USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
DÜNYA

Rusya'nın Ukrayna işgali 14. gününde: Rusya'dan döviz, ABD'den Patriot hamlesi

Rusya'nın Ukrayna'ya başlattığı işgal 14. gününe girdi. Rusya Merkez Bankası eylül ayına kadar döviz satışını durdurdu. ABD ise, iki Patriot bataryasını Polonya'ya gönderme kararı aldı. İşte dakika dakika yaşananlar...

Rusya'nın Ukrayna işgali 14. gününde: Rusya'dan döviz, ABD'den Patriot hamlesi
09-03-2022 08:12
Google News

Ukrayna ile Rusya arasında 2014 yılında başlayan gerginlik, bugün itibariyle işgale dönüşmüş durumda. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, 20 Şubat'ta yaptığı açıklamada, ayrılıkçı Donetsk ve Luhansk bölgelerini tanıma kararı almıştı. Modern Ukrayna'nın Rusya'nın desteğiyle kurulduğunu iddia eden Putin, Ukrayna'nın doğusundaki Donbass bölgesinin Rus toprakları olduğunu öne sürmüştü.

Putin'in talimatıyla başlatılan işgal, 14'üncü gününe girdi. Kiev başta olmak üzere, ülkenin pek çok noktasındaki çatışma ve bombardımanlar yaşandı. Rus kuvvetleri sahada istediği hızda ilerleyemezken, Batı dünyasından Moskova'yı hedef alan yaptırımlar her geçen gün daha da ağırlaşıyor.

İŞTE RUS İŞGALİNDE DAKİKA DAKİKA YAŞANANLAR

ABD'DEN PATRIOT HAMLESİ

07.00 ABD Avrupa Komutanlığı, iki adet Patriot bataryasının savunma amaçlı olarak Polonya'ya gönderileceğini açıkladı.

05.43 Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy, savaşın bitmesi ve müzakere masasına oturulması gerektiğini belirtti: "Savaş bitmeli. Müzakere masasına oturmalıyız. Ancak eski ölümcül hırslar için değil, dürüst, somut, halkın çıkarları için."

RUSYA MERKEZ BANKASI DÖVİZ SATIŞLARINI ASKIYA ALDI

02.15 Rusya Merkez Bankası, yabancı para cinsinden satışları 9 Mart-9 Eylül tarihleri arasında askıya aldığını açıkladı. Rusya Merkez Bankasından yapılan yazılı açıklamaya göre, ekonomideki son durum göz önüne alınarak yapılan düzenleme kamuoyu ile paylaşıldı. Buna göre bankaların 9 Mart-9 Eylül tarihleri arasında döviz cinsinden satış yapamayacakları belirtildi.

ABD TİCARET BAKANI, RUSYA'YA YARDIM EDEN ÇİNLİ ŞİRKETLERİ UYARDI

01.00 ABD Ticaret Bakanı Gina Raimondo, ABD'nin Rusya'ya yönelik yaptırımlarına meydan okuyan Çinli şirketlere karşı önlemler alınabileceğini belirtti. Raimondo, New York Times gazetesine verdiği röportajda, Çinli şirketlerin ABD'nin ihracat düzenlemelerini göz ardı etmeleri halinde ürünlerini üretmek için ihtiyaç duydukları Amerikan ekipmanlarına ve yazılımlarına erişimi kaybetme riskiyle karşı karşıya kalacaklarını ifade etti.

COCA-COLA RUSYA'DAKİ FAALİYETLERİNİ ASKIYA ALDI

00.20 Amerikalı içecek devi Coca-Cola, Rusya'daki faaliyetlerini askıya aldığını duyurdu. Şirketten yapılan açıklamada, Rusya'nın Ukrayna'ya yönelik saldırılarına ilişkin "kalbimiz Ukrayna'daki bu trajik olayların akıl almaz etkilerine katlanan insanlarla" değerlendirmesinde bulunuldu.

AMAZON, RUSYA VE BELARUS'TAN YENİ KAYITLARI DURDURDU

00.10 Amerikalı e-ticaret devi Amazon, Rusya ve Belarus'taki müşterilerin yeni hesap açmalarına izin vermiyor. Şirketten yapılan açıklamada, Amazon Web Hizmetlerinin Rusya ve Belarus'ta bulunan yeni müşterileri kabul etmediği kaydedildi.

POLONYA, MIG-29 UÇAKLARINI ABD'NİN HİZMETİNE VERMEYE HAZIR

23.52 Polonya, MIG-29 uçaklarını "hemen ve ücretsiz" ABD'ye vermeye hazır olduğunu bildirdi. Polonya Dışişleri Bakanı Zbigniew Rau, yaptığı açıklamada, Polonya makamlarının tüm MIG-29 uçaklarını "hemen ve ücretsiz" ABD'nin Ramstein'deki hava üssüne konuşlandırmaya ve ABD hükümetinin hizmetine sunmaya hazır olduğunu duyurdu.

STARBUCKS, RUSYA'DAKİ TÜM TİCARİ FAALİYETLERİNİ ASKIYA ALDI

23.45 ABD'li kahve zinciri Starbucks, Rusya'daki tüm ticari faaliyetlerini askıya aldığını duyurdu. Starbuck Üst Yöneticisi Kevin Johnson, konuya ilişkin açıklamasında, Rusya'nın Ukrayna'ya saldırılarını kınadı.