EKONOMİ

Babasının "mimar"lık hayalini gerçekleştirdi, Türkiye'nin en başarılı iş kadınları arasına girdi

Siirt'te ailenin tek kız çocuğu olduğu için babasının küçükken ısrarla "mimar" olmasını istediği Meltem Gelgen Eker (33), üniversiteyi bitirip çalışma hayatına atıldıktan sonra kadınların iş hayatına katılımını sağlamak için de projeler hazırlıyor.

Babasının "mimar"lık hayalini gerçekleştirdi, Türkiye'nin en başarılı iş kadınları arasına girdi
08-03-2025 12:11
03-07-2025 12:37

Siirt'te ailenin tek kız çocuğu olduğu için babasının küçükken ısrarla "mimar" olmasını istediği Meltem Gelgen Eker (33), üniversiteyi bitirip çalışma hayatına atıldıktan sonra kadınların iş hayatına katılımını sağlamak için de projeler hazırlıyor.

Gelgen, ilk, orta ve liseyi Siirt'te tamamladı. 2010 yılında Mersin Üniversitesi Mimarlık Fakültesini kazanan Eker, mezun olduktan sonra özel bir mimarlık şirketinde çalışmaya başladı. İki yıl özel sektörde çalıştıktan sonra kendi Mersin Girişimci İş Kadınları Derneğine (GİŞKAD) başvurup girişimcilik bölgesini aldıktan sonra şirket kurup 3D görselleştirme animasyon, iç mekan dekorasyon projeleri ve dış cephe tasarımları alanında çalışma yaptı.

Mersin'den 2017 yılında baba ocağı Siirt'e dönen ve 2019'da Siirt Ticaret ve Sanayi Odası Kadın Girişimciler Kurulu Başkanlığına seçilen Eker, kadınların sanayiye katılımlarını teşvik edecek projeler yürütüyor.

Eker, gazetecilere yaptığı açıklamada, doğup büyüdüğü yerde bir iş kadını olarak çalışmanın kendisine heyecan verdiğini söyledi.

Mesleği babasından dolayı seçtiğini belirten Eker, "Ben ailenin tek kız çocuğuyum. Dolayısıyla tabi ki babama yakınlığım biraz daha fazla. Babamın da kardeşlerime nazaran bana yakınlığı aynı şekilde fazlaydı. O yüzden hep benim daha iyi yerlere gelmemi istedi. Bu çocukluğumdan beri gelen bir şeydi. Sürekli olarak benim daha iyi şeyler yapmamı istedi. Bundan dolayı girişimcilik ruhumu keşfettim. Bu meslekle tanışmamla babamın aslında hayalinde istediği mesleği icra ettim. Mesleğimi büyük bir keyifle icra ediyorum. Mimarlık mesleği aklımda yoktu. Babamın tavsiyesi üzerine seçtim. Ancak bu mesleğe ne kadar uygun olduğumu sektöre girince anladım. Çünkü küçüklükten beri yeni şeyler üretmeyi, keşfetmeyi, farklı şeyler üzerine tasarımlar yapmayı seviyordum. Bu mesleği de aslında kendi isteklerim doğrultusunda geliştirebileceğimi düşündüm." dedi.

Sektörde önemli yerlere gelmeyi hedeflediğini özellikle yeni yapılan binaların depreme dayanıklılığı ve konforu üzerinde durduğunu dile getiren Eker, Kurtalan'da yapılan birçok inşaat projesinin mimarlığının kendi firması tarafından yapıldığını söyledi.

Küçüklüğünden beri yenilikleri keşfetmeyi her zaman kendine ilke edindiğini ifade eden Eker, "Burada yenilikçi, modern tasarımlar üzerine, ferah ve konforlu mekanlar üretmek adına çalışmalar yapmaktayım. Çizdiğimiz projelerde Siirt'in aslında cephe tasarımını değiştiriyoruz. Yine iç mekan tasarımında özel dokunuşlar yaparak buradaki insanlarımızın yaşayacağı mekanları farklılaştırıyoruz. Daha konforlu mekanlar tasarlıyoruz." diye konuştu. 

- Kadın girişimci sayısı ve kadın istihdamının artırılması hedefleniyor

Siirt Ticaret ve Sanayi Odası'nda önemli görevler üstlendiğini ve özellikle kadın girişimciler kurulu olarak iki önemli proje üzerinde çalışmalar yaptıklarını dile getiren Eker, şunları kaydetti:

"Üniversiteden mezun olup iki yıl çalıştıktan sonra kendi firmamı kurma kararı aldım. Daha sonra Siirt'e, 'kendi memleketimde neden hizmet vermeyeyim' diye düşündüm ve firmamı Siirt'e taşıma kararı aldım. Buraya geldiğimde Siirt Ticaret ve Sanayi Odası'nın kayıtlarında kadın girişimciler kurulu olduğunu öğrendim. Burada aslında kadınlara da dokunabileceğimi fark ettim. Daha yararlı olabileceğimi düşündüm. Bu yüzden kurul üyeliği başvurusu yaptım başkan seçildim. Burada, bizim kurul olarak iki büyük hedefimiz var. Birincisi kadın girişimci sayısını, ikincisi ise kadın istihdamını artırmaktır. Kurulumuz bu yönde çalışmalara devam ediyor. Bunun için de Organize Sanayi Bölgesinde (OSB) Kadın Eli Projesi ile kadınların istihdam edilmesi için belli bir kontenjan talep edeceğiz. Burada kadın istihdamının da sanayide arttırılması yönünde çalışmalarımız var."

Eker, kadınların 8 Mart Dünya Kadınlar Günü'nü kutlayarak, "Kadın bence isterse her şeyi yapar. Kendine güveni ve cesareti olduğu sürece yapamayacağı hiçbir şey yoktur. Aslında kadınlar bir gün değil, her gün değerlidir." diye konuştu.

Meltem Gelgen Eker'in eşi ve aynı zamanda meslektaşı Yunus Eker, eşinin iş konusunda çok titiz ve kuralcı olduğunu söyledi.

Eşinin 10 yıldır piyasada projeler hayata geçirdiğini ifade eden Eker, "Biz 7 ay önce evlendik. Yaptığı projelerden gurur duyuyorum. Kendisiyle ve her zaman yanında destekçisi olarak duracağım. Titiz ve çalıştığı müşteriler de çok az sayıda var. Herkesle çalışmıyor. Kendisi çok seçici. Kendi işinin yanında Ticaret ve Sanayi Odasında Kadın Girişimciler Kurulu başkanı olarak da kadınlar istihdamına yönelik projeler üzerinde çalışma yapıyor." diye konuştu.

Kurtalan'da Gelgen Eker'in mimarlığını yaptığı inşaatın müteahhidi Rasim Hüseyni de Eker'in çok iyi bir mimar olduğunu, özellikle yenilikçi projelerde onun imzasının olduğunu dile getirerek, "Şu an Kurtalan ilçesinde 4 bloklu bir site yapmaktayız. Bizim burada 120 dairelik ve 10 ticari alanımız var. Projemizi hazırlayan Meltem hanım, çok başarılı bir hanımefendi. Yani babasından kalan bir hayal vardı. O hayalinden dolayı çok büyük bir başarı elde etti. Kendisine şimdiden başarılar diliyorum. Kendi işinde çok başarılı ve çok titiz. İşini çok iyi takip eden bir hanımefendi. Çok başarılı bir kadın." dedi.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER