?>

Yaprak tütünde sürdürülebilirlik çalışma grubu kuruldu

Türkiye’nin geleneksel ihraç ürünlerinden yaprak tütünde ihracatta sürdürülebilirliği sağlamak için Ege Tütün İhracatçıları Birliği bünyesinde “Sürdürülebilirlik Çalışma Grubu” kuruldu. 

EKONOMİ - 4 yıl önce

İZMİR (İGFA) - Yaprak tütünün ticari değeri en yüksek tarım ürünleri arasında yer aldığını ifade eden Ege Tütün İhracatçıları Birliği Başkanı Ömer Celal Umur, Türkiye’nin, dünya tütün üretiminde yedinci sırada yer alırken, oriental tütün üretiminde ise dünya lideri olduğunu vurguladı. 

Yaprak tütün ticaretinde sürdürülebilir üretim ve ihracatın sağlanması amacıyla Ege Tütün İhracatçıları Birliği üyesi yaprak tütün ihracatçısı firmalarının temsilcilerinin katılımıyla “Sürdürülebilirlik Çalışma Grubu” kurduklarını dillendiren Umur, “Tütün tarımı ile ilgili çeşitli konularda çözüm ve proje önerilerinin görüşüleceği çalışma grubunun çalışmaları doğrultusunda üretim, çevre, altyapı, işgücü, tütün tarımında su kullanımı gibi alanlarda çeşitli projelerinin oluşturulmasını bekliyoruz. Sürdürebilirliğin üretimden ihracata kadar her alanda tartışılmaz bir konu haline geldiği günümüzde, yaprak tütün tarımı ve ihracatının doğaya çok daha az zarar vererek, sürdürülebilir bir üretim ekosistemde sağlanabilmesi için, çalışma grubundan çıkarak hayata geçecek fikirler büyük önem taşıyor” diye konuştu. 

Türk tütün sektörünü başarıya ulaştıran potansiyelin temel etkenlerini; dünya standartlarını rahatlıkla karşılayabilen üretim teknolojisi, ürün kalitesi ve üreticilerle yapılan sözleşmeli üretim olarak sıralayan Ege Tütün İhracatçıları Birliği Başkanı Ömer Celal Umur, “Yaprak tütün üretiminde yapılan sözleşmeli üretimler sayesinde Türkiye’de toplam 5 bin civarında köyde tütün üretilirken, yaklaşık 60 bin aile geçimini tütün üretiminden sağlıyor” dedi.

Yaprak tütün ve tütün mamulleri ihracatı 2021 yılının ilk çeyreğinde, 2020 yılının aynı dönemine göre yüzde 28 düşüş yaşadı. 2020 yılının Ocak – Mart döneminde 218 milyon dolar olan tütün ve tütün mamulleri ihracatı, 2021 yılının ilk çeyreğinde 157 milyon dolar olarak kayıtlara geçti. 

Yaprak tütün ihracatında ilk üç ülke 14 milyon dolarlık ihracatla Amerika Birleşik Devletleri, 6,7 milyon dolarlık tutarla Belçika ve 3,7 milyon dolarlık Türk tütünü talebiyle Endonezya olurken üç ülke yaprak tütün ihracatımızdan yüzde 50 pay aldı. 

Tütün mamulleri ihracatında ise; İran 20,2 milyon dolarla birinci sırada yer alırken, Irak 10,8 milyon dolarla ikinci, İsrail ise, 8,7 milyon dolarla üçüncü oldu.

Haftanın Öne Çıkanları

Adıyaman'da otomobil ile motosiklet çarpıştı: 2 yaralı

2021-04-29 09:30 - ASAYİŞ

Oyuncu Fahriye Evcen yatak firmasının marka yüzü oldu

2021-04-27 10:16 - MAGAZİN

Adıyaman’da 242 kök kenevire el kondu

2021-04-29 09:45 - ASAYİŞ

Adıyaman’da aile içi kavga karakolda bitti

2021-04-28 09:14 - ASAYİŞ

Temizlik hırdavat malzeme satın alınacaktır

2021-04-22 23:34 - YAŞAM

"23 Nisan'ı yönetmen koltuğunda kutlamak isterim"

2021-04-22 18:22 - MAGAZİN

Mardin’de judo kuşak sınavı yapıldı

2021-04-27 11:25 - SPOR

Parke ve bordür taşı kaplama

2021-04-28 20:13 - YAŞAM

Araç kiralama hizmeti alınacak

2021-04-26 23:12 - EKONOMİ

Ayak Tenis Federasyonu iddialı geliyor

2021-04-26 12:00 - SPOR

İlgili Haberler

Kurtalan-Siirt Demiryolu İhalesi İptal Edildi, Gözler 17 Haziran’a Çevrildi

00:11 - EKONOMİ

Siirt'te 250 Çocuk İçin Sünnet Şöleni: “Kirvem Polis Olsun” Projesi Gönülleri Fethetti

12:43 - EKONOMİ

Siirt’te 34 Milyon Liralık Sözleşmeli Böğürtlen Üretim Projesi Başlıyor

13:12 - EKONOMİ

Dicle Elektrik’ten Güneydoğu’ya 120 Milyar TL’lik Yatırım

13:14 - EKONOMİ

Siirt’te TPAO Tarafından Petrol İçin Kamulaştırma Yapılacak

14:30 - EKONOMİ

Günün Manşetleri

Siirt'te 350 Dönümlük Buğday Tarlası Yandı

16:28 - GÜNDEM

Rektörlerin Bilimsel Karnesi Açıklandı: Siirt Rektörü Nihat Şındak Alt Sıralarda

16:11 - GÜNDEM

Siirt Milletvekili Mervan Gül'den Gazetemize Ziyaret

15:59 - GÜNDEM

Siirt'te Feci Kaza: 1 Ölü, 4 Yaralı!

15:25 - GÜNDEM

Emekliler Derneği Siirt Şubesi, gazetecilerle bir araya geldi

14:37 - GÜNDEM