USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
POLİTİKA

Gazetecilerin konuğu olan Gül: İstihdam önceliğimizdir

AK Parti Siirt Milletvekili Mervan Gül, gazetemiz Sonsöz'ün "Kahvaltı Sohbeti" programının konuğu oldu, gazetecilerin hastane hizmet binasının yapımı, askeri alanların şehir dışına çıkarılması, Kentsel Dönüşüm Projesi ve Çinko İzabe tesisinin akıbetine yönelik sorularını cevaplandırdı, istihdamın öncelikleri olduğunu söyledi.

 Gazetecilerin konuğu olan Gül: İstihdam önceliğimizdir
24-08-2023 13:49
24-08-2023 14:44
Google News

ÖNCELİKLİ SORUN İSTİHDAM
İstihdamın öncelikli konuların başında geldiğini, sanayi ve tarıma yönelik yatırım projelerine ağırlık verileceğini belirten Gül, büyük firmaların kendilerinden yatırım için yer talebinde bulunduğunu, son aşamaya gelen OSB'nin genişletilmesiyle istihdamın önünün açılacağını aktardı.

Tekstil yatırımlarını da önemsediklerini, "tekstil kent" projesiyle şehrin bu alanda Batman gibi önemli bir tekstil merkezi haline gelmesini sağlamayı hedeflediklerini dile getiren Gül, "Tekstili önemsiyoruz. Çünkü az parayla istihdam sağlanıyor. Bu sektörde yatırımcının sorunlarıyla da yakından ilgileniyor önlerini açıyoruz. İlimize büyük firmaların yatırım yapmasını sağlayacağız." dedi.

Siirt'e yeni atanan Vali Kemal Kızılkaya'nın daha ilk günlerde hızlı davranıp halkla buluşmasının kamuoyunu heyecanlandırdığını ve kendileriyle hangi konularda çalışacakları yönündeki soruya Gül, her konuda Vali Kızılkaya ile istişare halinde olacağını, özellikle yatırım konusunda her kapıyı çalacaklarını aktardı.

FISTIK ÜRETİMİNİN ARTIRILMASI
Siirt'in tarımsal yatırıma çok uygun olduğunu dile getiren Gül, özetle şunları aktardı:

"Tarımda büyük bir çalışma yapmak istiyoruz. Şu an metropollerden ilimize bir göç var. Köylüyü köyünde tutarsak bu bizim için büyük bir avantaj olur. Bunu da tarım desteklemeleriyle sağlayabileceğimize inanıyoruz. Öte yandan köylerin baraj bölgesinde kalan arazileri orman alanı kapsamına girdi. Ama orman vasfı olduğu için buraya ekemiyor. Bakanlık düzeyinde bir çalışma yaparak öncelik taleplerimizi, su kenarında kalan alanları köylüye vererek buralara fıstık ve diğer tarımsal ürün ekmelerini sağlayacağız."

BOTAN HATTININ BORULARINI KİMLER ÇÖPE ATTI?
Belediyeden önemli hizmetler beklentisi olduğu yönündeki soruya da Gül, "Belediye başkanlığım dönemimde (2004-2009) çok önemli hizmetler yapıldı. İlk icraatımız su oldu. Hatta heyelanlı bölgeye rağmen su hattı çekebildik. Yaz geldiğinde saniyede 600 litre su 150 litreye kadar düşüyordu. Hizan'dan (içme suyu hattından) saniyede 1100 litre su getirdik. Botan hattı da Siirt'in su sigortasıydı. Hiç su gelmese bile Botan şehre yeterliydi. Ancak Botan hattı devreden çıkarıldı, boruları da hurdaya satıldı."

SU SORUNUNA KESİN ÇÖZÜM 
Kentin içme suyunun kesin çözümü için Alkumru Barajı yakınında kurulacak bir güneş enerji santrali vasıtasıyla barajdan iletim hattına ek su aktarılacağını dile getiren Gül, "Vali bey ve belediye başkanlarıyla DSİ'yi ziyaret ettik. İlgili bakanlık düzeyinde görüşmeler gerçekleştirdik, su sorununu aktardık. Prof. Dr. Veysel Eroğlu ile yaptığımız görüşmede; gelecekse su sıkıntısı yaşanmaması için 'Hizan'da bir baraj yapın oradan da bir hatla su çekin' önerisi ortaya çıktı. Şu an orada bir çalışma başlatılıyor. Alkumru barajında Güneş Enerji Santrali kurup iletim hattına su çekilecek."

Bazı kurumlarda araç saltanatı, ATM memurluğu ve geçici görevlendirmelere yönelik gelen soruları da tek tek yanıtlayan Gül, kurumlardaki araç savurganlığına yönelik herkesin sorumluluk bilinci içinde hareket etmesini, işine gitmeden para alan personele müsamaha gösterilmeyeceğini belirterek, "Özellikle geçici görevlendirmeyle kırsaldan merkeze gelmek için kimse benim yanıma gelmesin. Oradaki insanları mağduriyeti de söz konusu. Bu vebali ben taşıyamam." dedi.

BELEDİYE SEÇİMLERİNE İLİŞKİN
Belediye seçimlerine ilişkin de konuşan Gül, "Önümüzdeki zamanlarda startı verilecek mahalli seçimlerde belediyeyi almak için büyük bir gayret ortaya koyacağız. Özellikle geçmişte nasıl herkes el birliğiyle (2004 Belediye seçimlerinde) çalışıp, elini taşın altına koymuşsa bu seçimde de belediyeyi almak için bu konsensüsün oluşmasını sağlayacağız. Belediyeyi alırsak çok önemli yatırımlar gerçekleştirebileceğimize inanıyoruz." 

KENTSEL DÖNÜŞÜMDE DOMİNO ETKİSİ 
"Kentsel dönüşümü çok önemsiyorum. Ben jeoloji mühendisiyim, Bayındırlıktan (Yeni ismiyle Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğünden) gelmeyim. Afet konusunda uzmanlığım var. Siirt birinci derece deprem bölgesinde yer aldığı için bu konu ile yakından ilgileniyoruz. Kentsel dönüşümde bir başlangıç yaparsak bu domino etkisi yapacak. Yıktırılacak evlerin yerine modern yapılar ortaya çıkacak. Siirt kazanacak."

Askeri alanların şehrin dışına çıkarılması için bizzat Milli Savunma Bakanıyla görüştüğünü ve Siirt'in bu noktadaki talebini aktardığını dile getiren Gül, şunları kaydetti:

"Milli Savunma Bakanımız olumlu karşıladı. Jeoloji mühendisi olmam hesabıyla Bakan beye neden askeri alanların şehir dışına çıkarılması gerektiğin tek tek anlattım. Siirt'in birinci derece deprem bölgesinde yer aldığını, muhtemel bir depremde her yerin yıkılabileceğini anlattık. Sayın Bakanımız da 'yer temin edin olur' deyince biz de kapsamlı bir çalışmanın içerisine girdik. Bakınız 100 yıl önce askeri alanlar planlandığında şehir dışındaydı şu an şehir içinde kaldı. Önce onlara yönelik bir yer bulacağız, sonra boşalan yerleri dönüştüreceğiz."

Gül, Eruh bölgesinde tarımsal üretimi artıracaklarını, Batan Vadisinde projesi tamamlanan 2 köprünün yapımına başlanacağını, kurumların performansından memnun olmadıklarını, proje üretemeyen kurum müdürleriyle çalışmayacaklarını dile getirerek, "Kurumlardan önemli beklentiler var. Kurum müdürleri heyecan içinde olmalı, Siirt için bir derdi olmalı. Ben heyecanı olmayan kurum müdürleriyle çalışmam. "diye konuştu.

Gül özetle, yeni yapılacak kamu kurum binalarının güneş enerjine duyarlı olmasının öncelikleri olduğunu ve yapılacak her kendi enerjisini üretecek sistemle donatılmasını sağlayacağını, işsizliğe çözümün öncelikleri olduğunu, Botan'da köprü projesi, termal turizm ve jeotermal sera ile istihdamın önünü açmayı planladığını aktardı.

HASTANE KABA İNŞAATI MART'TA BİTECEK
Gül, daha sonra gazetecilerle birlikte yeni hastane binası ve son günlerde eleştiri oklarının hedefindeki Çinko İzabe tesisini gezdi, tesisin akıbetine ilişkin Lineer Group Yönetim Kurulu Başkanı Fikret Baydarman ile telefonla görüştü, gazetecilerle karşılıklı soru-cevap ortamı sağladı.

Siirt Eğitim ve Araştırama Hastanesinin yapımının gece-gündüz devam ettiğini dile getiren Gül, Bakanlığın bizzat talimat verip 400 yataklı hastanenin kaba inşaatını Mart'ta görmek istediklerini, Siirt'in ilk izolatörlü binası olan hastane inşaatında 386 deprem izolatörü ve sismik perde olacağını, geçen ay kazıkların çakılmasıyla başlayan binada zemin güçlendirmenin ardından inşaatının ikinci kısmı olan temel atma ile devam ettiğini aktardı.

ÇİNKO EYLÜL AYININ SONLARINDA…
Gül daha sonra beraberindeki gazetecilerle Çinko İzabe tesisine geçti. Burada Baydarman ile telefon görüşmesi yaptı, tesisin başka bir ile taşınacağı iddiaları soruldu.

Gül vasıtasıyla Baydarman'ın aktardığına göre, tesis şu ana kadar beklenen randımanda faaliyete girmemesinin 2 nedeni var. Biri enerji maliyetleri (Batman'da kurulan enerji santrali ile gideriliyor) ve piyasadaki çinko fiyatlarındaki dalgalanma nedeniyle istenen kapasiteye ulaşamadı. Tesiste 60 kişinin hazırda çalıştığı, Eylül ayının sonlarına doğru üretime geçecek tesiste en fazla 550 kişi istihdam edilecek. Tesisin Hakkari'ye veya başka bir ile taşınacağı yönündeki iddiaların da asılsız olduğu aktarıldı.
Baydarman da devletten bekledikleri desteği bulamadıklarının yanı sıra kendilerimize ait maden ocaklarına bile girmelerine müsaade edilmediğini belirterek, siyasilere sitem etti. Mervan Gül'ün gelmesiyle umutlarının yeşerdiğini ve Gül'den çok şey beklediklerini söyledi.

YATIRIMCILAR DERTLİ
Ziyaret ettiğimiz yatırımcıların tümü devletten bekledikleri desteği alamadıklarını iddia ederek, İşkur'dan alınacak elemanların ise şartlarının çok ağır olduğunu, hiç çalışmamış bir personelin çalıştırılma zorunluluğu getirmesinin ne kadar mantıklı olduğunu sorgulayarak, "Makas tutmayı ilmeyen bir işçiye ne yapalım" diye dert yandı, ilgilileri bu konuya mutlaka bir çözüm getirmesini istedi.

Gazetemiz "Kahvaltı Sohbeti" programı önümüzdeki hafta başka bir il yetkilisiyle devam edecek.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3493+59
2Fenerbahçe3386+57
3Trabzonspor3355+13
4Beşiktaş3351+6
5Başakşehir FK3349+6
6Çaykur Rizespor3348-6
7Kasımpaşa3346-4
8Antalyaspor33450
9Alanyaspor3345-3
10Sivasspor3345-5
11Adana Demirspor3441+2
12Samsunspor3339-6
13MKE Ankaragücü3337-3
14Kayserispor3337-10
15Konyaspor3336-13
16Gaziantep FK3334-13
17Fatih Karagümrük3333-5
18Hatayspor3333-9
19Pendikspor3330-31
20İstanbulspor3316-35
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ