USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
YAŞAM

"HER ŞEYİN BAŞI HUZURDAN GEÇİYOR"

Siirt Gazeteciler Derneğinin düzenlediği "sabah sohbeti" programının konuğu olan Vali ve Belediye Başkan Vekili Osman Hacıbektaşoğlu, gündeme ilişkin yapılan ve yapılması planlanan çalışmalara değindi, gazetecilerin sorularını cevaplandırdı.

"HER ŞEYİN BAŞI HUZURDAN GEÇİYOR"
02-02-2023 15:19
02-02-2023 15:23
Google News

İlimizin ulaşım altyapısı, tarım ve hayvancılık, istihdam ve yatırım programlarına değinen Hacıbektaşoğlu, her şeyin başının huzurdan geçtiğini, huzurun tesis edildiği bölgede yatırımların arttığına dikkat çekti.

SİİRT'İN BAĞLANTILI YOLLARI
Siirt'in Batman, Şırnak, Mardin ve Van ile bağlantısını sağlayan projelerin adım adım gerçekleştiğine dikkat çeken Hacıbektaşoğlu, Siirt-Eruh yolu ve Zarova köprüsünün hizmete girdiğini, Eruh-Şırnak yolunun devam ettiği, 2 tünel projesi ile yapımı hızla süren Eruh-Fındık Yolu ve Tünel Projesinin tamamlanmasıyla ulaşım mesafesinin kısalacağını aktardı.

Gabar Dağı eteklerinden geçen proje ile yüksek standartlı yolun yanı sıra toplam uzunluğu 4 bin 502 metre olan 3 tünelin tamamlanmasıyla Şırnak'a kesintisiz ulaşım sağlanacağını belirten Hacıbektaşoğlu, zamandan da tasarruf sağlanarak ülke ekonomisine ve bölgenin gelişimine katkı sağlanacağını ifade etti.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Siirt ziyaretinde kesin talimatı olan Pervari yolunun projede ön görüldüğü sürede, standartların üstünde bitirileceğini dile getiren Hacıbektaşoğlu, Kurtalan yolunda sıkıntı olmadığını, mevcut görüş alanını engelleyin yerin düzeltilmesiyle yolun tamamlanacağını kaydetti. Hacıbektaşoğlu, 2022 yılında başlanan Kurtalan-Beşiri- Batman kara yolu çalışmalarının devam ettiği, yolun bir an önce bitirilmesi için de Karayolları Genel Müdürlüğü ile koordineli çalışma yürütüldüğünü söyledi. 

Şirvan HES'in yapımıyla ilgili de o bölgedeki köylerin merkezle olan mesafenin uzadı, 7 kilometrelik yolun 40 kilometreye ulaştığı, yolun konforlu hale gelmesi için köprü yapılacağı bunun için de kaynak temin ettiklerini belirten Hacıbektaşoğlu, "Köprü ile o bölgedeki köylerin sadece mesafeli kısmayacak konforlu bir ulaşım sağlanacak. Altyapı ve bağlantı yolları tamamlanan köylere önümüzdeki yıl parke taşı döşeyeceğiz." dedi.

400 YATAKLI HASTANE İNŞAATI
Hacıbektaşoğlu, yapımı iptal edilen 400 yataklı devlet hastanesine ilişkin soruya; proje ihalesi tamamlanan yapım ihalesi ise idari mahkemece durdurulan hastanenin kısa sürede başlayacağını umut ettiklerini aktardı.

Önemli bir yatırım olan demiryolu hattının Kurtalan'dan şehre uzatılacağını müjdeleyen Hacıbektaşoğlu, stratejik anlamda da önemli bir yatırım olan demir yolu hattının, ileriki dönemlerde Siirt'ten güneye, belki Mardin ve Şırnak'tan Irak'a bağlanmasının da mümkün olduğunu söyledi.

Hacıbektaşoğlu, şöyle devam etti: 

"Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığımız demiryoluna çok büyük önem veriyor. Bakanlık hızlı tren ile tüm bölgelerin ağlarını genişletiyor. Mutlaka tren hattının şehrimize ve daha güneyden Şırnak'a ve Irak'a bile bağlanması söz konusudur. Siirt- Kurtalan demir yolunun birkaç yıl içinde bittiğini göreceğiz. Hızlı tren de bu bölgeye getiriliyor. En azından hızlı tren gelmeden biz tren hattımızı tamamlamalıyız. Bir şey istiyorsak önce altyapısını oluşturmalıyız. Turizm de yol alacağımızdan şüphe duymuyorum." 

KENTSEL DÖNÜŞÜM ETAP HALİNDE…
Kentsel dönüşümde uzlaşma çalışmalarının sürdüğü, şahıs ve parsel basında önemli bir kısmıyla uzlaşma sağlandığına dikkat çeken Hacıbektaşoğlu, sürecin hızlı ilerlediğini, projenin 5 ila 6 mahallede etap halinde ilerleyeceğini söyledi.

İÇME SORUNUNA KESİN ÇÖZÜM
Siirt'in uzun vadede temiz su problemini çözecek adım atıldığını, bu konuda Bakanlık ve ilgili genel müdürlük nezdinde çalışmalar yürütüldüğünü dile getiren Hacıbektaşoığlu, "Siirt'e geldiğimde kentin temiz su, arıtma ve katı atık tesisini inceledim. Siirt'in Kezer ve Hesko 2 ana su hattı bulunuyor. Bu hatlardan merkez, Tillo, Kurtalan, Kayabağlar ve Atabağlar beldeleri kullanıyor. Siirt'e gelen su miktarı yeterli değil. Maalesef kontrolsüz bir kullanım var. Özellikle şehir merkezlerimizde yazın kurak zamanda kaynaklar azalıyor. Küresel ısınmayla birlikte iklim değişikliğinden kaynaklı, yüzeylerde biriken yer altı suları azaldı. Yüzde 50 -60 dolayında kaynak geçen senelerde azaldı. Haziran sonu Temmuz, Ağustos ve Eylül aylarında sıkıntı yaşıyoruz. İçme suyu ihtiyacı için DSİ Genel Müdürlüğü ve Tarım ve Orman Bakanlığıyla proje hazırlandı. Siirt'te içme suyu barajı yapılıyor. Bu barajla Kezer üzerinde isale hattı ve arıtma tesisinin kapasitesi 50'den 100 metreküpe çıkarılacak. Bittiğinde 20 ile 30 senelik içme suyu sorunu giderilmiş olacak. Bu Proje yapılana kadar Hesko isale kaynağının olduğu bölgede ise 3 sondaj yapıldı. Çıkan su bağlantıları yapıldıktan sonra isale hattına aktarılacak. Proje Haziran ayına yetişecek. Ayrıca atık su tesisine ilave proje düşünülüyor. Mevcut tesis yetersiz kalıyor. İkinci bir arıtama veya kapasitenin artırılması düşünülüyor. Proje belediyeye ekonomik anlamda maliyet getirilmeden düşünülüyor."

KURTALAN'DA HAVA LİMANI DÜŞÜNÜLÜYOR
Vali Osman Hacıbektaşoğlu, mevcut havaalanının artık randıman vermediğini, yeni bir hava limanının yapılması için önümüzdeki günlerde önemli adımlar atılacağını müjdeledi.

Yeni bir havaalanının Kurtalan'da yapılmasının isabetli olacağına da dikkat çeken Hacıbektaşoğlu, konuyu milletvekiliyle değerlendirdiklerini, yeni bir havalimanının yapımı için ilgili yerlere baskı uygulayacaklarını aktardı. Havalimanlarının yatırım için de çok önemli bir etken olduğunu da dile getirerek, "Önce hayallerimiz büyüteceğiz, sonra da bu hayali faaliyete yansıtacağız. Yolları tamamladık sıra havalimanında." şeklinde konuştu.

OSB'DE 50'YE YAKIN TALEP VAR
Bölgenin huzurlu hale gelmesiyle yatırımların da arttığına dikkat çeken Hacıbektaşoğlu, Organize Sanayi Bölgesinde 50 firmanın yatırım için talebi bulunduğu, şu anda 90 dekarlık alanın OSB'ye dahil edilip genişletilmesine yönelik adımlar atıldığı, karar çıktığı anda kamulaştırma yapılarak plan ve altyapı çalışmalarına başlanacağı, 1 yıl içinde de yer tahsis aşamasına geçilerek süreci tamamlayacaklarını söyledi.

Hacıbektaşoğlu, Cumhurbaşkanı ve ilgili Bakanların katılımıyla geçen yıl hizmete giren Çinko İzabe Tesisinin akıbetine ilişkin ise; çok önemli bir yatırımın olan Çinko'nun yakın zamanda kaldığı yerden başlayacağı, enerji fiyatlarının artması nedeniyle ara verilen tesisin bölgenin hatta Türkiye'nin en önemli yatırım tesisi olduğuna dikkat çekti.  Siirt'in zengin yer altı kaynaklarına da sahip olduğunu, sadece Şirvan Maden'deki üretimin 40 kilometrelik bir sahaya dönüştüğü, rezerv alanında çıkarılan 100 bin ton cevherin 20 bin tonunun bakır olduğu, tüm bu yatırımların bizzat sayın Cumhurbaşkanı ve Bakanlarca ilgi gösteren yatırımlar olduğundan aktardı.

"Siirt ile ilgili bir hayalimiz var." diye aktaran Hacıbektaşoğlu, bu hayali kurarken umutsuzluğa kapılmayacaklarını, yıllarca bu memleketin gençlerinin beyinlerini zehirleyen terörün temizlenmesiyle yatırımın arttığını söyledi.

Hacıbektaşoğlu, sözlerini şu şekilde sürdürdü:

"Kasaplar Deresinde (Çevre yolu) 250 milyon TL ve daha önce atıl olan eski Vakıflar Müdürlüğü alanında 500 milyon TL olmak üzere devlete yük olmayan 2 yatırım hizmete girdi. 450 kişi istihdam ediliyor. 5 yıldızlı otelin hizmete girmesiyle ilimize çok önemli bir eser kazandırılacak. 20 yıldır memleketin kalbine saplanmış bir hançer gibi duran bu alan, yaşam merkezine dönüştürülüyor. Orada 1000 kişi çalıştırılacak. Siirt ilim ve bilim adamı yetiştirmiş mübarek bir belde. Yıllarca Kasaplar Deresi üzerinde bu toplumu bölmeye yatırımları engellemeye çalışan bazı zihniyetler oldu. Biz bunlara asla prim vermeyeceğiz. Bu toprakların kıymetini hep birlikte bileceğiz." 

Hacıbektaşoğlu, Millet Bahçesinde soru-cevapla sona eren programda ayrıca; tekstil atölyelerinin son durumu, istihdam projeleri, sokak hayvanları, belde ve ilçelerdeki ulaşım sorunu ile Siirt Belediyesi bünyesinde yürütülen sosyal ve kültürel faaliyetlere ve il Özel idaresinin karla mücadele çalışmalarına değildi.

Toplantıya Vali Yardımcısı ve İl Özel İdare Genel Sekreteri Fatih Kurt, Belediye Başkan Yardımcıları Kadir Yıldız, Hifzullah Canpoalat ve Abdulmecit İlhan katıldı.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3493+59
2Fenerbahçe3386+57
3Trabzonspor3355+13
4Beşiktaş3351+6
5Başakşehir FK3349+6
6Çaykur Rizespor3348-6
7Kasımpaşa3346-4
8Antalyaspor33450
9Alanyaspor3345-3
10Sivasspor3345-5
11Adana Demirspor3441+2
12Samsunspor3339-6
13MKE Ankaragücü3337-3
14Kayserispor3337-10
15Konyaspor3336-13
16Gaziantep FK3334-13
17Fatih Karagümrük3333-5
18Hatayspor3333-9
19Pendikspor3330-31
20İstanbulspor3316-35
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ