USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
ASAYİŞ

Tefecilik ile ilgili gerekçeli karar açıklandı

Siirt'te 18 sanığın yargılandığı "tefecilik" davasında mahkeme gerekçeli kararı açıkladı. Buna göre, suç örgütünün elebaşı S.E'ye 138 yıl 9 ay, 16 sanığa da değişen oranlarda hapis cezası verdi. 

Tefecilik ile ilgili gerekçeli karar açıklandı
24-05-2023 11:37
24-05-2023 11:39
SİİRT
Google News
Siirt'te suç örgütü kurarak "tefecilik, yağma, yaralama, cebir ve tehditle kişiyi hürriyetinden yoksun kılma, verileri hukuka aykırı olarak verme veya ele geçirme" gibi suçlara karıştığı iddiasıyla 18 sanığın yargılandığı dava karara bağlandı.
1. Ağır Ceza Mahkemesince görülen karar duruşmasına başka suçlardan tutuklu bulunan S.E, Ü.Ö. ve Ö.C, Batman'da tutuklu bulundukları cezaevlerinden Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi (SEGBİS) ile katılırken, bazı sanıklar ve avukatları salonda hazır bulundu.
Cumhuriyet savcısının esas hakkındaki mütalaasına karşı savunma yapan sanık S.E, üzerine atılı suçlamaları kabul etmediğini ve kendisine iftira atıldığını savundu.
S.E, beraatini talep ederek, "Bana iftira atan şahısların dolandırıcılık suçundan birçok dosyaları mevcuttur. Ben 36 yaşındayım, 12 sene boyunca telefon, ev ve araç alım satımına yönelik ticaret yaptım. 2011 yılında yaşanan bir tartışmadan ötürü sabıkam vardır. Hırsızlık veya dolandırıcılık suçundan herhangi bir sabıkam yoktur." savunmasını yaptı.
Mütalaaya karşı savunma yapan diğer sanıklar da suçlamaları reddederek beraatlerini istedi.
Mahkeme Başkanı Remzi Akpirinç başkanlığındaki heyet, avukat savunmalarının ardından müzakere için ara verdi.
Müzakerenin ardından kararını açıklayan heyet, S.E'ye "suç işlemek amacıyla örgüt kurma", "tefecilik", nitelikli yağma", "cebir ve tehdit ile kişiyi hürriyetinden yoksun kılma" gibi suçlardan 138 yıl 9 ay hapis cezası verdi.
Sanıklardan S.B'nin, "tefecilik, "nitelikli yağma", "cebir ve tehdit ile kişiyi hürriyetinden yoksun kılma,", "suç işlemek amacıyla kurulmuş olan örgüte üye olma" gibi suçlardan 31 yıl 10 ay 15 gün hapis cezasına çarptırılmasına karar veren mahkeme, benzer suçlardan R.E'ye 20 yıl 6 ay, E.A'ya 17 yıl 9 ay, M.T'ye 7 yıl 6 ay, E.T'ye 16 yıl, H.M.A'ya 14 yıl 9 ay, C.K, Ö.K ve S.E'ye 14'er yıl, Ş.E, Ş.G, E.D ve M.T'ye 12'şer yıl, H.Ö. ile Ü.Ö'ye 11'er yıl ve A.T'ye 6 yıl 8 ay hapis cezası verilmesini karara bağladı.
Heyet, "yağma" suçunu işlediği iddiasıyla yargılanan Ö.F.İ'nin beraatini kararlaştırdı.
Siirt 1. Ağır Ceza Mahkemesince 4 Mayıs'ta görülen karar duruşmasında, suç örgütü kurarak "tefecilik, yağma, yaralama, cebir ve tehditle kişiyi hürriyetinden yoksun kılma, verileri hukuka aykırı olarak verme veya ele geçirme" gibi suçlara karıştığı iddiasıyla yargılanan örgütün elebaşı S.E. ile diğer sanıklar hakkında verilen kararlara ilişkin 322 sayfalık gerekçeli kararda, sanıkların eylem, tehdit ve telefon görüşmelerine yer verildi.
Tefecilik faaliyetlerine yer verilen kararda, tefeciliğin devlete ve kurumlarına güveni zedelediği ve her geçen gün daha fazla kişi tarafından kazanç kapısı olarak görüldüğüne yer verilerek, bu durumun birçok insanı mağdur ettiği ve ekonomik açıdan zor durumda kalan insanları maddi açıdan sömürdüğüne vurgu yapıldı.
"Özellikle Siirt ilinde illegal faaliyetleri bulunan tefecilerin, burada aldıkları faiz oranı aylık yüzde 40 ile yüzde 60 arasında değişmektedir." ifadelerine yer verilen kararda, şunlar yer aldı:
"Tefecilik suçu ile hukuk düzeninde yasal olarak sınırları belirtilen borç verme işlemi askıya alınmakta ve kanun koyucunun belirlemiş olduğu sınırlar dışına çıkılmaktadır. Bunun bir sonucu olarak toplumun her kesimi etkilenmektedir. Ancak tefecilik suçundan en çok etkilenenler hiç şüphesiz ki faiz karşılığı borç para alan mağdurlardır. Nitekim borcu yüzünden intihar eden, her şeyini kaybettiği için ailesi dağılan, senelerce uğraşıp kazandığı mal varlığını birkaç saat içinde tamamen kaybedip bunalıma giren, bundan dolayı gözünü kırpmadan cinayet isleyebilen insanların haberleri her gün karsımıza çıkabilmektedir. Bununla birlikte borçları yüzünden tefecilere kendilerini kaptıran bireyler sağlıklarını dahi yitirebilmektedir. Borcunu ödeyemeyen bireyler basta psikolojik hastalıklar olmak üzere her türlü hastalıkla karşı karşıya kalabilmektedir.
Bunun yanı sıra kişiler, 'Yeter ki borcumu kapatayım.' diye tazminat alıp işsiz kalmayı bile göze alabilmektedirler. Nitekim bu durum sadece bu bireyleri değil, ailelerini ve yakın çevrelerini de olumsuz etkilemektedir. Yıkılan aileler, parçalanmış evlilikler, haksız yolla kazanılan paraların üzerine bina edilen bu sektör, ahlaki yozlaşmanın çok önemli sonuçlarıdır."
Kararda, Siirt'te çok sayıda insanı mağdur ettiği görülen tefecilik suçunu işleyen şahısların çıkar amaçlı bir araya gelerek suç örgütü oluşturdukları kaydedildi.
Müştekiler ile örgütün elebaşı sanık S.E. arasında suç unsuru telefon görüşmelerinin yer aldığı kararda, müşteki M.N'nin sanık S.E'ye ne kadar para vermesi halinde senetlerini geri vereceğini sorduğunu, S.E'nin ise polisiye yöntemlere karşı tedbirli olması sebebiyle WhatsApp'tan konuşmak istediği, normal aramada konuşmayacağını söylediği ve yüz yüze görüşmek istediğinin açıkça görüldüğü yer aldı.
Örgütün elebaşı S.E'ye ilişkin bölümde, sanığın dosya kapsamında açıkça çek ve senet tahsilatı yapma ve yine şahıslardan zorla para almaya yönelik mahiyette suç örgütü kurarak suç örgütünün sağladığı güç ile kişilerden zorla para aldığının aşikar olduğu, müştekiyi birlikte tehdit etmek ve yaralamak suretiyle zorla senet imzalattıkları ve sonrasında da yine müştekiden olmayan bir alacağa ilişkin para istedikleri anlaşıldığı, aynı zamanda müştekinin araca bindirilmesi suretiyle alıkonulması şeklindeki eylem yönünden de ayrıca birden fazla kişi ile birlikte kişiyi hürriyetinden yoksun kılma suçunu işlediği yer aldı.
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3081+48
2Fenerbahçe3079+54
3Trabzonspor3049+11
4Beşiktaş3046+4
5Kasımpaşa3043-2
6Başakşehir FK3042+3
7Çaykur Rizespor3042-11
8Antalyaspor3041+2
9Adana Demirspor3039+7
10Alanyaspor3039-4
11Sivasspor3038-7
12Samsunspor3036-6
13Kayserispor3036-7
14MKE Ankaragücü3033-3
15Hatayspor3033-4
16Konyaspor3033-11
17Gaziantep FK3031-10
18Fatih Karagümrük3030-4
19Pendikspor3029-27
20İstanbulspor3013-33
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ