Tahinin ham maddesi olan susamda da benzer bir durum yaşanırken, üretimde giderek ithal ve tek kullanımlık tohumlar tercih edilmeye başlandı.
Üreticiler, geçmişte Siirt’e özgü ürünlerin ata tohumlarıyla yetiştirildiğini ancak bu tohumların zamanında korunmaması nedeniyle günümüzde bulunamadığını belirtti.
Üreticilerden edinilen bilgilere göre, yıllar önce Siirt’te ata tohumuyla yetiştirilen domateslerin yerini günümüzde ithal ve hibrit tohumlarla üretilen domatesler aldı. Üreticiler, yeni ürünlerin eski Siirt domateslerinin lezzet ve aromasını taşımadığını ifade ederek, “Yıllar önce Siirt’te ata tohumundan üretilen domates, bugün maalesef yerini tek kullanımlık ithal tohumlara bıraktı. Üstelik ürünün kalitesi de eski domatesler gibi değil. Ne eski kokusu var ne de tadı. Oysa geçmişte bıçakla ikiye ayrılan eski Siirt domatesinden insanın doyası gelmezdi.” dedi.
Aynı durumun yaklaşık iki asırdır Siirt’te üretildiği belirtilen susam için de geçerli olduğunu ifade eden üreticiler, tahinin ham maddesi olan susamın da geçmişte ata tohumlarıyla yetiştirildiğini söyledi.
Üreticiler, Siirt’e özgü tohumların korunması ve gelecek nesillere aktarılması gerektiğine dikkat çekerek, “Bu ürünlerin ata tohumları zamanında korunmadığı için bugün üretimde ithal tohumlar kullanılıyor. Kendi tohumlarımızı yeniden bulup çoğaltmamız ve koruma altına almamız gerekiyor.” ifadelerini kullandı.
