Siirt’te fıstık hasadının sürdüğü eylül ayında İl Tarım ve Orman Müdürlüğü, üreticileri doğru hasat, depolama ve hasat sonrası bahçe bakımı konusunda uyardı.
İl Tarım ve Orman Müdürlüğünden yapılan açıklamada, fıstığın hasat olgunluğuna ulaştığında dış kabuğunun matlaşması, yumuşayan kabuğun sert kabuktan kolayca ayrılması ve kemik kabuğun çıtlaması gerektiği belirtildi. Erken hasadın iç meyvenin yeşil kalmasına, geç hasadın ise kalite kaybı, hayvan ve haşere zararlarının artmasına neden olabileceği bildirildi.
Açıklamada, hasadın fıstık salkımlarının elle koparılması yöntemiyle yapılması gerektiği vurgulanırken, sırıkla dallara vurularak yapılan hasadın ağaçlara zarar verebileceği uyarısında bulunuldu. Sırık darbelerinin dalların kırılmasına ve gelecek yılın ürününü oluşturacak “karagöz” adı verilen gözlerin zarar görmesine yol açabileceği kaydedildi.
Yanlış hasat yönteminin verim kaybına neden olabileceği belirtilirken, bunun Siirt fıstığında bir yıl yüksek, sonraki yıl düşük ürün alınması şeklinde görülen periyodisiteyi de olumsuz etkileyebileceği ifade edildi.
Hasat edilen fıstığın bekletilmeden kavlatılması ve kurutulmasının ardından uygun koşullarda muhafaza edilmesi gerektiği bildirildi. Ürünlerin serin, kuru, havalandırılabilir ve güneş ışığı almayan depolarda tutulması, depolama öncesinde ise nem kontrolü yapılması istendi.
Fıstığın yığın halinde veya çok sayıda çuval üst üste konularak depolanmasının da uygun olmadığı belirtilerek, havasızlık ve nem nedeniyle küf oluşabileceği uyarısı yapıldı. Çuvalların altında ızgara kullanılması ve depolarda zararlılara karşı gerekli mücadelenin yürütülmesi gerektiği aktarıldı.
İl Tarım ve Orman Müdürlüğü, hasadın tamamlanmasının ardından üreticilerin bahçelerini kontrol etmeyi sürdürmeleri gerektiğine de dikkat çekti. Gelecek yılın ürününü oluşturacak “karagöz”lerin korunmasının önemine işaret edilirken, özellikle psillidi zararlısının ekonomik zarar eşiğinin üzerinde tespit edilmesi halinde gerekli mücadelenin yapılması gerektiği belirtildi.
Üreticiler, fıstık hasadı, depolama ve bahçe kontrolleriyle ilgili bilgi almak için Siirt Tarım ve Orman Müdürlüğü Fıstıkçılık Birimine (0484) 223 40 00 numaralı telefondan ulaşabilecek.
