?>

Van Gölü suyundan sabun üretti

Bitlis’in Tatvan ilçesinde yaşayan 27 yaşındaki Burak Atal, Van Gölü suyundan faydalanarak sabun üretti.

EKONOMİ - 5 yıl önce

Doğal olarak sodyum klorür (tuz), sodyum karbonat (soda) bulunan Van Gölü suyundan sodyum hidroksit (kostik) ve bıttım yağı da kullanarak sabun üreten Burak Atal, ürettiği sabunun egzama, kaşıntı, sedef, mantar, rozasea (gül) gibi hastalıklara çare olacağını iddia etti. 15 yıldır bu işle uğraştığını dile getiren Atal, “Sabun üretimine 2 aydır başladım. Bu fikir Van Gölü suyu çok şifalı olduğu için aklıma geldi. Egzama, kaşıntı, sedef, mantar gibi hastalıklara çok iyi geldiğinden dolayı Van Gölü suyunu tercih ettim. Daha önce toptancılarıma size Van Gölü suyu gönderelim, bize sabunu yapın diyordum. Ama onlar bize imkansız olduğunu söylediler. Bu fikrimin arkasında durdum ve bu su ile üretime başladım. Ürünüm tuttu” dedi.

İlk olarak Van Gölü’nden suyu aldığını dile getiren Atal, “Önce bunları süzgeçten geçiyorum ve temizliyorum. Bizim suyumuzun 9,5 gibi bir PH değeri var. Doğal meşe odunu külü ile birleştirip harmanlayıp bekletiyoruz. Daha sonra bıttım yağı ile buluşturup güzel bir organik bıttım yağı sabunu ve zeytinyağı sabunu elde ediyoruz. Farklı ürünleri de kullanmak istiyorum. Bunlar keçi sütü, eşek sütü gibi diğer yağları da kullanabilirim. İnşallah elimizden geldiği kadarıyla yapmaya çalışacağız” ifadelerini kullandı.“Risk almaktan hiçbir zaman korkmasınlar”

Risk almayı çok sevdiğini dile getiren Atal, “Ben risk alarak bu işe girdim. Bıttım yağı diğer yağlara oranla çok daha pahalıdır. Örneğin zeytinyağının kilosu 50 ise bıttım yağı 300 TL’dir. Bunun riskini alarak sabun işine girdim. Yaptım, şükür ki sabunumuz da tuttu. Bundan sonra daha bir büyümek ve seri üretime girmek istiyorum. Sabun denildikçe akla Hatay, Safranbolu, Siirt, Mardin gelir. Suyumuz bu kadar güzelken neden biz bunu memleketimize taşımayalım ki. Bu memlekete bunu taşımak istiyorum. Bunun seri üretimine geçmek istiyorum. Seri üretime geçip torbalarla sabun üretmek istiyorum. Van Gölü suyu ile yurt dışına kadar ihraç etmek istiyorum” şeklinde konuştu.Ürünü kullandığını ve iyi geldiğini söyleyen Arif Aydoğan ise herkese tavsiye etti.

Aydoğan, “Diyarbakır’dan geliyoruz. Bu sabunu babam bize getirmişti. Kullandık, iyiydi ve faydasını gördük. Bundan dolayı yolum düştü ve yerinde de görmek istedim. Geldim, gördüm ve alıyorum. Saçlarımı biraz daha canlı gösteriyor ve içerisinde kepek kalmıyor. Herkese tavsiye ederim” dedi.

KAYNAK : İHA
Haftanın Öne Çıkanları

Çukur'un mafyöz Timsah Celil'i cinsiyet değiştirdi

2022-01-20 17:09 - MAGAZİN

Panik anları! Defne Samyeli'nin küçük kızı Derin Talu, makyajsız görüntülendi

2022-01-21 08:09 - MAGAZİN

Hadise'nin tektaşının fiyatı ortaya çıktı

2022-01-21 03:12 - MAGAZİN

Camdaki Kız'ın Nalan'ı Burcu Biricik önceden garsonluk yapmış

2022-01-21 01:12 - MAGAZİN

Gülşah Saraçoğlu'ndan Deha Bilimlier'de yasak aşk iddialarına cevap: Neden beni suçluyorsu

2022-01-21 00:39 - MAGAZİN

Haftanın son gününde Dolar ve Euro kaç lira? Merkez'in faiz kararı etkili oldu mu?

2022-01-21 08:39 - EKONOMİ

Beyin ameliyatı geçiren İbrahim Tatlıses'in oğlu Ahmet Tatlıses, yaşadıklarını anlattı

2022-01-21 09:12 - MAGAZİN

Edis ile öpüşen kızı için Selami Şahin: Çocuklarım büyüdü, hayatlarına karışmıyorum

2022-01-20 22:38 - MAGAZİN

Sevgilisinin eski kocası taciz mesajları yağdırdı! Ünlü psikiyatr canından bezdi

2022-01-20 09:39 - SAĞLIK

Camdaki Kız'ın Nalan'ı Burcu Biricik'in eski mesleği şoke etti!

2022-01-21 05:12 - MAGAZİN

İlgili Haberler

İki Köyün İçme Suyu İçin İhaleye Çıkılıyor

11:16 - EKONOMİ

Siirt Özel İdaresi’nin Gelir-Gideri Açıklandı

11:16 - EKONOMİ

Kaldırım ve Parke Yenileniyor

11:11 - EKONOMİ

Siirt ekonomisinin en büyük gelir fıstık oldu

12:39 - EKONOMİ

20 Kilometrelik Yol Tamamlandı

12:37 - EKONOMİ

Günün Manşetleri

TEKNOFEST 2026 SAVAŞAN İHA YARIŞMALARI SİİRT’TE BAŞLIYOR

14:52 - GÜNDEM

Çocuklar Kahvaltı Programında Buluştu

11:18 - YAŞAM

Siirtli Çocuklar Yaz Kampında Mersin’in Keyfini Çıkardı

11:17 - YAŞAM

İki Köyün İçme Suyu İçin İhaleye Çıkılıyor

11:16 - EKONOMİ

Siirt Özel İdaresi’nin Gelir-Gideri Açıklandı

11:16 - EKONOMİ