USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
SPOR

Erkeklerin Yapamadığını Yaptı, Adını Güreş Tarihine Yazdırdı

Avrupa ve dünya şampiyonu milli güreşçi Evin Demirhan Yavuz, aldığı başarılarla adını Türk güreş tarihine yazdırdı.

Erkeklerin Yapamadığını Yaptı, Adını Güreş Tarihine Yazdırdı
24-08-2023 13:59
24-08-2023 17:06
Google News

T24 yazarı Berna Abik, Türk kadın güreşinin önemli isimlerinden Siirt'in gururu Evin Demirhan Yavuz'un başarısını sayfasına taşıdı. 

Demirhan'ın ifadelerine yer verilen makalede, "Cinsiyetimiz, dini inançlarımız, yönelimlerimiz ve daha birçoğu sadece bizimle ilgili" diye aktarıldı.

Siirt’te “kulağı kırılsın da pehlivan olsun” diye beklerken, kadın güreşi tarihimizde ülkesine ilk Dünya ve Avrupa şampiyonluğu getiren sporcu Evin Demirhan’ı takdimimdir diye başlayan yazıda, Dünya kadın güreş şampiyonumuz Evin Demirhan'ın başarılarına yer erildi.

Yazı şöyle:

"Demirhan'ın; Boyum 1.60, kilom (maalesef şu sıralar) 54.

1.60'lık boyumun son birkaç santimini 1998 senesinde ilk 5'inde oynamaktan gurur duyduğum basketbol okul takımımıza borçluyum. Teşekkürler.
Boyuma posuma inanmayanlar için takımın İstanbul 1.'si olduğu günlerden kalan bir gazete kupürünü kanıt olarak aşağıya iliştiriyorum.

Önde sağdan üçüncü bendeniz
-İstemeden de olsa- 11 numaralı formamla ‘aktif profesyonel' spor hayatımı 98-99 yıllarında zirvedeyken bıraktım.

Şimdilerde ise ‘pasif profesyonel' spor hayatıma devam ediyorum, ki böylesi çok daha rahatmış.
Şu an ki kilomu da ona borçluyum. Teşekkürler.

Meraklısına: ‘Pasif profesyonel' spor hayatı için ihtiyaç duyulan malzemeler şunlar;

"Abi, işten çıkıp haftada üç gün gitsek yeter" diyen bir arkadaş, asgari maaşın en az yüzde ellisinden fazla limiti olan bir kredi kartı ve elbette '12 ay +2 ay da bizden hediye' diyen bir spor salonu. Bu üç malzemeyi kısık ateşte pişmanlık kıvamına gelene kadar pişiriyoruz. Ve geriye, elimizde 14 ay boyunca toplamda bir ay bile gitmediğiniz spor salonunun faturası kalana kadar gözyaşlarımızla yoğuruyoruz.

Peki, gözyaşları sadece biz kredi kartı sahibi beyaz yakalılara mı ait?

Winston Churchill, İkinci Dünya Savaşı sırasında İngiltere'de başbakanlık görevini devraldığı 13 Mayıs 1940 tarihinde, halk kendisinden morallerini yükseltecek parlak vaatler beklerken, "Sizlere acı, kan, ter ve gözyaşı vaat ediyorum" cümlesini içeren bir konuşma yapmıştı.

Churchilll'in meşhur sözünü referans alırsak; ülke için, bayrak için gerçek anlamda ‘acı, kan, ter ve gözyaşı'nın devreye girdiği iki yer var bence…

Savaş Alanları Milli spor müsabakaları

Savaş alanlarından tanıştığım biri yok -çok şükür-, ancak milli spor müsabakalarında bu cümlenin hakkını vermiş bir kadınla tanıştım, siz de tanıyın isterim: Kadın güreş tarihimizde en çok madalya sayısına ulaşan, Avrupa ve Dünya güreş şampiyonu olan Evin Demirhan.

Evin'i takdim etmeden, kısa bir süre önce kadın sporcuların birbiri ardına gelen dev başarılarını karanlığa çekmek üzere çırpınan sözüm ona ahlâk bekçilerinin linç kampanyalarını hatırlatmak isterim.

Cinsel yönemi hedef alınarak hakaretler savrulan milli voleybolcu Ebrar Karakurt'a, başörtülü milli tekvandocu Kübra Dağlı'nın attığı destek tweet'i hepimizin içini yumuşatmıştı.

Bu şahane kadınlar, bu tuhaf linçlere kulak asmak yerine birbirlerine kuvvet oldular. Burada akıllara gelen kadın kadının kurdu mu, yurdu mu tartışmalarından topuklayarak konuya geri dönmek istiyorum.

Linç girişiminin başarıya ulaşması şöyle dursun; kutuplaştırmaya çalışılan iki farklı kesimden iki kadın sporcunun birbirine sahip çıkması bekçileri bir hayli üzmüş olsa gerek.

Çetin Altan'ın, Orhan Pamuk'u hedef alanlar için yazdığından ilhamla ekleyeyim: Ebrar'lara saldıranlar, onlar kadar görünmüyorsunuz dünyadan!

Hal böyle olunca milli güreşçimiz Evin Demirhan'a da bu konu hakkında ne düşündüğünü sormasam olmazdı. Evin'in konuya tuş getiren yanıtı şöyle:

"Cinsiyetimiz, dini inançlarımız, yönelimlerimiz ve daha birçoğu sadece bizimle ilgili!

 Kadın ve spor ikilisi yan yana geldiğinde söz edilmesi gereken tek şey çıktığımız basamaklar, kat ettiğimiz mesafeler ve açtığımız kapılar olmalı.

Ülkemiz, bayrağımız ve hayal kuran herkes için göstermek istediğimiz tek gerçek şey; azim ve kararlılıkla, pes etmeden çabasını sonuna kadar sürdürmüş ve karşılığında ülkesini gururla temsil etmeyi başarmış bir İNSAN.

Dünyaya sunduğumuz, size bahsetmek istediğimiz ve hepinizle paylaştığımız budur."


Evin Demirhan

Siirt'te "kulağı kırılsın da pehlivan olsun" diye beklerken, kadın güreşi tarihimize birçok şampiyonluk getiren sporcu Evin Demirhan'ı takdimimdir…

Evin, güreşe dokuz kardeşli bir evde doğup büyüdüğü yer olan Siirt'te 14 yaşında başladı, ailesi karşı çıktı, o gizli gizli devam etti. Güreşle tanışana kadar Siirt'ten hiç çıkmamıştı ve otobüsle Siirt'ten başka dünyalara giden insanlara hayranlıkla bakıyordu.

Güreş sayesinde ilk defa otobüse bindi, ilk defa denizi gördü ve ilk defa başka ülkeleri gördü. En önemlisi ülkesine birçok şampiyonluk getirerek tarihe geçti.

2012 yılında yönetmen İnan Temelkuran ve Kristen Stevens, Evin Demirhan'ın hayata karşı verdiği mücadelesini anlatan "Siirt'in Sırrı" adlı bir belgesel çektiler. Belgesel, Altın Portakal Film Festivali'nde ‘En İyi Belgesel Ödülü', Altın Koza Film Festivali'nde de ‘En İyi Film Kurgusu Ödülü'nü kazandı.

Evin'le olan sohbetimizi dinlemek ve benimle olan güreş performansını izlemek isteyenler aşağıdaki videoya tıklayabilir.

Ancak itiraf etmeliyim ki, sohbet öncesinde Kırkpınar Çayırı'na bile çıkmaya hazır olan ben, Dünya Şampiyonu bir güreşçiyle mindere çıktığımda kendimi semt pazarında kamyondan tezgâha atılan bir patates çuvalı gibi hissettim. Olsun, önümüzdeki maçlara bakacağız…"

Haber: Şeyma Nur Nas

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3493+59
2Fenerbahçe3386+57
3Trabzonspor3355+13
4Beşiktaş3351+6
5Başakşehir FK3349+6
6Çaykur Rizespor3348-6
7Kasımpaşa3346-4
8Antalyaspor33450
9Alanyaspor3345-3
10Sivasspor3345-5
11Adana Demirspor3441+2
12Samsunspor3339-6
13MKE Ankaragücü3337-3
14Kayserispor3337-10
15Konyaspor3336-13
16Gaziantep FK3334-13
17Fatih Karagümrük3333-5
18Hatayspor3333-9
19Pendikspor3330-31
20İstanbulspor3316-35
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ