YAŞAM

Tarihi Siirt Evleri Bir Döneme Işık Tutuyor

Siirt'te sayıları giderek azalan Anadolu kültürünün izlerini taşıyan cas kireç taşından yapılan 150 yıllık konak tarihe ışık tutuyor.

Tarihi Siirt Evleri Bir Döneme Işık Tutuyor
24-03-2023 13:02
24-03-2023 13:13
SİİRT

Algül Mahallesi'nde dokusu bozulmadan günümüze kadar ulaşabilen, balkonu cumbalı mimariye sahip 2 katlı konak yerli ve yabancı davetlilerin ilgisini çekiyor.

Tarihi evlere yönelik çalışma yapılmasını isteyen vatandaşlar, yazın serin kışın sıcak tutan konağın yapımında kullanılan malzemelerin iklim yapısına uygun çevre dostu olduğunu söyledi.

Vatandaşlar, tavana doğru yükseldikçe daralan konağın temelden çok sağlam yapı olduğunu belirterek, "Yüksek lisans ve doktora çalışmalarımı cas evler üzerine yapıyorum. Malzemesi alçı taşının fırınlarda yakılarak toz haline getirilip sıvı madde haline getirilmesiyle elde ediliyor. Yörede bu madde rahatlıkla bulunabilir. Sağlıklı ve doğaya zarar vermeyen bir maddedir. Kireç taşı kerpiç taşın üzerine de yapılabilen bir maddedir. Bazı evler, temeli daha sağlam olsun diye moloz taş yapımıyla başlamış. Yapının daha düzgün olması için üst katlarda kesme taş ile devam edilmiş."dedi.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER