GÜNDEM

Yerel pekmez markalaşıyor

Yerel pekmez markalaşıyor

Yerel pekmez markalaşıyor
04-11-2022 14:44
04-11-2022 14:45
Siirt, Şirvan ve Eruh bölgesinde bağ bozumundan yapılan üzüm pekmezi markalaştırılacak.
Edinilen bilgilere göre, özellikle kırsal bölgede üzüm yetiştirip pekmez yaparak geçimini sağlayan üreticiler, bu yıl Şirvan tarafından yapılan pekmezin markalaştırılması için girişimde bulunacağı belirtildi.
Pekmezin nasıl yapıldığını ve lezzet katan inceliklerini anlatan üreticiler, "Üzümü bağından toplayıp çuvala katıyoruz. İçine bir miktar ak toprak koyuyor sonra çuvalın içindeki üzümleri özenle eziyoruz. Üzüm suyunu havuza musluktan akıtıp duruluyoruz. Daha sonra üzüm suyunu kazanda kaynatıyoruz, bu kaynamaya kestirme diyoruz. Kazanda kaynatıp duruladığımız ve kestirme yaptığımız üzüm suyunu ocaktaki büyük kazana döküyor ve kaynatıyoruz. Kaynarken devamlı ve hızlı bir şekilde savuruyoruz. Ne kadar savurma işlemi hızlı yapılırsa pekmez o kadar kaliteli ve lezzetli olur" dedi.
Kaynatma işlemi sırasında kestirilen şıranın içindeki şekerlerin karamelize olup karardığını belirten üreticiler, "Suyun kaynama süresince azalmasıyla karışım koyu bir kıvam alır. Pekmez bir seferde kaynatılarak pekmez haline gelmelidir. Pekmezin göz kaynaması ve pekmez kokusu yayması pekmezin kıvama geldiğini gösterir. En hoşa giden de pekmez kıvamına gelince köpüğünü içmektir” diye konuştu.
Şirvan ilçesinde üretilen pekmezin markalaştırılması için girişimde bulunacaklarını dile getiren üreticiler, yerel markalarıyla üretim yaparak pazarda hak ettikleri yere gelmeyi amaçladıklarını söyledi.
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER