEN ÜCRETSİZ YARARLANABİLİYOR

Üniversitenin sağladığı maddi imkanları kendi imkanlarıyla birleştirerek yazılımı kendilerine ait bir simülasyon yaptıklarını anlatan Bulat, "Bu cihazı öğrencilerin aletli uçuş safhasındaki çalışmaları için pratik yapma cihazı olarak tanımlayabiliriz. Öğrenciler burada istediği gibi istediği zaman çalışabiliyor. Çünkü hava muhalefeti ile karşı karşıya değil, gece gündüz farkı yok. Gelip burada istediği şartlarda ücretsiz olarak çalışmalarını yapabiliyorlar." dedi.

Simülatörün yaklaşık 120 bin lira maliyeti olduğuna dikkati çeken Bulat, "Tasarlama sürecinde öğrencilerin de yorumlarını dinleyerek onlara en iyi şekilde verim sağlayacak ergonomik bir cihaz yapmaya çalıştık. Bu simülatörde kuş çarpması, uçağa yıldırım isabet etmesi gibi bütün durumlar var. Simülatörü yaklaşık bir yılda tamamladık. Bunun 6 ayı tasarım kısmıyla geçti. Sonra malzeme tedariki ve oluşturma süreci oldu." diye konuştu.

Türkiye'de HAVELSAN'ın da simülatör yaptığını, uçuş okullarında kullanılan simülatörlerin ise genellikle yurt dışından getirildiğini dile getiren Bulat, "Rusya, Fransa gibi ülkelerden 3-4 milyon lira gibi bir rakama alınıyor. Aynı işlemi görüyor. Bizim simülatörün tek farkı, sadece öğrenci uçuş defterine uçuş saati yazamıyor ama burada pratik yapabiliyor. Bunu da öğretmenine sunup sınavlarda daha başarılı oluyor. Öğrencilerimiz bu simülatörle uçuş tecrübelerini artırıyor." ifadelerini kullandı.

KAYNAK : AA
Haftanın Öne Çıkanları

Aleyna Tilki'nin annesi Havva Öztel'den kendi videosuna yorum: Uuuu fena

2022-02-28 14:12 - MAGAZİN

Ece Erken'in Eski Eşi Serkan Uçar Ortaya Çıktı! Yeni İşi Şaşırttı

2022-03-04 15:44 - MAGAZİN

Murat Dalkılıç'tan Bomba Hande Erçel ve Merve Boluğur İtirafı!

2022-03-03 03:39 - MAGAZİN

Burak Yılmaz, Süper Lig'e geri dönüyor! İşte jübile tarihi ve futbolu bırakacağı takım

2022-03-02 22:12 - SPOR

Siirt Park'tan Sermiyan Midyat Açıklaması

2022-03-04 17:09 - GÜNDEM

Fenerbahçe'nin Yıldızı Jose Sosa Çapkınlık Turunda

2022-03-03 02:09 - MAGAZİN

Rosier ilk golünü yine kupada attı!

2022-03-02 21:39 - SPOR

Ölümden dönen Hakan Taşıyan, ilk kez oğluyla görüntülendi! Sağlık durumunu anlattı

2022-03-04 23:12 - MAGAZİN

Gürkan Zengin: Türkiye'ye hak ettiği değeri vermeyen bedelini öder

2022-03-01 00:13 - POLİTİKA

Yeni nesil eğlenceye direnen mekanlar çoğalıyor

2022-03-04 01:12 - MAGAZİN

İlgili Haberler

Siirt'te Geleceğin yıldızları bilim şenliğinde buluştu

12:38 - TEKNOLOJİ

NLK Bilgi Teknolojileri A.Ş., Gaziantep Valisi Kemal Çeber’i Ağırladı

21:54 - TEKNOLOJİ

Siirt'te 15 Temmuz Demokrasi Meydanı'nda Ücretsiz Wi-Fi Hizmeti Başladı

10:48 - TEKNOLOJİ

Dicle Elektrik’ten Meslek Lisesi Öğrencilerine Enerji Sektöründe Çalışma Fırsatı  

09:47 - TEKNOLOJİ

Dicle Elektrik’ten Drone ve Yapay Zeka Destekli Kaçak Trafo Operasyonu: Kaçak Trafolar, Güneş Paneliyle Enerji Üretilen Tarlada Bulundu  

10:06 - TEKNOLOJİ

Günün Manşetleri

Hukukçular Derneği, Aile Yapısına Yönelik Tehditlere Karşı Ortak Basın Açıklaması Yaptı

21:20 - GÜNDEM

Efsane lezzet "Yummy Beg" Siirt'te hizmete girdi

18:58 - YAŞAM

Siirt Türk Telekom Fen Lisesi'nden Genç Beyinlerden Büyük Fikirler

17:01 - EĞİTİM

Dr. Fatih Bektaş, Siirt Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde Göreve Başladı

14:27 - SAĞLIK

11. Geleneksel Siirt Kitap Fuarı, Kitapseverlere Kapılarını Açtı

09:55 - GÜNDEM