EKONOMİ

Çinko tesisi, işçi azaltmaya mı gidiyor?

6-7 ay önce devlet yetkililerinin katılımıyla açılışı yapılan Çinko İzabe tesisinde, açılışıyla kademeli olarak 3 bin kişi, dolaylı olarak Siirt-Hakkari'den toplam 7,500 kişinin istihdam edeceği vadedilmişti.

Çinko tesisi, işçi azaltmaya mı gidiyor?
02-08-2022 06:52
02-08-2022 07:01

Türk-Katar sermaye ortaklığıyla, iddiaya göre bugüne kadar 102 milyon dolara yatırım yapılan tesisin 7 aydır hizmete girmesine rağmen istihdam edilen işçi sayısının 40 ile 50 dolayında olduğu belirtildi.

 Konu ile ilgili gazetemize gelen, isimleri bizde saklı bazı vatandaşlar, fabrikanın vadettiği işçi kapasitesine daha ulaşmadan mevcut bulunan sayıyı da azaltmaya gittiğini iddia ettiler.

Lineer Group Yönetim Kurulu Başkanı Fikret Baydarman'ın 14 Ocak 2022 tarihinde bir gazeteye verdiği mülakatta maden ocakları ve tesis dahil 2 bin 500 kişiyi doğrudan, 500 kişiye de dolaylı olarak istihdam ettiklerini, 2024’te yılık 250 bin ton üretime ulaştıklarında işçi sayısını 7 bin 500 kişiyi çıkaracaklarını hatırlattığını dile getiren vatandaşlar, şunları iddia etti: 

"Verilen vaatler havada kaldı. Tesisi işletenler üretim kapasitesini ve çalıştırdıkları işçi sayısını açıklasın. Şu an tesiste 40 veya 50 dolayında kişi çalıştırılıyor. 2,500 kişi nerede çalıştırılıyor. Kimse aklımızla alay etmesin. Türkiye'de en fazla işsiz gencinin bulunduğu Siirt'te verilen umutlar bize geçmişte büyük vaatlerde bulunan zengin Siirtli iş adamlarını hatırlattı. Vaatte bulunup fabrika açanlar 1 yıl dikiş tutmadan fabrikalarını söküp buradan ayrıldı. Çinko tesisinin de aynı akıbeti yaşamasından korkuyoruz. Oysa iş bekleyen gençlerimiz büyük bir umutla tesise işe alınacağı günlerin hayalini kuruyor, yetkililere çağrımız şudur; "Verilen vaatler nerede kaldı? Tesis açıldı güzel, peki istihdam sayısı. Yoksa bu da diğer tesisler gibi teşvikler aldıktan sonra sökülüp başka illere mi götürülecek. İlgililerden açıklama bekliyoruz."

Haber Merkezi

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER