USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
GÜNDEM

Bahar Apartmanı bilirkişi raporunda şok gerçekler.

Asrın Felakati 6 Şubat depreminde Gaziantep merkezde yıkılan Bahar apartmanının Mimari Bilirkişi raporunda yapının yürürlükteki standartlara uygun şekilde yapılmadığı, yapı inşaasında görev alan müteahhid, fennî mesul, yapıyı

Bahar Apartmanı bilirkişi raporunda şok gerçekler.
26-08-2023 22:32
Google News

6 Şubat 2023 tarihinde gece saat 04.18’de yaşanan Kahramanmaraş merkezli Asrın felaketi depremde yıkılan ve 10 kişiye mezar olan Bahar apartmanın müteahhiti İbrahim Mustafa Uncuoğlu Pendik İstanbul’da göz altına alınmıştı. Halen Gaziantep kapalı cezaevinde tutuklu yargılanan müteahhid İbrahim Mustafa Uncuoğlu hakkında Gaziantep Cumhuriyet Başsavcılığıntarfımdan yürütülen soruşturma devam ediyor.

10 kişinin öldüğü binada AK Parti İl Başkanı Murat Çetin eşi ve oğlunu kaybetmişti.

AK Parti Gaziantep İl Başkanı Murat Çetin’in enkazdan yaralı olarak çıkarıldığı, eşi ve oğlu dahil 10 kişinin hayatını kaybettiği Bahar Apartmanı ile ilgili Gaziantep Cunhuriyet Başsavcılığı tarafından yürütülen soruşturma kapsamında Mimari Bşlirkişi raporunda yapılan tespitler kan dondurdu.

Müteahhid  kusurlu bulundu.

Raporun sonuç bölümünde, yer alan ifadelere göre, 25 yaşında olduğu tespit edilen Bahar apartmanının standartlara uygun şekilde projelendirilmediği, C14 betonunun kullanılmadığı müteahhid dahil herkesin kusurlu olduğunun belirtildiği raporun sonuç kısmı şöyle; “Yukarıdaki bulgulara dayanılarak yapının yürürlükteki standartlara uygun şekilde projelendirilmediği ve projesine uygun bir şekilde inşa edilmediği, yapının inşasından sorumlu olan; yapı inşası görev alan müteahhitin, fenni mesulün, yapının beton, kalıp ve demir işçiliğinde görev alan kişilerin, yapının proje doğruluğunu, kontrol iş akışının sağlama ve projeye uygun olarak yapılıp yapılmadığını kontrol etme sorumluluğu olan ilgili personellerin, kamu kurum ve yetkililerinin kusurlu olduğu görüş ve kanaatlerine varılmıştır.”denildi.

Cunhurbaşkanı Erdoğan Çetin'e taziye ziyaretinde bulunmuştu.

Asrın felakati depremin ardından Gaziantep'e gelen Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, depremde eşi ve oğlunu kaybeden depremzede AK Parti İl Başkanı Murat Çetin'i ziyaret ederek başsağlığı dilemişti. Cumhurbaşkanı Erdoğan, Çetin'e taziye ziyaretinde sorumlulular hakkında gereken incelemelerin yapılacağını ve gerekli incelemelerden sonra kusuru olanlar hakkında gereken cezalandırmaların yapılacağını belirtmişti.

Raporda şu ifadeler dikkat çekildi:

SONUÇ:

Yukarıdaki bulgulara dayanılarak, Bahar apt. Beton dayanımının ilgili TS EN 13791-Eylül 2019 Beton basınç dayanımının, yapılar ve öndökümlü beton bileşenlerde yerinde tayini” standardında, betonun yerindeki dayanımın değerlendirilmesinin kısmında belirtilen ve olması gereken proje beton sınıfı olan C14 beton dayanımını sağlamadığı ve bu yüzden fenni mesul ve yapı müteahhidinin kusurlu olduğu görüş ve kanaatlerine ulaşılmıştır.

 

Özet olarak yıkılan binanın çok katlı betonarme bir yapı olduğu, deprem nedeniyle ağır hasar görerek yıkıldığı görülmektedir. İlk gözlemlendiği kadarıyla beton kalitesinin çok düşük olduğu, asmolen döşeme kullanıldığı, nervürsüz donatı kullandığı, donatı işçiliğinin çok kötü olduğu, enine ve boyuna taşıyıcı sistemde kolon kiriş birleşim bölgelerin de donatıların yeterince sıklaştırılmadığı ve donatıların bağlantı noktalarının açısal olarak yeterince bükülmediği görülmüştür. Beton sınıfının belirlenmesi için gerekli beton numunelerinin uygun görülen yerlerden alınması için beraberimizdeki ekibe uygun görülen yerlerden örnekler aldırılmıştır, ancak betonun numune alınamayacak derecede kötü olması sebebiyle dağıldığının görüldüğü, alınabilecek miktarda numunenin alındığı, her ne kadar aynı kütleden 3 er adet numune alınması gerekiyor ise de betonun çok kötü olması, yapının çok kırılgan olması ve yapının çok fazla parçalara ayrılmış ve hasar görmesi sebebiyle aynı kütleden 3 adet numune alınamamıştır.

Binada bulunan kolonun kesildiği iddiasının doğru olup olmadığının, yapının tamamen enkaza dönmesi sebebiyle tespiti mümkün değildir. Ayrıca yapının genel olarak taşıyıcı sisteminde, beton kalitesinin donatı ve kalıp işçiliğinin yetersiz olduğu görülmüş olup, kolon kesimi söz konusu olmasa bile yapının düşük beton kalitesi, kötü demir işçiliği ve asmolen döşeme kullanılmış olması sebebiyle çökmüş olması olasılığı kuvvetle muhtemeldir. Bu durumu destekleyen önemli bir husus yapının çevresinde bulunan onlarca apartmanda bir göçme görülmemiş olmasıdır.

Yapının ¼’lük kısmını gösteren halihazır çizim olmasına rağmen yapının taban oturumunda projesinden farklı büyütme yapıldığı görülmektedir.

 Temelde ve yakın çevresinde, Oturma, sıvılaşma, kabarma, yanal yayılma vb. olumsuzluklara rastlanılmamıştır. İnceleme alanının proje ekleri arasında Zemin Etüt raporuna Rastlanılmamıştır.

Kaynak: KentHaber27.com

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3493+59
2Fenerbahçe3489+58
3Trabzonspor3355+13
4Başakşehir FK3452+7
5Beşiktaş3451+5
6Kasımpaşa3449-3
7Alanyaspor3448+3
8Sivasspor3448-4
9Çaykur Rizespor3348-6
10Antalyaspor33450
11Adana Demirspor3441+2
12Kayserispor3440-9
13Samsunspor3439-7
14MKE Ankaragücü3337-3
15Konyaspor3436-14
16Gaziantep FK3334-13
17Fatih Karagümrük3333-5
18Hatayspor3433-10
19Pendikspor3430-32
20İstanbulspor3416-41
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ