DÜNYA

Uzun COVID-19 hastalarının çoğu altı ayın ardından işe geri dönemiyor

İngiltere'de yapılan yeni bir araştırma 'uzun COVID'den muzdarip hastaların neredeyse yarısının enfeksiyondan altı ay sonra bile iş hayatına tam olarak dönemediğini ortaya koydu. 

Uzun COVID-19 hastalarının çoğu altı ayın ardından işe geri dönemiyor
07-01-2021 12:28

Yeni tip Koronavirüs (COVID-19) semptomlarının altı hafta ve daha uzun sürmesi sonucunda ortaya çıkan durumdan etkilenenlerin yürüme, merdiven çıkma gibi gibi küçük fiziksel hareketlerden sonra 'yorgunluk, 'beyin sisi' veya 'kendini kötü hissetme' gibi durumlarla mücadele ettiği belirtildi.

Bilim insanlarına göre uzun COVID, Koronavirüs'le enfekte olan 50 yaşın altındaki her 10 kişiden birini vuruyor. Ancak araştırmalar, kadınların kalıcı semptomlar yaşama olasılığının erkeklerden yüzde 50 daha yüksek olduğunu gösteriyor.

Araştırmacılar, salgın sona erdiğinde, hastanelerin uzun Covid hastalarının yoğun talepleriyle karşı karşıya kalabileceği konusunda uyarıyor. İngiltere'de hali hazırda milyonlarca kişinin uzun Covid hastası olduğu biliniyor.

Cambridge Üniversitesi liderliğindeki araştırmacılar, kalıcı semptomlardan şikayetçi 3 bin 700'den fazla hastayı inceleyerek uzun Covid'in iş yaşamındaki etkisini araştırdı.Çalışmaya katılan tüm hastaların yarısından fazlasının (yüzde 66) enfeksiyondan altı ay sonra hala en az bir corona virus semptomundan muzdarip olduğu belirtildi.

EN SIK BİLDİRİLEN SEMPTOM YORGUNLUK

Bununla birlikte ankete katılanlar arasında en sık bildirilen semptomun yüzde 77 oranında yorgunluk olduğu ifade edildi. Onu, yüzde 72 ile egzersiz veya zihinsel aktiviteden sonra kendini kötü hissetme izledi. Beyin sisi veya bilişsel işlev bozukluğu, yüzde 55,4 ile en yaygın üçüncü semptomdu.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER